Napad na poslednje uporište pobunjenika u istočnoj Guti: Ofanziva sirijske vojske, optužuju ih da koriste hemijsko oružje (VIDEO)

Vladine snage su u žestokoj ofanzivi u februaru i martu zauzele čitav region, osim Dume. Taj grad je uporište takozvane "Armije islama", koja uživa podršku Saudijske Arabije

  • 2

Sirijska vlada je u petak pokrenula žestok napad na Dumu, poslednji grad u oblasti istočnoj Guti koji je pod kontrolom pobunjenika, javljaju agencije.

AP navodi da je sirijska vojska krenula u kopnenu ofanzivu uz podršku avijacije, nakon što je isteklo 10-dnevno primirje, zbog mimiolaženja oko evakuacije pobunjenika iz te enklave nedaleko od Damaska.

>>>Snimili su dronom najveći rov ikad napravljen u Siriji (VIDEO)

Sirijska vojska krenula je u kopnenu ofanzivu uz podršku avijacije Foto: Tanjug/AP

Tokom večeri, grad Duma je bio bombardovan i izložen udarima artiljerije.

Duma je najveći grad u istočnoj Guti. Vladine snage su u žestokoj ofanzivi u februaru i martu zauzele čitav region, osim Dume. Taj grad je uporište takozvane "Armije islama", koja uživa podršku Saudijske Arabije.

Do obnove borbi došlo je juče tokom popodneva kada je "Armija islama" postavila nove uslove za dogovor o evakuaciji.

Grad Duma je bombardovan i izložen artiljerijskom napadu Foto: Tanjug/AP

Sirijski državni mediji, ali i opozicioni aktivisti, navode da je došlo do podela u toj pobunjeničkoj organizaciji, između umerene struje koja želi da napusti Dumu, i sledbenika verskog lidera Abu Abdul-Rahmana Al-Kaake, koji odbija sporazum sa vladom u Damasku i želi da nastavi borbu.

Ostale pobunjeničke grupacije u istočnoj Guti pristale su na bezbednu evakuaciju do oblasti na severozapadu Sirije, koje su i dalje pod kontrolom pobunjenika.

POBUNJENICI OPTUŽILI SIRIJSKE SNAGE ZA HEMIJSKI NAPAD

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al Islam optužila je vladine snage da su bacile bure-bombu koja sadrži otrovne hemikalije na civile u istočnoj Guti i da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

- Asadov režim i njihovi saveznici nastavljaju sa svojim zločinima - naveo je portparol grupe, Hamza Birkdar, za Al Hadat TV.

Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila je da je prijavljeno 11 slučajeva sa simptomima gušenja u istočnoj Guti, uključujući i decu, nakon udara sirijskih aviona. Opservatorija nije navela koji su agensi mogli biti upotrebljeni u napadima.

Asad sa sirijskim vojnicima Foto: Tanjug / AP

Sirijski državni mediji su negirali izveštaje o hemijskim napadima, prenosi Rojters.

- Teroristi Džaiš al Islama su u stanju rasula i njihovi mediji kreiraju fabrikovane vesti o hemijskom napadu u neuspelom pokušaju da opstruišu napredovanje sirijske vojske - prenela je državna agencija SANA, citirajući zvanični izvor.

Sirijska vlada je u petak izvela žestok vazdušni i kopneni napad na Dumu, poslednji grad u istočnoj Guti koji drže pobunjenici, u kojem je ubijeno 48 ljudi samo u poslednja 24 sata, navodi Rojters.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA