Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki odziv za dečje preglede u Vlasotincu! Đerlek: "Do sada 30 mališana pregledano u jednoj ustanovi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventivni pregledi širom Srbije u organizaciji Ministarstva zdravlja

  • 3
Pregled kičme kičma dete dečak i Mirsad Đerlek Foto-kolaž: Shutterstock, Nikola Tomić

Veliki je broj dece u Srbiji koji imaju deformitete kolena, stopala, kukova i kičmenog stuba...  U Vlasotincu koje je jedno malo mesto, već smo imali oko 30 fizijatrijskih pregleda. Velikom broju dece, posebno ženskog pola, preporučeno je da nastave sa fizikalnom terapijom, kako bi ispravili deformitete kičme koji su uočeni, kaže za Telegraf.rs državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Kako je naveo, on je danas obišao Vranje, Leskovac, Lebane, Vlasotince, te ističe, da su svi zadovoljni, a naročito roditelji koji dovode svoju decu na pregled.

- Građani su prezadovoljni. Što se dece tiče, evidentno je da se ne bave sportom u dovoljnoj meri, a to može u kasnijem životnom periodu da im pravi ozbiljne zdravstvene probleme. Kod konkretnih pregleda, pored devojčica kod kojih su primećeni deformiteti, imamo i dečake sa deformitetima stopala. Zadovoljan sam što smo danas imali ozbiljan odziv i što ćemo uspeti kroz fizikalnu terapiju u narednih nekoliko meseci da potpuno rešimo njihove probleme, rekao je Đerlek za Telegraf.rs.

Organizacijom preventivnih pregleda, kako dodaje, država pokazuje da brine o zdravlju svojih pacijenata, te podseća da je prevencija osnova medicine.

- Želimo da poboljšamo ukupno javno zdravlje svih građana a posebno dece, zato mi je izuzetno drago što smo dobili pohvalu od roditelja koji su zabrinuti za zdravlje svoje dece a mi smo pokazali da na nas mogu da računaju, dodao je on.

Telefoni u DZ neprekidno zvone

- Roditelji nas zovu, informišu se i nastaviće da dolaze i u toku dana. Veoma su zadovoljni što se prvi put organizuju pregledi i za decu, kaže za Telegraf.rs Sanja Ristić, glavna sestra DZ u Vlasotincu.

Podsetimo, preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovode se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele mogu da provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

(Telegraf.rs)

Video: Građani širom Srbije i ove nedelje hrle na preventivne preglede: "Ovo je super, sve ide brzo..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoka

    26. maj 2024 | 13:59

    Kako bas sve ovi pregledi pred izbore pitam se

  • Mrki

    26. maj 2024 | 14:45

    I šta,kao 30-50 pregleda je impozantan broj ? Omogućite vi preglede svakog dana .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA