Postoje tri verzije o padu letelice: Da li je ovo projektil koji je oborio ukrajinski avion?

Olupina koja liči kao da je deo rakete pronađena je u bašti jednog meštanina u blizini pada aviona

  • 1

Na fotografiji, za koju se tvrdi da je snimljena u blizini mesta pada ukrajinskog aviona Boing 737 juče u Iranu, vide se ostaci rakete.

Fotografija je objavljena na društvenim mrežama, a na njoj se vidi misteriozni deo rakete, piše Dejli mejl.

Boing 737 srušio se na poljoprivredno zemljište u Parandu, gradu u provinciji Teheran, nekoliko minuta nakon što je sa aerodroma poleteo za Kijev.

Iran tvrdi da je do pada aviona najverovatnije došlo zbog "tehničkih poteškoća", kao i da je pilot izgubio kontrolu nakon što je izbio požar na jednom motoru. U sredu su kanadski sigurnosni izvori rekli da je kvar na Boingu 737 najverovatnije objašnjenje za pad.

Sa druge strane Savet za bezbednost u Ukrajini veruju da postoje tri verzije - udar projektila, teroristički napad, i eksplozija na motoru.

Međutim, iranske vlasti rekle su da neće predati crne kutije stranim istražiteljima, rekavši da će one biti ispitane u zemlji u kojoj je došlo do tragedije.

U međuvremenu se na iranskim nalozima na Tviteru pojavila fotografija koja pokazuje zeleni ostatak onoga što izgleda kao raketa sa konusom nosa, što je dodatno podgrejalo sumnju da je avion oboren projektilom.

U opisu ove neproverene fotografije piše da je ostatak rakete pao ispred kuće jednog meštanina u Parandu, koji je udaljen oko 60 kilometara od Teherana.

Dejli mejl piše da je svedok objavio fotografiju na Tviteru pre nego što je čuo da je avion pao, opisujući veliku eksploziju koja je, prema njegovim rečima, dopirala iz obližnje vojne baze.

Avion je pao samo dva kilometara dalje od Paradak garnizona, u kojem je 23. Takavar divizija vojske Islamske Republike Iran.

Aškan Monfared, koji je takođe objavio fotografiju, napisao je da je ona pronađena u bašti jednog meštanina.

- Ovaj komad je pronađen na mestu nesreće ukrajinskog aviona. Da li avioni imaju ovako nešto? Zar ovo nije raketa? - upitao je on.

Drugi svedoci, koji tvrde da su bili u blizini u trenutku kada je avion pao, rekli su da su čuli uzbunu u bazi i dve snažne eksplozije.

Da podsetimo, juče se pojavila i fotografija olupine na kojoj se na trupu aviona vidi nešto nalik rupama. 

Ukrajinski avion, koji se srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, zapalio se neposredno pre pada, pokazala je preliminarna istraga.

Video: Iran: Snimci iz vazduha nakon pada aviona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA