≫ 

Matija pobedio korona virus: Nisam osećao ni miris ni ukus

On i njegova trudna supruga krajem januara i početkom februara bili su u kontaktu sa prijateljem koji se nedavno vratio iz Kine

  • 2
Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Pacijent po imenu Matija (38), menadžer iz Kazalpusterlengoa, bio je prvi registrovani bolesnik od korona virusa u Italiji. Za italijanski dnevnik Koriere Dela Sera rekao je kako je srećan što je napokon kod kuće te da je neko vreme, dok je bio u izolaciji, izgubio miris i ukus, prenosi 24sata.hr.

Nije jedini. I u Iranu, državi koja je takođe postala žarište pandemije, medicinski stručnjaci zabeležili su simptome građana koji uključuju gubitak mirisa, pa čak i vida, a povezani su s korona virusom, piše iranski portal Radio Farda.

- Dve su teorije, a jedna se veže na to da COVID-19 nagriza sinuse i ostale nosne kanale, što ne znači da su korona virusom zaraženi svi koji imaju problema s mirisom. Druga mogućnost se veže uz sve veću izloženost hemikalijama u sredstvima za pranje i dezinfekciju koje se poslednjih nedelja često koriste kao preventiva protiv smrtonosnog virusa - izjavio je iranski lekar Ebrahim Razmpa.

Prvi pacijent u Italiji je bolje: Diše sam, trudna žena je kod kuće

- Prebacili smo ga s odeljenja intenzivne nege na posebno odeljenje, počeo je samostalno disati i više nije na respiratoru. No i dalje pratimo njegovo stanje - rekao je italijanskim medijima Đulio Galera, načelnik za zdravlje regije Lombardija.

U bolnicu u gradiću Kodonjo u provinciji Lodi dovezli su ga 20. februara, u vrlo ozbiljnom stanju, s visokom temperaturom i upalom pluća. Istog dana u istoj provinciji pojavilo se još 15 obolelih. 250 ljudi odmah je stavljeno pod nadzor, a ubrzo je 50.000 stanovnika područja u kojem Matia živi bilo u karantinu. 18 dana kasnije, zbog širenja korona virusa u karantinu je cela Italija, a 60 miliona stanovnika sme se kretati samo u ograničenim uslovima.

- Njegova supruga, koja je zajedno s njim bila pod našim nadzorom i koja je u 8. mesecu trudnoće, puštena je kući nakon nekoliko dana - rekli su lekari.

Mladi menadžer je, pretpostavlja se, danima hodao sa simptomima. Nekoliko dana pre hospitalizacije, bio je kod svog lekara zbog visoke temperature. On mu je dao antibiotike, a menadžer je, navodno, odbio da se tada smesti u bolnicu.

Kad mu se stanje pogoršalo, u bolnicu su se javili i on i njegova trudna supruga. Epidemiolozi su pokušali da rekonstruišu njegove kontakte pre hospitalizacije. Budući da je imao bogat društveni i sportski život, pretpostavljaju kako je lako proširio virus u svojoj okolini.

- Na fakultetu su nas učili da, ako pacijent ne reaguje na uobičajenu terapiju, ne smemo isključiti najgori scenario. Kod Matie se taj najgori scenario ostvario: imao je relativno uobičajenu upalu pluća, ali koja nije reagovala ni na kakve lekove. Brzo sam posumnjala na korona virus - rekla je za Skaj Italiju Analisa Malara, lekarka koja je Mattiji dijagnostikovala COVID-19. Kaže kako su ona i medicinske sestre sada zdrave isključivo zato jer su nosile zaštitna odela.

Menadžer nije bio u Kini, izvorištu zaraze korona virusom. Ali, kako su on i supruga ispričali lekarima, krajem januara i početkom februara bili su na večeri s prijateljem koji se nedugo pre toga vratio iz Kine. Njihov prijatelj, međutim, nije imao nikakve simptome.

Video: Zvezda Čelsija pozitivna na korona virus, ali tvrdi da se oporavio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. mart 2020 | 16:56

    To je tacno da se izgubi ukus i miris i zamaglenje kod ociju,to jesu simptomi za korono virus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA