≫ 

Od inženjera do vođe separatista: Ko je bio Aleksandar Zaharčenko, ubijeni predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike?

Bivši inženjer, pridružio se proruskim separatistima u oružanom ustanku u Donjecku i tada je prodao svoj posao kako bi pomogao finansiranje vojske

  • 5

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak u eksploziji koja se dogodila u jednom restoranu u centru Donjecka i to na samo stotinak metara od kuće u kojoj je živeo.

Vlasti DNR su ubistvo okarakterisale kao teroristički čin, uz sumnju da je zločin izvršen po nalogu Službe za bezbednost Ukrajine, koja te optužbe negira. Osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni, a u republici je uvedeno vanredno stanje.

>>> Ubijeni Zaharčenko je govorio da je Putin vladar od boga, a Srbima se zahvalio na pomoći u Donbasu (FOTO) (VIDEO)

Restoran u kome je nastradao nalazi se samo stotinak metara dalje od njegove kuće - Foto: AP/Tanjug

Zaharčenko je poslednji put viđen u javnosti samo dan pre ubistva i to na groblju gde je položio cveće na grob preminulom ruskom pevaču Josifu Kobzonu (81) u Donjecku.

KO JE BIO ALEKSANDAR ZAHARČENKO?

Aleksandar Vladimirovič Zaharčenko bio je lider samoproglašene DNR, a obavljao je i funkciju predsednika saveta ministara te republike koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine 11. maja 2014. godine.

Rođen je u Donjecku 26. juna 1976. godine. Narodnoj vojsci pridružio se 2014, a 16. aprila iste godine učestvovao je u zauzimanju zgrade Gradske uprave u Donjecku. U novembru 2014. izabran je za premijera Donjecke Narodne Republike.

Zaharčenko je u novembru 2014. izabran za premijera Donjecke Narodne Republike - Foto: AP/Tanjug

Bivši inženjer, pridružio se proruskim separatistima u oružanom ustanku u Donjecku i tada je prodao svoj posao kako bi pomogao finansiranje vojske.

Najčešće je nosio vojne uniforme, a zaslužan je i za uvođenje vojne parade u Donjecku. Nagrađen je Georgijevskim krstom.

Kod punkta Koževnaja, krajem juna 2014, borio se sa smrću. Kada je oslobođeno Debaljcevo, kako je ispričao sam Zaharčenko, oslobodioci su prvo nahranili narod.

Zaharčenko je bio oženjen Natalijom, koja se sa njim borila na prvoj liniji fronta. Imaju četiri sina.

Nagrađen je Georgijevskim krstom - Foto: AP/Tanjug

Svojevremeno se zalagao za formiranje Malorusije sa Donjeckom kao glavnim gradom i to kao naslednice Ukrajine, koju je smatrao "propalom državom".

U prošlosti je rekao da je bio meta nekoliko pokušaja atentata, optužujući Ukrajinu da je pokušala da ga ubije u eksploziji još u 2016. godini.

GOVORIO JE O SRPSKIM DOBROVOLJCIMA U DNR

- Srbi su nam pomagali i pomažu u borbi. Od početka rata stiglo nam je mnogo dobrovoljaca iz Srbije, neki od njih su stekli slavu u našem ratu. Isto tako, mnogi ruski dobrovoljci prošli su iskustvo rata u Srbiji, kad se ona borila za slobodu i nezavisnost. Nažalost, u Srbiji smo videli mnogo smrti.

Srbi kao niko drugi u Evropi shvataju šta mi osećamo dok gledamo kako uništavaju naš narod, njegovu imovinu i pokušavaju da ga istisnu sa rodne zemlje. Potpuno je jasno da Kijevu Donbas treba bez nas. Razlog zašto nas Zapad mrzi isti je i kao prema Srbima.

VIDEO: Vučić uz Putina na paradi povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Člana

    3. septembar 2018 | 14:44

    Kakav separatista, čovek koji brani svoje od fašista i nato, to je heroj!

  • toma

    3. septembar 2018 | 15:26

    HEROJ !

  • Jovan

    3. septembar 2018 | 17:50

    Kako separatista kad se borio da ono što je uvek bilo Rusko bude ponovo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA