≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobitnica prestižne nagrade za naučno-istraživački rad odlučila da novčani deo pokloni studentima medicine

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Danas je slepilo nedopustivo, postoji terapija i mi ne odzvoljavamo da ijedan pacijent oslepi zbog staračkog oboljenja žute mrlje", objašnjava oftamolog dr Maja Živković

  • 1
Maja Živković Foto: Privatna arhiva

Oftamolog dr Maja Živković iz Niša dobitnica je najprestižnije regionalne nagrade u medicini "International Medis Awards for Medical Research" za naučno-istraživački rad. U razgovoru za Telegraf.rs objašnjava koliko je oftamologija kao grana važna, koliko se poslednjih godina ulaže i podseća da je nauka napredovala kada je lečenje pacijenata u pitanju.

Naime, dr Maja Živković, radi u UKC Niš i docent je na Medicinskom fakultetu u Nišu, te se, između ostalog bavi i lečenjem žute mrlje oka, što je ujedno i tema rada. Kako otkriva za Telegraf.rs, ona će novčani deo nagrade pokloniti Medicinskom fakultetu u Nišu, i time dati svoj doprinos nauci.

- Na istraživanju se radilo nekoliko godina unazad, tako da je ovo jedna izuzetna čast da posle višegodišnjeg truda i ulaganja dobijete nagradu, što je dokaz da se svaki radi i trud isplati. Volim da kažem da mi koji smo na klinici, i koji ceo dan prvodimo u operacionim salama i sa pacijentima, mi uglovnom noći odvajamo za sumiranje svih rezultata kada je lečenje u pitanju, ili upravo za pisanje ovakvih radova. Moram da kažem da je ovo zajednički rad, to je nagrada svih učesnika u ovom radu, i ja bih se zahvalila svim mojim koautorima, i celom mom timu. Ovo je bila saradnja sa profesorkom Vesnom Jakšić i profesorkom Aleksandrom Radosavljević iz Beograda, i tu ima još kolega kako iz Niša tako iz Beograda koji smo radili na ovome, objašnjava dr Živković.

Ona ističe da treba biti uporan, istrajan i vredan u svom radu, i uspeh neće izostati.

-Najveća mi je čast što je ovo nagrada za moju zemlju i moj narod, i svoj fakultet i UKC Niš, i njima je posvećujem i zaista smatram da oftamologija u Srbiji ide u korak sa Evropom, pa i sa svetskom medicinom, što je i dokaz ova nagrada. Bolest žute mrlje je jedan od vodećih uzrok slepila u svetu zajedno sa dijabetičkom retinopatijom i glaukomom. Danas je slepilo nedopustivo, postoji terapija, i uz pomoć te terapije mi ne odzvoljavamo da ijedan pacijent oslepi zbog staračkog oboljenja žute mrlje, dodaje dr Živković.

Novčanu nagradu, kako je istakla želela bi da donira Centru za naučno - straživački rad na Medicinskom fakultetu u Univerziteta u Nišu.

Osim dr Živkovič, još jedna dobitnica nagrade je farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice. Nagrade se dodeljuju već 10 godina za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope. Za nagradu su bila predložena 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava.

Podsetimo, finalisti iz Srbije bili istraživači iz oblasti farmacije Milena Anđelković, oftamologije Maja Živković i reumatologije Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA