
U ovim namirnicama se nalazi KOLAGEN koji je važan za kožu i zglobove! Sve je na dohvat ruke i nije skupo
Konzumiranjem određenih namirnica mi sami možemo da podstaknemo stvaranje kolagena u organizmu. To ćemo učiniti ukoliko uzimamo vitamin C kroz citruse, papriku, ukoliko unosimo cink kroz razne orašaste plodove i semenke, takođe možemo kuvati goveđu supu i imati kolagen iz nje, objasnila je stručnjak za ishranu, Marina Boboš u podcastu Zdravo sa Ivanom, koji se emituje na kanalima portala Telegraf.rs.
Naime, za lepu, jedru i zdravu kožu, kao i za pokretljivost zglobova neophodan je kolagen koji se s godinama smanjuje u našem organizmu. Ipak, srećom možemo ga unositi i preko hrane, ali i podstaknuti stvaranje. Ono što je činjenica, treba napomenuti da je svaki organizam priča za sebe, te su rezultati drugačiji kod svakoga.
- Od kolagena se, čini me mnogo očekuje, pričamo o suplementu. Kada pitate nekoga iz medicine o tome, mišljenja su podeljena. Hoću samo par činjica da istaknem, ne mogu da kažem da čini baš čuda, ali sigurno pospešuje kožu kada se dugo konzumira. Kada se unese, on mora se razradi u telu na amino kiseline, i kako će telo da reaguje to zavisi od toga da li je mu potreban neki drigi protein umesto kolagena. Taj kolagen koji smo uneli neće direktno da ide u kosu, kožu, nokte i u zglobove, naročito ne u zglobove zbog loše prokrvljenosti, ali svaki organizam različito reaguje, objasnila je Boboš u podcastu Zdravo sa Ivanom.
Kako je dalje objasnila, zdrava i izbalansirana ishrana pomoći će nam da budemo zdravi iznutra, dok će fizička aktivnost doprineti da imamo lepu figuru i zdrav duh. Ipak, s godinama priorodno je da telo stari, zato je važno šta od hrane unosimo u organizam, a brojne namirnice su tu upravo da nam pomognu da usporimo starenje.
- Antiinflamatorna ishrana povoljno deluje na organizam, zato treba voditi računa o ishrani i nakon nekih tretmana. Ništa od rafinisanih ulja ne treba konzumirati, šećere, naročito ne neko ko je sklon promenama na koži. Isto tako, što se tiče anticelulit tretmana, treba izbegavati soli, uzimati čajeve za izbacivanje vode i tako dalje, objasnila je.
Šta je kolagen
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i čini oko 30 odsto ukupnih proteina. Prisutan je u kostima, mišićima, koži, tetivama i ligamentima, a njegova glavna uloga je da pruža strukturu, čvrstinu i elastičnost tkivima.
Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena opada, pa već nakon 25. godine, telo godišnje gubi oko 1 osto kolagena. Gubitak kolagena postaje vidljiv kroz pojavu bora, opuštene kože i ukočenih zglobova. Faktori poput UV zračenja, pušenja, stresa i loše ishrane dodatno ubrzavaju taj proces.
Najnoviju epizodu podcasta Zdravo sa Ivanom možete pogledati u videu ispod teksta ili na našem YouTube kanalu.
(Telegraf.rs)
Video: Ne morate se odricati omiljenih namirnica kako biste bili FIT! U čemu je "caka" otkriva stručnjak
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mara
Hvala na savetu, ali treba se i pridrzavati.
Podelite komentar