Zakuvava se između Turske i Izraela posle dvostrukog ubistva u ambasadi u Jordanu: Pale i Erdoganove prve pretnje (FOTO)

Bivša izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izjavila je danas da strahuje da je Izrael na ivici verskog rata sa muslimanskim svetom

  • 10

Dva Jordanca su ubijena, a jedan Izraelac teško ranjen iz vatrenog oružja u nedelju, u stambenom delu izraelske ambasade u Amanu, saopštio je danas jordanski Direktorat za javnu bezbednost. Kao posledica ovih dešavanja, Izrael je doneo odluku da preduzme preventivne mere i okonča svoje diplomatske misije u Turskoj.

Haos u Jordanu: U izraelskoj ambasadi jedna osoba ubijena, druga povređena

Pre pucnjave, Jordanci su ušli u stambenu zgradu kompleksa izraelske ambasade, koja je inače pod jakim obezbeđenjem, radi stolarskih radova, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Direktorat ne precizira šta je dovelo do pucnjave. Jordanska bezbednosna agencija navodi da su prvobitno tri osobe bile ranjene, a da su dva Jordanca u međuvremenu podlegla povredama.

Jordanski novinski sajt Hala Akbar tvrdi da ti Jordanci imaju veze sa jordanskom vojskom. Agencija Amon njuz javila je u nedelju uveče da su ambasadu napali teroristi.

Prethodno je neimenovani bezbednosni izvor rekao za AFP da je jedan Jordanac ubijen, a jedan Izraelac zadobio teške povrede u incidentu koji se dogodio u izraelskoj ambasadi u Amanu.

Inače, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je bezbednosne mere koje je Izrael uveo na ulazu u najveću džamiju u Jerusalimu, navodeći da islamski svet to neće mirno posmatrati.

- Niko ne očekuje da islamski svet ostane nem nakon poniženja koje su muslimani pretrpeli sa restrikcijama kod Uzvišenog utočišta - naveo je Erdogan.

Agencija Rojters prenela je da policija ispituje incident u veoma zaštićenoj ambasadi, koja se nalazi u bogatom kvartu jordanske prestonice.

Jordanske službe bezbednosti blokirale su prilaz ambasadi, a prema neproverenim informacijama, među osobljem ambasade ima poginulih i ranjenih, navodi ruska agencija.

Istovremeno, jordanski sajt Hala Akbar objavio je da je u ovom nasilnom incidentu bilo i ubadanja, a da je Jordanac podlegao povredama od vatrenog oružja, prenosi AP.

izrael, jordan, ambasada

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na upit američke agencije za komentar.

Do incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Izraela i muslimanskog sveta zbog detektora za metal koje je Izrael instalirao na svetilištu u Jerusalimu u kojem se mole i muslimani i Jevreji, napominje američka agencija, dodajući da su u petak hiljade Jordanaca protestovale protiv Izraela u Amanu.

Foto: Tanjug/AP

Bivša izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izjavila je danas da strahuje da je Izrael na ivici verskog rata sa muslimanskim svetom.

Ona je rekla da su taktičke razlike oko bezbednosnih mera na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalimu prerasle u nešto mnogo gore i da Izrael mora to da zaustavi, preneo je AP.

izrael, sukob, protesti

Livni je izjavila za Izraelski vojni radio da se Izrael nalazi na korak od toga da se sukob sa Palestincima i saradnja sa Jordanom i drugim sunitskim nacijama, pretvori u pan-muslimanski događaj protiv države Izrael.

Prema njenim rečima, izraelska vlada mora da pokaže liderstvo i spreči da se tako nešto dogodi.

izrael, sukob, protesti

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Džejson Grinblat, otputovao je u Izrael kako bi pokušao da pruži doprinos u smanjivanju tenzija u regionu, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Trampov specijalni predstavnik za međunarodne pregovore Džejson Grinblat otputovao je sinoć da bi doprineo smanjenju tenzija nakon uvođenja izraelskih bezbednosnih mera u Jeruslimu, preneo je AFP.

izrael, sukob, protesti

Izraelska policija postavila je juče napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalimu, koje navodno mogu da identifikuju naoružanje ljude koji pokušavaju da uđu na područje svetilišta.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao teroristički napad kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca nakon što su prokrijumčarili vatreno oružje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA