≫ 

"Spasite svet kao što želite da spasite Notr Dam": Švedska tinejdžerka poslala jaku poruku evropskim liderima

Poručila je: "Moraćemo da se pokrenemo slično kao za katedralu. Molim vas da se probudite i uradite ono što je potrebno"

  • 4

Švedska tinjdžerka Greta Tunberg, koja je pokrenula proteste mladih protiv globalnog zagrevanja, pozvala je evropske vođe u utorak da deluju i očuvaju planetu, baš kao što su obećali da će obnoviti požarom opustošenu katedralu Notr Dam.

- Ceo svet je sa tugom i očajem bio svedok požara u katedrali Notr Dam, ali Notr Dam će se obnoviti - rekla je Tunberg u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ta 16-godišnja tinejdžerka privukla je pažnju pošto je biciklom dolazila do zgrade švedskog parlamenta prošlog avgusta i tu stajala sa ručno oslikanim transparentom "Školski štraj za klimu".

Greta je bila i jedan od učesnika na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu Foto: Tanjug/AP

Hiljade učenika krenulo je njenim stopama, a organizacije mladih organizovale su proteste u više od 40 zemalja.

- Želim da se uspaničite. Želim da delujete kao da vaša kuća gori. Brojni političari su mi rekli da paničenje ne donosi ništa dobro. Slažem se, ali kada vaša kuća gori i želite da sprečite urušavanje, onda je bolje malo paničite - rekla je.

- Dok vam se kuća raspada, ne biste sazvali tri hitna samita o Bregzitu, a nijedan hitan samit o kriznom stanju u vezi klimatskih promena - rekla je aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promena.

Poručila je: "Moraćemo da se pokrenemo slično kao za katedralu. Molim vas da se probudite i uradite ono što je potrebno".

VIDEO: Plamen sa Notr Dama guta sve sem krsta

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    17. april 2019 | 14:01

    Hoce da daju milione za katedralu a za mnogo vaznije stvari se ne daje novac. Valjda misle da ce time podmititi Boga. U velikoj su zabludi jer Bogu ne trebaju velelepne gradjevine. Bog preko proroka Isaije porucuje:"Kakav mi mozete dom sagraditi? Nebo je presto moj a zemlja podnozje nogama mojim." Njemu bi bilo mnogo draze taj novac upotrebiti za dela milosrdja.

  • Cika Velja

    17. april 2019 | 11:19

    "Carevo novo odelo"...samo su deca bila hrabra da kazu ono sto svi vide???

  • Poaro

    17. april 2019 | 12:09

    E, dete, dete ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA