≫ 

Plaćali su deci za seks posle razornog zemljotresa, zlostavljali su one najugroženije: Seks skandal drma humanitarne organizacije (FOTO)

Organizacija navodi da je objavila ove podatke kako bi pokazala transparentnost nakon skandala sa britanskom humanitarnom organizacijom "Oksfam"

  • 3

Međunarodna humanitarna grupa "Lekari bez granica" (MSF) saopštila je danas da je imala 24 slučaja seksualnog maltretiranja ili zlostavljanja među svojim osobljem prošle godine i da je 19 ljudi otpušteno zbog toga. Ovo je drugi seks skandal ove nedelje koji je isplivao, a u koji su umešane humanitarne organizacije.

Političari nas pipkaju i ponižavaju, tretiraju nas kao meso, masturbiraju pred nama: Seks skandal drma Evropski parlament

Organizacija navodi da je objavila ove podatke kako bi pokazala transparentnost nakon skandala sa britanskom humanitarnom organizacijom "Oksfam". Zamenik predsedavajućeg "Oksfama" podneo ostavku nakon što je "Tajms" objavio da su članovi osoblja ove organizacije na Haitiju 2010. godine u vreme zemljotresa plaćali usluge prostitutki.

"Lekari bez granica", koja je osnovana u Parizu, ali čije je sedište danas u Ženevi, saopštila je da je sve već broj pritužbi u vezi sa maltretiranjem unutar same organizacije.

Tokom 2017. godine, 146 pritužbi je primljeno sa terena, a od toga 40 se odnosi na zlostavljanje i maltretiranje i u ovim slučajevima provedena je interna istraga.

Od ovih 40 slučajeva, 24 je vezano za seksualno zlostavljanje i maltretiranje.

U saopštenju se dodaje da tu ima i slučajeva maltretiranja od strane osoblja MSF-a protiv lica sa strane, te da je 19 lica otpušteno.

SLUČAJ OKSFAM

Britanska humanitarna organizacija "Oksfam" saopštila je u ponedeljak da je zamenik izvršnog direktora Peni Lorens podnela ostavku, preuzimajući odgovornost zbog "neadekvatnog reagovanja" organizacije u vezi sa nepropisnim ponašanjem radnika koji su plaćali usluge prostitutki na Haitiju u vreme zemljotresa 2010. godine.

Foto: Tanjug / AP

- U proteklih nekoliko dana postali smo svesni da su se pojavile zabrinutosti u vezi sa ponašanjem osoblja u Čadu, kao i na Haitiju, i da mi nismo reagovali adekvatno - rekla je Lorensova, preneo je Rojters.

Ona je rekla da su se optužbe, koje se odnose i na ponašanje direktora misije i članova njegovog tima u Čadu, pojavile pre nego je on prebačen na Haiti, rekla je ona.

U međuvremenu, Haiti je zatražio od "Oksfama" da identifikuje svoje radnike koji su plaćali usluge prostitutki nakon zemljotresa 2010. godine, radi njihovog procesuiranja. Haiti, takođe, razmatra preduzimanje pravnih mera protiv same organizacije.

Bočit Edmond, ambasador Haitija u Britaniji, rekao je za list "Gardijan" da je njegova zemlja "šokirana i užasnuta" načinom na koji je "Oksfam" dozvolio tim radnicima da napuste zemlju, a da nije podneta prijava vlastima Haitija.

Foto: Tanjug / AP

- Nije dobro to što je uprava organizacije znala za ta krivična dela i što je dozvolila tim ljudima da napuste zemlju, a da ne obaveste vlasti - rekao je on.

On je rekao da je moguće da se ovde radi o lancu pedofilije.

- To je krivično delo, prostitucija je zabranjena i verujemo da se radi o maloljetnoj deci - rekao je on.

Haiti je pozvao "Oskfam" i Vladu Britanije da identifikuje umešana lica kako bi ona mogla biti procesuirana u "međunarodnom sistemu".

Foto: Tanjug / AP

Direktor "Oksfama" Mark Goldring rekao je da ova organizacija nije htela da prijavi svoje radnike policiji Haitija zbog straha za živote umešanih žena. Edmond je ovo obrazloženje opisao kao "pogrešno i uvredljivo".

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    15. februar 2018 | 11:49

    To su engleske humanitarne organizacije i sta se onda cudite. Svo zlo na svetu potice od ovih bolesnika.

  • Вељко

    15. februar 2018 | 11:56

    Како су само пажљиви! Прво силују децу и дају им пар долара да ћуте а затим силоватеље склањају ван домашаја Закона под изговором да штите жртве. Ма истренирала то ЦИА само тако! СТРАШНО!!!

  • Mitka

    15. februar 2018 | 12:19

    19 lica otpušteno!A kazna ??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA