Nemački ministar optužio Rusiju: Njihovo nuklearno oružje nadomak EU predstavlja opasnost

Mas je dodao da je situacija u Evropi zabrinjavajuća zbog ruskog nuklearnog naoružanja

  • 10

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je zabrinutost zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim državama, dan pre prestanka važenja rusko-američkog sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja.

- Uprkos svim pozivima i ponudama za dijalog, Rusija odbija da uništi sistem oružja zabranjenog nuklearnim sporazumom, te je većinu svog modernog nuklearnog naoružanja postavila u našem susedstvu - napisao je Mas u osvrtu na Sporazum o nuklearnim i konvencionalnim balističkim raketama srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali Moskva i Vašington, odnosno tadašnji ruski i američki predsednici Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

- To jako zabrinjava Evropljane - upozorio je nemački ministar.

SPORAZUM IZ VREMENA HLADNOG RATA

- Ako ne zaustavimo propadanje svetskog sistema kontrole naoružanja, to će imati ozbiljne posledice za našu bezbednost i za svetski mir - rekao je Mas i zaključio kako se sve snažnije odustaje od cilja da svet bude bez nuklearnog naoružanja.

Hajko Mas Hajko Mas; Foto: AP/ Tanjug

- Kad se sutra probudimo, jedan od najuspešnijih sporazuma o razoružanju svih vremena postaće istorija - istakao je.

Sporazum o kom je reč, nastao je u vreme hladnog rata. Odnosi se na zabranu korišćenja balističkih raketa s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

SAD su početkom februara objavile da će se povući iz sporazuma 2. avgusta, optuživši Rusiju za kršenje uslova dogovorenih sporazumom. Prošlog meseca, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin takođe je najavio povlačenje.

Vašington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2.000 kilometara. Rusija pak tvrdi da mogu da letE 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Ruske balističke rakete, ruski brod Ruske balističke rakete; Foto: Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Nedavno je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio kako je vremena sve manje da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom. Obećao je "primeren, odbrambeni odgovor" ako se Rusija ne vrati u INF do isteka važenja sporazuma 2. avgusta.

ZA NEKOLIKO MINUTA MOGU DA DOSEGNU DO EVROPSKIH GRADOVA

U intervjuu za BBC Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima "očigledno krši sporazum", sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektovati,  a sposobni su da dosegnu do evropskih gradova za svega nekoliko minuta.

- Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja decenjama i sada smo svedoci njegove propasti - upozorio je.

Ističući kako nema naznaka da bi Rusija ponovno počela da poštuje sporazum, Stoltenberg je rekao kako se treba "pripremiti za svet bez sporazuma INF i svet s više ruskih projektila".

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. avgust 2019 | 19:11

    RUSIJA MORA DA SE BRANI OD OSVAJACKIH NAMERA NATO ALIJANSE KOJA DOVLACI ATOMSKE BOJEVE GLAVE NA GRANICU RUSIJE!!!! CUDI ME SAMO ZASTO SRBIJA NEMA RUSKE I KINESKE BAZE KADA NATO IMA U SRBIJI BAZU BONDSTIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jovan

    1. avgust 2019 | 14:55

    A nuklearno iružje u Evropi i na granicama Rusije od strane Zapada nije opasnost.?

  • Čiča

    1. avgust 2019 | 14:34

    Naravno da predstavlja opasnost. To mu i jeste svrha. Da vam više nikad na pamet ne padnu sulude ideje da napadnete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA