≫ 

Skripaljevi se sele na Novi Zeland: Ipak, Rusi misle da su otac i ćerka mrtvi, a Britanci to kriju

U martu 2018. godine, bivši ruski obaveštajac, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu za Veliku Britaniju i kasnije zamenjen za ruskog obaveštajca, i njegova ćerka Julija, otrovani su nervnim gasom u Velikoj Britaniji

  • 0
Sergei Skripal, Segej Skripalj Foto: Profimedia/TASS

Bivši ruski vojni obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija preseliće se iz Velike Britanije na Novi Zeland, rekao je izvor blizak britanskoj vladi, a prenosi list Sandej tajms.

Ocu i ćerki, koji su bili, kako ruska agencija TASS piše, "navodno otrovani novičokom" u martu 2018. godine u engleskom gradiću Salisberiju, dat je novi identitet, čime im je omogućen početak novog života na Novom Zelandu.

Prošle godine, britanski mediji su pisali da će Skripaljevi biti prebačeni u neku od zemalja udružene obaveštajne službe "Five Eyes" - Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Novi Zeland ili SAD.

Oni će, prema pisanju medija, zauvek ostati pod prismotrom.

U martu 2018. godine, bivši ruski obaveštajac, koji je u Rusiji osuđen za špijunažu za Veliku Britaniju i kasnije zamenjen za ruskog obaveštajca, i njegova ćerka Julija, otrovani su nervnim gasom u Velikoj Britaniji.

Britanija je za taj incident okrivila Moskvu, koja je odbacila te optužbe.

Prvi zamenik predsedavajućeg komiteta Saveta federacije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov rekao je da ne veruje u vesti o tome da se bivši agent ruske vojno-obaveštajne službe GRU Sergej Skripalj sa kćerkom Julijom preselio na Novi Zeland, istakavši da su, nažalost, najverovatnije stradali, ali da se to krije.

On je pretpostavio da je reč o gruboj legendi, jer se Skripalji "odavno nisu nigde pojavljivali", a Sergeja nisu videli od momenta trovanja. Džabarov je podsetio da se ni njegova kćerka Juliju odavno nije pojavljivala u javnosti.

- Mislim da legenda o tome da su im promenili imena i da su se odselili na Novi Zeland ne vredi ni pet para -  istakao je senator i dodao da neće svako proveravati da li Skripalji zaista žive tamo.

Pored toga, Džabarov je podsetio da se britanske obaveštajne službe osećaju na Novom Zelandu kao kod kuće, jer je to zemlja Komonvelta, prenosi Sputnjik.

- Mislim da su oni, najverovatnije, nažalost, stradali i da to britanska obaveštajna služba pažljivo skriva, ali pre ili kasnije sve će se saznati - rekao je Džabarov.

On je istakao da je to mogla biti neuspešna akcija britanskih obaveštajaca koji sada pokušavaju da sakriju tragove, krijući oca i kćerku od javnosti.

- U najboljem slučaju Skripalje kriju negde u Velikoj Britaniji, a u najgorem – ne isključujem bilo koji negativni scenario - zaključio je senator.

Video: Snimak kontakta srpskog obaveštajca sa ruskim špijunom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA