• 24

Ovo je ruski raketni sistem S-300 od koga strepi Izrael: Gađa istovremeno šest ciljeva u bilo kom pravcu (INFOGRAFIKA)

Ako odbrambeni sistem s 300 Sirijskoj vojsci, Izrael itekako ima razloga za zabrinutost

  • 24

Nakon obaranja ruskog aviona Il-20 Izrael strahuje da Moskva ne pošalje Siriji čuveni raketni sistem S-300, što bi moglo da oteža aktivnost izraelske avijacije u regionu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

Rusija zagrmela posle incidenta na nebu iznad Sirije: Izrael je kriv za obaranje aviona i smrt posade

Otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, krijući se iza "iljušina", izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile, a tom prilikom je poginulo 15 ruskih vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će Rusija odgovoriti na obaranje "iljušina".

Ukoliko taj odgovor bude isporuka odbrambenog sistema s 300 Sirijskoj vojsci, Izrael itekako ima razloga za zabrinutost.

Novi preokret u slučaju obaranja ruskog aviona: Izrael za to krivi Damask

Naime, ruski raketni sistem S-300 postao je veoma poznat na samom početku 90-ih godina prošlog veka.

Foto ilustracija: Telegraf

On automatski određuje parametre kretanja vazdušnog objekta (udaljenost, brzinu, visinu, smer), pripadnost državi ("svoj-tuđi“), tip i stepen opasnosti, uslove pucanja te obezbeđuje optimalni raspored vazdušnih objekata po vatrenim divizionima radi njihovog gađanja.

S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca. Rastojanje na kojem kompleks deluje iznosi do 150 km, minimalna visina gađanja cilja je 10 m, maksimalna – je praktično gornja granica primene borbenih aviona.

Putin progovorio o obaranju ruskog aviona: Pojačaćemo bezbednost svojih trupa na području Sirije

S-300 ima kratko vreme reakcije, visok stepen automatizacije procesa borbenog rada i veliki kapaciet proizvodnje vatre. Kompleks istovremeno može da pogađa šest ciljeva s navođenjem po dve rakete na svaki od njih.

Ovaj kompleks, u stanju je da vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih sredstava za napade iz vazduha, navodi Glas Rusije.

Postoji nekoliko verzija sistema S-300, a još nije poznato koji od njih bi mogao da bude poslat u Siriju.

Da podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je pre dve godine saopštilo da je u Siriju dopremljen raketni sistem S-300 koji je predviđen za zaštitu pomorske baze u Tartusu i ruskih vojnih brodova koji se nalaze u priobalnoj zoni.

VIDEO: Rusi predstavili najnovije nuklearno naoružanje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan72

    Da li je iko video da S300 negde deluje osim na suimulacijama.

  • Desha

    ....i ne bira da li je cilj prijateljski i li ne,ruši sve....Ma odličan je.

  • RSK

    Rusija je zakon!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima