≫ 

Devojčica koja je ujedinila Srbiju slavi 3. rođendan: Zbog Sofije smo shvatili da nijedan lek nije preskup

Iako je Sofija pozitivna i nasmejana, njen život i dalje je borba, sa svakodnevnim fizikalnim terapijama

  • 0
Sofija, Marija i Stefan Markuljević Foto: Mateja Beljan

Devojčica Sofija Markuljević danas slavi treći rođendan. Za nju je javnost u Srbiji saznala 2020. godine kada su njeni roditelji ušli u tešku borbu sa bolešću, novcem i vremenom. Tada je otkriveno da Sofija, ili Sole, kako je zovu mama i tata, boluje od spinalne mišićne atrofije. Bila je prvo dete za koju se u Srbiji skupila neverovatna suma od 2,4 miliona dolara za najskuplji lek zolgensmu.

Bila je prva koja je poslata na lečenje u Los Anđeles i prva koju smo pratili iz dana u dan. Radovali se njenom boljitku, i prva koju smo upoznali nakon povratka u zemlju.

Svoju tešku borbu započela je kad je imala tek tri meseca, i kada lekari nisu imali optimistične prognoze.

Danas je ova devojčica srećna, a njeni roditelji često objavljuju snimke Sofijinog napretka. Sada obavlja sve one radnje koje su izgledale neizvodljivo: sama sedi, pomera ruke i noge, vežba engleski i pesmice.

Iako je Sofija pozitivna i nasmejana, njen život i dalje je borba, sa svakodnevnim fizikalnim terapijama.

Devojčica je imala sreće da ima roditelje koji se svim srcem bore za nju, i celu Srbiju i region koji su se na sve načine dovijali i skupili novac.

- Nema vremena za tugu i gubljenje i moramo da uradimo ono što je do nas. U životu uvek imate uspone i padove i kada padnete, morate da ustanete i krenete dalje - rekao je za Telegraf.rs Stefan Markuljević.

Ubrzo posle Sofije, objavljivana su imena i druge dece koja boluju od SMA, i za koje treba da se skupi po 2,5 miliona evra.

Sigurno se sećate ove dece, svi ste za njih poslali bar po jedan SMS: Lana, Anika, Minja, Oliver, Gavrilo, Boško, Vukan...

Neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju počeo je ovog marta u Narodnom frontu u Beogradu i radi se 36 do 48 sati nakon rođenja.

Video: Sofija se nakon 8 meseci terapije vratila kući: Smeje se, maše, priča...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA