Mili (16) su pretili smrću i silovanjem jer je kritikovala islam: Morala je da promeni i školu

Tinejdžerka je izazvala nacionalnu svađu oko slobode govora kada je za islam rekla da je "religija mržnje", nakon što je dobila homofobni komentar od strane jednog muslimanskog korisnika na Instagramu

  • 15
Mila, Francuska, islam Printskrin: Youtube/BFMTV

Tinejdžerka iz Francuske, koja je kritikovala islam na društvenim mrežama, prebacila se u novu školu nakon što je dobila pretnje smrću i silovanjem.

Ministar obrazovanja Gabrijel Atal rekao je za LCI u ponedeljak da su pronašli novu školu za Milu, kako bi mogla da nastavi sa svojim životom.

Mila (16) izazvala je nacionalnu svađu oko slobode govora kada je za islam rekla da je "religija mržnje", prenosi BBC.

Njena kritika izazvala je gnev, ali je privukla i podršku u Francuskoj, gde nema zakona protiv bogohuljenja.

Mila je prokomentarisala da je "islam religija mržnje" nakon što je primila homofobično zlostavljanje od strane jednog muslimana. Oni koji su je podržali koristili su haštag #JeSuisMila (Ja sam Mila), dok su kritičari odgovorili sa #JeNeSuisPasMila.

Zbog komentara usledile su pretnje smrću i silovanjem, a Mila nije smela da se vrati u školu. Međutim, u ponedeljak je ministar rekao da su naši rešenje i da će se prebaciti u novu školu, čije ime nije navedeno kako bi se devojka zaštitila.

Francuska ima strogo sekularni ustav, ali takođe i veliko muslimansko stanovništvo. Poslednjih godina su česti sukobi oko politike, poput vladine zabrane pokrivanja celog lica u javnosti.

Kako je sve počelo?

Sve je počelo 18. januara, nakon što je Mila uživo govorila na svom Instagram nalogu. Nakon što je govorila o svojoj seksualnosti, muslimanski korisnik nazvao ju je "prljavom lezbejkom".

U odgovoru Mila je napala islam.

- Mrzim religiju. Kuran je religija mržnje - rekla je, pre nego što je iskoristila još jače reči da napadne islam.

Neki su joj nakon toga zapretili smrću, dok su drugi počeli da dele njene lične informacije onlajn, uključujući i naziv škole u koju ide.

Ovo je dovele do rasprave na nacionalnom nivou o bogohuljenju. Milin slučaj prigrlila je krajnja desnica. Liderka Marin Le Pen rekla je da je Mila imala "više hrabrosti od cele političke klase na vlasti u poslednjih 30 godina".

Mila se u jedinom intervjuu nakon svega što se desilo izvinila zbog vređanja ljudi koji svoju veru praktikuju u miru.

Međutim, dok je rekla da žali zbog "vulgarnosti" svojih reči, branila je svoj stav.

- Apsolutno ne žalim zbog onoga što sam rekla. To je zaista bila moja misao - rekla je ona.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    11. februar 2020 | 09:52

    Pa kako to da oni prete silovanjem....????

  • Sibin

    11. februar 2020 | 10:31

    Cudo da je imala problema jer u Francuskoj nema puno muslimana,hahaha

  • Simce

    11. februar 2020 | 10:43

    Sta ti mrzis,to je tvoja stvar i misljenje zadrzi za sebe. Ali da vredjas religiju,nacionalnost to ne smes,nije u redu. Dobro si prosla,da meni neko vredja pravoslavlje,zestoko bi reagovao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA