≫ 

Sprečimo novu tragediju: Ko je dužan da kontroliše institucije koje treba da spovode Zakon i spreče nasilje

Telegraf.rs je pokrenuo inicijativu da se oformi jedinstvena baza podataka za tužilaštvo, policiju i Centar za socijalni rad i spreči rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici

  • 3
Nasilje Inicijativa Telegrafa Foto: Shutterstock

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao što smo već pisali, propisuje da u svakom području treba da postoji Grupa za koordinaciju i saradnju, koju čine  predstavnik tužilaštava, policije i Centra za socijalni rad, i da je ona dužna da održava sastanke najmanje jednom u 15 dana. Njihov rad i sprvođenje Zakona treba da prati Vladino telo - Savet za suzbijanje nasilja u porodici. 

Po članu 25 ovog Zakona, na području svakog osnovnog javnog tužilaštva obrazuje se grupa za koordinaciju i saradnju. Nju čine predstavnici osnovnih javnih tužilaštava, policijskih uprava i centara za socijalni rad, sa područja za koje se grupa obrazuje.

- Ona razmatra svaki slučaj nasilja u porodici koji nije okončan pravosnažnom sudskom odlukom u građanskom ili krivičnom postupku, slučajeve kada treba da se pruži zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela iz ovog zakona, izrađuje individualni plan zaštite i podrške žrtvi i predlaže nadležnom javnom tužilaštvu mere za okončanje sudskih postupaka. Grupa za koordinaciju i saradnju održava sastanke najmanje jednom u 15 dana, a o toku sastanka vodi zapisnik - navodi se u Zakonu i dodaje da sastancima mogu, po potrebi, prisustvovati predstavnici obrazovnih, vaspitnih i zdravstvenih ustanova i Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici drugih pravnih lica i udruženja i pojedinci koji pružaju zaštitu i podršku žrtvama.

Primenu ovog zakonskog dokumenta, po članu 35 prati Savet za suzbijanje nasilja u porodici. Osim praćenja, Savet poboljšava koordinisanje i delotvornost sprečavanja nasilja u porodici i zaštitu od nasilja u porodici.

- Članove Saveta čine predstavnici državnih organa i ustanova nadležnih za primenu ovog zakona. Savet može, po potrebi, uključiti u rad i predstavnike naučnih i drugih stručnih institucija i udruženja čija je delatnost povezana sa zaštitom od nasilja u porodici - navodi se u Zakonu.

Kako bi rad institucija iz Grupe za koordinaciju i saradnju bio bolji, Telegraf.rs je pokrenuo inicijativu da se oformi jedinstvena baza podataka za tužilaštvo, policiju i Centar za socijalni rad i sprečilo rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici. Našu inicijativu danas je podržala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Koordinator za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković kaže za Telegraf.rs da Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici već predviđena obavezna saradnja upravo javnog tužilaštva, centra za socijalni rad i policije koja uključuje razmenu informacija, odnosno dostupnost svih informacija između ove tri institucije.

- Ona se ogleda kroz rad lica koja su određena za vezu u svakoj od ovih institucija, ali i u osnovnom i višem sudu. Lica određena za vezu su prema slovu zakona dužna da svakodnevno razmenjuju obaveštenja i podatke bitne za sprečavanje nasilja u porodici, otkrivanje, gonjenje i suđenje za krivična dela određena ovim zakonom i za pružanje zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela određenih ovim zakonom. Pored navedenih lica, postoje i Grupe za koordinaciju i saradnju, koju upravo kao stalni članovi čine zamenik javnog tužioca, radnik Centra za socijalni rad i policijski službenik, i koje se sastaju najmanje jednom u 15 dana, a gde se razmatra svaki slučaj nasilja u porodici koji nije okončan pravosnažnom sudskom odlukom u građanskom ili krivičnom postupku, slučajevi kada treba da se pruži zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela iz ovog zakona, izrađuje individualni plan zaštite i podrške žrtvi i predlažu nadležnom javnom tužilaštvu mere za okončanje sudskih postupaka - objašnjava Mirčić Čaluković za Telegraf.rs.

I ona napominje da je u skladu sa ovim zakonom Vlada obrazovala Savet za suzbijanje nasilja u porodici, koji prati primenu ovog zakona i poboljšava koordinisanje i delotvornost sprečavanja nasilja u porodici i zaštitu od nasilja u porodici.

-  Imajući u vidu jasna zakonska rešenja nužno je najpre unaprediti postupanje svih relevantnih institucija u cilju dosledne primene svih zakonom predviđenih obaveza - kaže naša sagovornica. 

Portal Telegraf.rs je inicijativu pokrenuo nakon nezapamćene tragedije koja se dogodila prošlog utorka u Vršcu, kada je Marko Budimirović ubio svoju dvogodišnju ćerku Petru, a zatim presudio i sebi.

To je bio jedan u nizu slučajeva koji je pokazao da u praksi izostaje komunikacija između institucija oko predmeta koji bi trebalo da budu zajednički, i da u njima budu koordinisani. Konkretno, u ovom slučaju, kako je u ponedeljak izjavio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, izostala je komunikacija Centra za socijalni rad u Vršcu, tužilaštva i policije.

Na pitanje našeg novinara da li će biti predloženo formiranje krovne organizacije koja bi kontrolisala rad sva tri činioca, Vuletić nije mogao da nam da precizan odgovor, jer je ovo pitanje veoma opširno. Takođe je rečeno da svaki činilac ima svoj posebni nadzorni organ koji će utvrditi propuste iz svoje nadležnosti.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da izostane preko potrebna komunikacija ove tri institucije, portal Telegraf.rs pokreće inicijativu da se formira krovna organizacija koja bi kontrolisala rad ove tri institucije, kao i da se napravi jedinstvena baza podataka i da u svakom momentu u vezi sa svakim predmetom, kada je fizičko nasilje u porodici u pitanju, tužilaštvo ima uvid u podatke MUP-a i Centra za socijalni rad, MUP u uvid podatke Centra i tužilaštva, a Centar u ono što rade MUP i Tužilaštva. Sve da bi se sprečilo da nam se ponovi Petra.

Video: Predrag Vuletić: Decu prisutnu porodičnom nasilju treba tretirati kao žrtve nasilja

(Telegraf.rs) 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA