• 2

Epstajn pomenuo 4 osobe u testamentu: Jedan od njih je Boris Nikolić, bivši savetnik Bila Gejtsa

Nikolić se ogradio rekavši da je šokiran time i da nema nameru da bude izvršilac testamenta

  • 2
Epstajn, Boris Nikolic

Mediji prenose da je Boris Nikolić (desno) pomenut kao izvršilac testamenta Džefrija Epstajna (levo); Foto: Guliver/ Paul Morigi/Getty Images, Tanjug/AP

Džefri Epstajn, bogataš koji je nedavno završio u zatvoru zbog optužbi da je bio upleten u pedofilski seks skandal, nakon čega je u zatvorskoj ćeliji počinio samoubistvo, imenovao je rezervnog izvršioca svog testamenta.

U pitanju je Boris Nikolić, bivši savetnik Bila Gejtsa poreklom iz Hrvatske. Nikolić se brzo ogradio od Epstajnovog imenovanja rekavši da je šokiran time, te da ga niko nije konsultovao oko cele situacije. Dodao je i da uopšte nema nameru da ispuniti dužnosti izvršioca testamenta.

Nikolić je rekao i da ga Epstajn nikada nije finansirao, a njihova veza ostaje nejasna, piše Dejli mejl.

Nikolić i Bil Gejts su 2015. godine osnovali firmu "Editas Medicine" za uređivanje genoma, u vrednosti od 120 miliona dolara.

U Epstajnovom testamentu spominju se četiri osobe. Njegov brat Mark, dugogodišnji prijatelj Ričard Kan, advokat Daren Indajk kao izvršioci testamenta. Nikolića je naveo kao rezervnog.

Epstajnovo bogatstvo procenjuje se na više od 577 miliona dolara, gotovo 20 miliona više od vrednosti koju je prošlog meseca prijavio.

KO JE BORIS NIKOLIĆ?

Reč je o Zagrepčaninu koji je 1994. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u prestonici Hrvatske. Zatim je otišao u Ameriku, gde se naučno usavršavao na Harvardu.

Boris Nikolic, Bil Gejts

Boris Nikolić bio je bivši savetnik Bila Gejtsa; Foto: Guliver/ Paul Morigi/Getty Images

Nikolićeve kolege, ali i profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sećaju ga se kao jednog od najboljih studenata na godini.

Na Harvardu je postao docent i bio je fokusiran na istraživanja iz imunologije. No, njegove kolege kažu da je pokazivao i veliko interesovanje za primenu naučnih otkrića, te je učestvovao u osnivanju nekoliko kompanija.

Boris Nikolić autor je više od 70 radova, patenata i patentnih aplikacija, kao i suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija.

Fondacija (BMGF) Bila i Melinde Gejts u Sijetlu, osnovnaoj 2000. godine sa 20 milijardi Gejtsove privatne imovine, pridružio se 2007. godine. Danas je BMGF najveća privatna fondacija na svetu.

Kao Gejtsovog naučnog savetnika, Boris Nikolić je boravio na sastancima s moćnim ljudima kao što su rektori uglednih univerziteta, čelni ljudi Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije.

Tako je 2013. godine bio jedan od učesnika Svetskog ekonomskog foruma, koji od 1971. godine svakog januara u švajcarskom Davosu okuplja vodeće poslovne ljude, političare, naučnike, intelektualce i novinare.

VIDEO: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs/Dejli mejl)

Komentari

  • Udilo

    Boris Nikolic pa da cistHrvat

  • Милорад

    Тамо људи у САД,(наравно не обичансвет) уствари ни неумеју да буду нормални,новац тамо говори а не они.Идеологија новца је примарна од самог почетка постојања ове државе.Сећам се1971 када су имали банкрот,цео свет је имао "грипу" годинама.Уствари и у данашњем втемену ретко ко разуме како су они највећа сила света?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima