Konobar u Srbiji dobio bakšiš, pa pobesneo: "Ne ostavljajte toliko novca, nemojte da se brukate!"
Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:
- Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
- Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
- Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
- Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
- Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
- Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
- NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
<% message.text %>
Neša ZR
Konobari imaju platu najčešće ispod 70.000 dinara, stvar je u tome da poslodavci očekuju da njihovim radnicima neko drugi nakalemi još dvadesetak hiljada. Znam čoveka koji je u jednom novosadskom kafiću cele prošle zime radio za 60.000 dinara plus neki sitan bakšiš, a radio je to samo da bi naučio posao i na leto otišao u Hrvatsku, a tamo je fino zaradio, dosta i bakšiša je bilo, a nije imao životnih troškova.
Vitez Koja
Jako malo ljudi poznaje posao konobara i tehnike, iako nije to ništa komplikovano, realno i jeste niskokvalifikovan, ali lep posao.Radio sam taj posao i prošao obuke za isti dok sam studirao.Restoran ili kafić naplaćuje 5 puta skuplje piće i hranu u odnosu na to da sam kod kuće spremiš je zato što će to neko drugi napraviti, doneti i oprati, pospremiti, a vlasnik treba da uloži novac u opremu, ljudstvo, kao i u što privlačniji ambijent, kako bi imao prednosti u odnosu na konkurenciju.E sad kada je u pitanju bakšiš, on nije obavezan i ja ga ostavljam uglavnom po zasluzi, odnosno da li sam zadovoljan uslugom ili kvalitetom.Nekada je to i više od 10%, nekada manje, a dešava se i da namerno ne dam ništa, tada se obično i žalim na uslugu, a takođe i da nemam keša, a platim karticom.Sve je relativno.Dobar i obučeni konobar za svoj niskokvalifikovan posao danas u solidnom restoranu zaradi često i više nego visokokvalifikovani ljudi, pa i recimo često i više od nekih direktora privatnih firmi, koji imaju jako zahtevan i odgovoran posao.Tako da na mestu konobara ne bih mnogo talasao nego uzeo tih 30 po 30 dinži i šutirao nogama u d.pe, što ti je uopšte neko nešto i ostavio.
wgahaai
50 njij po 30 dinara, 1500... malo?! ako se uzme da je prosek dana koji rade 25, izadje se na 37500... a veruje da dnevno i prseku imaju i vise od 30 din