≫ 

Istorijsko rukovanje Trampa i Kima na kritičnoj granici: Prvi predsednik SAD ušao u Severnu Koreju

Dvojica lidera rukovala su se u demilitarizovanoj zoni, prvi put od samita u Hanoju u februaru, koji se završio naglo bez postizanja dogovora

  • 11

Američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un rukovali su se u demilitarizovanoj zoni na granici dveju Koreja, prvi put nakon neuspelog samita u Vijetnamu u februaru ove godine.

Tramp je ušao u istoriju tako što je postao prvi predsednik SAD koji je kročio na severnokorejsko tlo za vreme trajanja mandata, prešavši granicu razdvajanja na Kimov poziv.

Dvojica lidera rukovala su se u demilitarizovanoj zoni, prvi put od samita u Hanoju u februaru, koji se završio naglo bez postizanja dogovora.

Donald Tramp, Kim Džong Un, Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Nakon toga lideri su se zajedno vratili u Južnu Koreju.

Tramp je ovaj trenutak opisao kao "istorijski".

Donald Tramp Kim DŽong un Foto: Tanjug/AP

- Prelazak preko linije je velika čast - dodao je Tramp, dodavši da on i Kim imaju "sjajno prijateljstvo".

TRAMP POZVAO KIMA U BELU KUĆU

Tramp, stojeći sa liderom Severne na južnoj strani Zajedničkog sigurnosnog područja, pozvao je Kima u Vašington.

- Sada ću ga pozvati u Belu kuću - rekao je Tramp pre nego što se rukovao s Kimom, koji nije odmah odgovorio na Trampov komentar.

Predsednik SAD rekao je kako se "događa mnogo pozitivnih stvari".

Kako piše CNN, nijedan severnokorejski lider do sada nikada nije posetio SAD.

Medij piše kako bi to bilo ogromno diplomatsko dostignuće za Kima, koji je već postigao ono što nije učinio nijedan od njegovih prethodnika, kada je seo sa američkim liderom na prvom samitu u Singapuru.

"TAKO JE DOBRO VIDETI TE OPET"

Severnokorejski lider rekao je Trampu da je "dobro videti ga opet".

Donald Tramp Kim DŽong un Foto: Tanjug/AP

- Nisam očekivao da te sretnem na ovom mestu - dodao je Kim.

Nakon istorijskog rukovanja, Tramp i Kim su seli zajedno i razgovarali, kada mu je lider Severne Koreje rekao da je "iznenađen Trampovim tvitom".

- Bio sam veoma iznenađen kada sam čuo za vašu ponudu na tvitu i tek u kasnim popodnevnim satima mogao sam da potvrdim vaš poziv. Želeo sam da se ponovo sretnem sa vama, a ovo mesto, posebno za obe Koreje, znak je nesrećne prošlosti - rekao je Kim.

RAZGOVOR OD 50 MINUTA U KUĆI MIRA

Sastanak dvojice lidera u demilitarizovanoj zoni trajao je 50 minuta, nakon čega su zajedno sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom izašli iz Kuće mira.

Donald Tramp, Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

To je daleko značajnija sesija nego što je Tramp prikazao ranije, kada je rekao da bi njegov susret sa Kimom bio nešto više od rukovanja.

Kim Džong Un se nakon toga vratio u svoju zemlju, a Tramp i Mun su ga ispratili do granice, gde su se oprostili sa njim.

TRAMP: DOGOVORILI SMO SE DA PONOVO POKRENEMO PREGOVORE

Nakon sastanka sa Kimom, Tramp je izjavio da su se dogovorili da ponovo pokrenu pregovore, nakon što su nuklearni pregovori stopirani ranije ove godine.

- Imao sam veoma, veoma dobar sastanak sa Kimom. Složili smo se da ćemo svi odrediti tim. Timovi će pokušati da razrade neke detalje - rekao je on.

Tramp je rekao da će timovi početi da rade i da se sastaju u naredne dve do tri nedelje, ali je insistirao da ne želi da se žuri sa sporazumom.

Video: Tramp i Kim nakon istorijskog sastanka na granici dveju Koreja

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    30. jun 2019 | 09:23

    Da vidimo hoće li Kima ošlajpičiti kao Crnogorskog premijera!

  • Тодорић

    30. jun 2019 | 15:10

    Ким ради по свом. Дошао му на ноге,из јужне Кореје,заборавио шта је било,док Ким није...Ким не путује авионом,ићи ће бродом,али кинеским,или руским.Биће ово занимљиво...поучно.

  • Salamander

    30. jun 2019 | 11:54

    Dosao “paun“ da ispita teren

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA