"Dan D" za Donalda Trampa: Predsednika čeka glasanje zbog kog bi večeras mogao da uđe u istoriju

Predstavnički dom u punom sastavu danas zaseda i glasa o dve tačke optužnice protiv Trampa. Ukoliko one budu potvrđene, Trampova sledeća stanica je suđenje u Senatu

  • 5
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom u punom sastavu danas će glasati o dve tačke optužnice protiv predsednika Donalda Trampa: Zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa. Ukoliko glasanje bude potvrdno, Tramp bi mogao da uđe u istoriju i postane treći predsednik protiv kog je pokrenut impičment. Konačna odluka biće na Senatu.

Šta će se danas dogoditi?

Predstavnički dom u punom sastavu danas zaseda i glasa o dve tačke optužnice protiv Trampa. Ukoliko one budu potvrđene, Trampova sledeća stanica je suđenje u Senatu. U Senatu će senatori iz obe partije da budu "nepristrasne" sudije.

Senat kontroliše Republikanska partija. Njihov lider Mič Mekonel iznervirao je prošle nedelje demokrate kada je rekao da će republikanski senatori da budu koordinisani sa predsedničkim timom, te da će glasati protiv procesa.

Čak Šumer, lider demokratske manjine, rekao je da ukoliko optužnica bude prosleđena Senatu, svaki senator će morati da položi zakletvu da će postupati kao "nepristrasni sudija".

Donald Tramp pismo Pismo koje je Tramp uputio Nensi Pelosi; Foto: Tanjug/AP

Pismo Pelosi

Pre samog glasanja Donald Tramp je optužio predsednicu Predstavničkog doma u Kongresu Nensi Pelosi da pokopava demokratiju.

- Istrajavanjem u toj neutemeljenoj optužbi, vi verovatno objavljujete rat američkoj demokratiji. Istorija će vam strogo suditi - napisao je američki predsednik u službenom pismu na šest strana upućenom Pelosi.

Kako je rekao, prva tačka je "čista obmana, bez vrednosi i proizvod je mašte".

Da podsetimo, Tramp je optužen da je "zamrzao" vojnu pomoć namenjenu Kijevu da bi neterao ukrajinskog predsednika da otvori istragu o Džou Bajdenu, njegovom potencijalnom rivalu na predsedničkim izborima 2020. godine.

Za drugu tačku, Tramp je rekao da je "apsurdna i opasna".

- Ne možete da prihvatite odluku koju su birači doneli na velikim izborima 2016 - rekao je on predstavljajući se kao žrtva "lažnih istraga" u poslednje tri godine.

Video: Lideri NATO- a uhvaćeni kako ogovaraju Trampa da stalno kasni

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    18. decembar 2019 | 10:11

    Nece da ga optuze i da je sve kriv jer kaljaju pre svega svoj obraz i pokazuju koliko su slabi i ranjivi.

  • Cika Velja

    18. decembar 2019 | 11:03

    Jos od Kenedija se zna...budi posten...i nema te...a ovom balvanu nece ni frizuru pokvariti???

  • PRC

    18. decembar 2019 | 10:15

    Nedaj se Trampe ti si za amere kao gorbačov za Ruse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA