Ko je čovek koji bi mogao posle 13 godina da sruši Benjamina Netanijahua?

Istog dana kada je prema anketama Ganc postao favorit na izborima, holandski sud saslušao je preliminarne argumente kako bi odlučio da li će pokrenuti postupak napada IDF na izbeglički kamp u Gazi 20. jula 2014. godine

  • 0
Beni Ganc

Foto: Tanjug/AP Photo/Sebastian Sćeiner

Beni Ganc, bivši komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), je čovek koji će verovatno prekinuti trinaestogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanijahua. Ganc nije mnogo poznat van granica Izraela, ali je danas glavna vest u brojnim svetskim medijima koji su čekali ishod izbora u Izraelu na kojima Netanijahu nije uspeo da ispuni svoj cilj.

VOJNIK KOJI JE UŠAO U POLITIKU

Ganc (60) je 38 godina proveo u IDF. Služio je kao šef generalštaba od 2011. do 2015, a penzionisao se te godine. Najpoznatinije je po svojoj ulozi u krajnje kontroverznim izraleskim napadima u Gazi 2012. i 2014. godine.

Prošle godine formirao je novu političku partiju Izraelska otpornost, a godinu dana kasnije, njegova stranka udružila se sa modernizovanom partijom "Postoji budučnost". Dve stranke formirale su centristički blok nazvan po pojama na izraelskoj zastavi Plavo i belo.

Beni Ganc

Foto: Tanjug/AP Photo/Sebastian Sćeiner

Taj blok na izborima održanim u aprilu osvojio je 35 mesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, uzimajući tako nekoliko sedišta Netanijahuovoj koaliciji.

Umesto da Netanijahu tada kao premijer odstupi, pozvao je na nove izbore u septembru. Kockanje se ponovo nije isplatilo, pa je njegov Likud osvojio 31 mandat, dok su "plavo-beli" osvojili 33.

TUŽEN ZA RATNE ZLOČINE

Istog dana kada je prema anketama Ganc postao favorit na izborima, holandski sud saslušao je preliminarne argumente kako bi odlučio da li će pokrenuti postupak napada IDF na izbeglički kamp u Gazi 20. jula 2014. godine.

Sa Gancom koji je zada bio vojni vođa, Izrael je započeo rat u Gazi 2014. godine, operaciju poznatu pod nazivom "Zaštitna ivica", kao odgovor na raketne napade koje je Hamas izveo na izraelskim teritorijama. Tokom operacije koja je trajala 51 dan, izraelske snage su navodno ubile skoro 2.100 Palestinaca, od toga 1.500 civilia, sa više od 500 dece među mrtvima.

Čak i sa vojnom prošlošću, Ganc je naveo da neće podržati politiku koju je vodio Netanijahu, koji je podsetimo obećao da će izvršiti aneksiju Jordanske doline i Hebrona ako pobedi na izborima.

Benjamin Netanijahu

Foto: Tanjug/AP

Ganc je takođe naveo da će razmisliti o teritorijalnim ustupcima Palestincima, sve dok se oni ne budu mešali u izraelske bezbednosne interese. Međutim, pitanja o statusu Palestinaca je vešto izbegao i rekao da Izrael nikada neće napustiti okupiranu Golansku visoravan.

Kada je u pitanju Iran, njegova pozicija slična je Netanijahuovoj. Rekao je da nikada neće dopustiti da Teheran postane regionalna sila i naveo da neće uzmicati ako bude bilo potrebe da upotrebi silu.

Partija Plavo i belo ima dosta liberalniji pogled na društvena pitanja. Pozvali su usvajanje zakona o građanskom savezu, tako da "svaki par može da ozvaniči svoje partnerstvo u skladu sa svojim uverenjima".

Kako bi kontrolisali Kneset partiji je potrebno 61 mesto, što znači da i "plavo-beli" moraju da nađu partnera. Vrlo je verovatno da će "druga" tražiti u rivalu Likudu, ali je Ganc upozorio da je uslov za to da Netanijahu ne bude deo vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA