Pitali smo endokrinologa koja namirnica je najlošija za organizam, njegov odgovor upalio je sve alarme

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Industrijski šećer koji unosimo svakodnevno preko različitih namirnica, nešto je najlošije čime se hranimo. Nalazimo ga u velikm količinama u gaziranima pićima, slatkišima, grickalicama, sokovima, dakle, u svemu onome u čemu najveći broj ljudi uživa. Naravno, ukoliko bi se šečer unosio u minimalnim količinama, situacija bi bila drugačija jer upravo ovakav način ishrane vodi ka gojznosti što dalje vodi u dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Prof.dr Petar Ristić, endokrinolog sa Vojnomedicinske akademije (VMA) u podcastu Zdravo sa Ivanom, govorio je o ovoj važnoj temi i upravo šećere označio kao najlošiju namirnicu.

- Šećer, sokovi, to je ono najlošije. Gazirana pića koja su puna šećera. So, kofein... Crana čokolada je dobra recimo, jer je unos polifenola dobar je za mikrobiom, objasnio je profesor Ristić, a kompletnu emisiju sa njegovim gostovanjem možete pogledati OVDE.

Zašto je šećer loš

Konzumacija šećera je skoro neizostavna jer se nalazi skoro u svim proizvodima koje kupujemo, te ukoliko ne čitate deklaraciju, a preterujete u konzumaciji konditorskih proizvoda možete sebi vremenom napraviti zdrasvtveni problem.

Naime, prekomerni unos šećera direktno se povezuje sa povećanim rizikom od oboljevanja od dijabetesa tipa 2, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i masne jetre.

Pojedine studije pokazale su da visok unos šećera narušava ravnotežu u crevima, dok su promene u mikrobiomu povezane sa raznim upalnim stanjima, uključujući sindrom iritabilnog creva i autoimune bolesti. Takođe treba napomenuti da višak šećera u ishrani može doprineti povećanju upalnih markera u telu, što dalje može dovesti do razvoja bolesti poput artritisa, srčanih oboljenja i neurodegenerativnih stanja.

Stručnaci objašnjavaju da industrijski šećer može izazvati zavisnost sličnu onoj od nikotina i alkohola, jer aktivira centre za nagrađivanje u mozgu i užitak.

Dijabetes

Dijabetes tipa 2 zastupljen je kod 10 odsto populacije i u stalnom je porastu. Veliki problem je način ishrane.

- Hrana je industrijski prerađena, to je jedna priča, na drugoj imamo ranu upotrebu šećera, jer on je sam po sebi koncentrat. Saharoza koju jedemo sastoji se iz dva molekula, fruktoze i glukoze. Glukozu koriste sve ćelije u organizmu, a fruktozu može koristiti samo jetra. Sve je to u redu kada je u maloj količni, ali kada je konstantno i u velikoj količini onda jetra počinje da ima problem sa viškovima fruktoze koju mora da obradi i dolazi do pojačanog stvaranja masnoće u jetri, objasnio je endokrinolog u podcastu Zdravo sa Ivanom.

Dakle, industrijski šećer nije samo "prazna kalorija", on ima dubok i trajan uticaj na zdravlje. Njegova prisutnost u svakodnevnoj ishrani jedan je od ključnih faktora bolesti poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca. Iako ga u potpunosti nije lako izbaciti iz ishrane, podizanjem svesti o njegovom unosu može nam pomoći u prevenciji zdravlja.

(Telegraf.rs)

Video: Endokrinolog sa VMA o hormonima, štitnoj žlezdi, dijabetesu i ishrani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA