≫ 

Argentina legalizuje abortuse pošto silovanoj devojčici (11) nisu dali da prekine trudnoću

Neke žene su plakale tokom obraćanja argentinskog predsednika u Buenos Ajresu, koji je tokom govora istakao "da se abortusi dešavaju" i dodao da je to "činjenica"

  • 2
Argentina Foto: Tanjug/AP

Argentina bi trebalo da postane prva veća zemlja Latinske Amerike koja će legalizovati abortus. Predsednik te zemlje Alberto Fernandez rekao je da će u narednih 10 dana ovaj predlog biti prosleđen Kongresu, a poznavaoci prilika ocenjuju da bi ovo moglo da bude prelomna tačka u borbi za prava žena.

Neke žene su plakale tokom obraćanja argentinskog predsednika u Buenos Ajresu, koji je tokom govora istakao "da se abortusi dešavaju" i dodao da je to "činjenica". Prisutne žene nosile su zelene marame, koje su postale simbol aktivista koji se bore za to da ženama bude dozvoljeno da imaju pravo na prekid trudnoće, navodi "Independent".

- Država treba da zaštiti sve građane, posebno žene. u 21. veku smo, te svako društvo mora da poštuje volju građana da slobodno odluče šta žele sa svojim telima - kazao je Fernandez, koji je u decembru postao predsednik Argentine.

Predsednik je istakao da je važeći zakon naterao žene da pribegavaju tome da u tajnosti "na crno" da rade prekid trudnoće. "čime su svoje živote dovodile u opasnost".

Slučaj silovane devojčice

Iako je abortus dozvoljen ukoliko je reč o silovanju ili ako je život majke koja nosi dete u opasnosti, jedan slučaj digao je celu javnost na noge.

Naime, 11-godišnja devojčica morala je da rodi dete, premda ju je silovao 65-godišnji partner njene bake. Argentske vlasti odbile su zahtev nesrećne devojčice, iako je ona po zakonu imala pravo da izvrši prekid trudnoće.

Zemlje Južne Amerike jako su striktne kada je reč o abortusu, te je samo u nekoliko zemalja dozvoljen abortus, a to je slučaj u Urugvaju, Kubi i Gvajani.

Trudnoća kod dece je veliki problem u Argentini, ali i u ostalim delovima Latinske Amerike. Prema istraživanju Komiteta za odbranu prava žena, na desetine hiljada devojčica svake godine ostane u drugom stanju posle silovanja.

Takođe, Svetska zdravstvena organizacija saopštila da od ukupnog broja porodilja koje preminu, između 5 do 12 odsto njih izgubi život zbog nebezbednog izvođenja abortusa.

Video: Žene u Indiji mogu da se naopružaju torbicama protiv silovanja

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macola

    3. mart 2020 | 08:56

    Zabrana abortusa je isto što i silovanje,prinudni udar na nečije telo i posedovanje.

  • Andri

    3. mart 2020 | 07:36

    Legalizacija abortusa silovanih devojcica ? U redu ,taman posla silovatelju roditi ali sta su uradili protiv silovatelja ,da li su preduzete mere da se sprece ili najgore moguce kazne kastracije za pocinjeno delo.Uzalud kaznjavaju posledice, treba kazniti uzrok.Inace posle silovanja i abortusa to dete vise ne vredi psihosomatski dok je zivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA