≫ 

Napravio pravi šou: 5 ključnih momenata Trampovog obraćanja naciji

Mediji danas bruje o jednom trenutku koji je okupirao pažnju svih i ponovo je u glavnoj ulozi bila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a ovo su još neki ključni momenti Trampovog obraćanja

  • 0

Predsednik SAD Donald Tramp održao je govor o stanju nacije pred predstavnicima oba doma Kongresa. On je na kongresnu govornicu izašao u 3 sata posle ponoći između utorka i srede po srednjoevropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i po, dan pre nego što će Senat dati konačnu reč o njegovom mogućem opozivu.

Ovo je bilo istorijsko obraćanje i verovatno poslednje Trampovo pred oba doma Kongresa pre predsedničkih izbora u novembru.

Mediji danas bruje o jednom trenutku koji je okupirao pažnju svih i ponovo je u glavnoj ulozi bila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a ovo su još neki ključni momenti Trampovog obraćanja.

Tenzije i kršenje zakona

Govor predsednika propratila su sva zapažena kršenja zakona. Sve je počelo kada je predsednik predao tekst svog govora Nensi Pelosi. Tramp se naglo okrenuo kada je ona pružila ruku u znak pozdrava.

Potom je Pelosi odbila da upotrebi tradicionalan govor, te nije rekla da joj je "čast" da predstavi predsednika.

Nakon što je Tramp završio govor, Pelosi je pocepala tekst i bacila ga na svoj sto. Za "Foks njuz" je kasnije rekla daje to bila "ljubazna stvar, s obzirom na druge mogućnosti".

Kapitol Hil, americki kongres, Donald Tramp, Nensi Polonsi Pelosi cepa Trampov govor; Foto: Tanjug/AP

Takođe, postojalo je nekoliko trenutaka tokom samog govora kada je situacija "proključala".

Predsednik je napao predlog demokrata za ukidanje privatnog zdravstvenog osiguranja rekavši da nikada neće dozvoliti da "socijalizam uništi američko zdravstvo". Takođe, oštar je bio prema Njujorku i Kaliforniji, koje vode demokrate, zbog njihove imigracione politike.

Kada je Tramp počeo da govori o zakonima o oružju, član publike, otac deteta ubijenog 2018. godine u pucnjavi u školi u Parklandu, je udaljen iz sale zbog povika.

Otkrio temu kampanje

Obraćanje pred oba doma Kongresa obično predviđa i temu kampanje za naredne predsedničke izbore. Ako je to bio slučaj i sada, jasno se vidi da će se Tramp voditi stanjem ekonomije.

Tramp je govorio o ekonomskim podacima koji podržavaju njegovo stanovište o ekonomskom rastu i govorio da su vremena dobra, te da će tako ostati ako mu daju još četiri godine na vlasti.

Kao recept za prosperitet je naveo deregulaciju, smanjenje poreza i nove trgovinske sporazume.

Kapitol Hil, americki kongres, Donald Tramp, Nensi Polonsi Glavna tema predsedničke kampanje biće ekonomija; Foto: Tanjug/AP

Malo inkluzije

Tramp je takođe rekao da on stvara "svetsko najprosperitetnije i inkluzivno društvo".

Govorio je o tome kako je potpisao reformu krivičnog pravosuđa i da je finansirao tradicionalno "crnačke koledže i univerzitete". Posebno je primetio nizak nivo nezaposlenosti Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca i Azijata.

Ako predsednik uspešno poboljša svoj položaj među pripadnicima manjina, njegov put do ponovnog izbora postaje znatno lakši.

Teatralnost

Svaki predsednik od Ronalda Regana do danas oslanjao se na specijalne goste, uvek prepoznatljive javnosti, kao sredstvo naglašavanja ili oličavanja nekog političkog predloga ili prepoznavanja vrednosti žrtve priznatih pojedinaca.

Čak i u najnapetijim periodima, ovi potezi bi predsedniku donosili aplauze i odobravanje i jedne i druge političke snage.

U obraćanju naciji u utorak, Tramp, šoumen do srži, otišao je i korak dalje.

U sred govora je pozvao Prvu damu da dodeli Predsednički orden slobode konzervativnom radio voditelju Rašu Limbou koji je istog dana objavio da boluje od raka pluća u odmakloj fazi, a onda je iznenadio suprugu i porodicu narednika američke vojske, dovevši ga u Kongres posle sedam meseci službe u Avganistanu.

- Nismo mogli više da ga pustimo da čeka - rekao je Tramp u trenutku koji je delovao poput scenarija za porodični popodnevni tokšou.

Kapitol Hil, americki kongres, Donald Tramp, Nensi Polonsi Foto: Tanjug/AP

Obećanja

Tramp je naglasio nekoliko prioriteta - od kojih nijedan nema baš mnogo šansi za uspeh dokle god je Kongres zarobljen neslogom dve partije.

Kada je, na primer, pomenuo planove za smanjenje cena prepisanih lekova, demokrate su u glas mahale usvojenim zakonom koji mesecima čeka na odobrenje Senata kojim upravljaju republikanci.

Ulaganje u infrastrukturu, večna tema tokom Trampovog mandata, dobilo je salve republikanskih predstavnika, baš kao i još jedan plan za slanje američke misije na Mesec i Mars.

Tramp je takođe pozvao na usvajanje zakona po kom bi žrtve zločina koje su počinili ilegalni imigranti mogle da tuže gradove koji ne sarađuju sa saveznim imigracionim vlastima, kao i na zabranu abortusa u kasnom period trudnoće - a oba predloga su naišla na ledeno ćutanje demokrata.

Video: Masa frenetično skandirala Trampu i Melaniji

(Telegraf.rs/BBC/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA