≫ 

"Neko može da ih udari i robija ni kriv ni dužan": Dečaci u Zemunu rade sklekove na raskrsnici, pa se smeju

Izazovi su, inače, takmičenja koja deca snimaju i kače na društvene mreže, a po pravilu je to nešto opasno po život što ih, kako oni misle, može učiniti popularnima

  • 18
Deca dečak devojčica pretrčavaju ulicu, dete, ulica, auto, pežo Foto-ilustracija: Shutterstock

Vozači u Srbiji poslednjih godinu dana imaju poseban strah - da ne nalete na decu koja upravo na najprometnijim i najrizičnijim raskrsnicama rade "izazove" za društvene mreže.

Izazovi su, inače, takmičenja koja deca snimaju i kače na društvene mreže da se hvale, a po pravilu je to nešto opasno po život što ih, kako oni misle, može učiniti popularnima.

Jedan takav izazov nedavno je snimljen na raskrsnici kod stadiona u Zemunu.

- Danas u Zemunu, na raskrsnici kod Stadiona, kada se upalilo zeleno svetlo za pešake, tri klinca (max 10-11 godina), su se zatrčali i na pola pešačkog legli da urade dva skleka i pretrčali smejući se! U pitanju je raskrsnica i oni koji skreću mogli su da udare ludu decu i da robijaju ni krivi ni dužni. Razgovarajte sa decom i vodite računa kakav sadržaj gledaju na telefonima - napisao je jedan čovek, a objavila Instagram stranica serbialive_beograd.

Isti izazov nedavno su radila i deca tog uzrasta u Novom Sadu.

- Deca stara između 10 i 12 su u veoma prometnoj ulici Narodnog Fronta radila sklekove nasred puta, gde inače prolazi veliki broj vozila svakog dana - upozorila je tada jedna Novosađanka, uplašena prizorom.

Sociološkinja Jelena Radović smatra da roditelj na prvom mestu treba da isprati sve što dete radi na društvenim mrežama i da bi roditelj morao da zna šta su Tik Tok, Jutjub, Instagram. Ona upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama.

- Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će brže nešto da složi... Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sledeća opasnija stvar koju ćemo uraditi - ističe Radović.

Kako objašnjava, roditelji treba budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o tome.

Sa njom je saglasna i Gordana Plemić, predsednica udruženja "Roditelj". Ona kaže da, iako roditeljima svi poručuju kako je rešenje stroga zabrana, tako nešto nije dalo rezultate.

- Deca nisu svesna koliko sve to može da bude opasno i zato je razvijati njihovu svest o tome zapravo najvažniji korak. Poenta je naći način kako ćemo sa njima da razgovaramo. Da bismo to uspeli, treba da uđemo u internet svet i da sa njima pričamo zato što prate određen kanal, određenog jutjubera, određenu vrstu priče. Mnogo smo osuđivački nastrojeni kada su u pitanju društvene mreže i onda deca nemaju ideju da bi sa nama mogli da razgovaraju o tome. A internet svet je njihov svet, oni u njemu žive i živeće - nedavno je prokomentarisala Plemić za naš portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    1. avgust 2022 | 23:19

    Oni ne trebaju da se vaspitavaju vec da se dresiraju kao zivotinje, sto i jesu.Covek se ne ponasa kao zivotnja jer je svesno bice.Drustvo se vec tri decenije truje svakakvim kicom i sundom.Samo motka to moze da ispravi, od vrha do dna drustva.To tako treba.

  • tea

    1. avgust 2022 | 21:04

    roditelji od posla slabo vidjaju dece,a jos je i raspust ceo dan sami.

  • Fibi

    1. avgust 2022 | 22:54

    Ovo je nakaradno vreme,gledam grupe decaka ili devojcica idu ulicom i snimaju se ili slikaju iako su u drustvu oni se izoluju...KATASTROFA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA