≫ 

Osudili ga na smrt zbog zločina koji nije počinio, posle 20 godina iza rešetaka spasao ga sveštenik

Suđenje za ubistvo trajalo je manje od tri dana i najkraće je suđenje u istoriji Ohaja

  • 1
Joe D'Ambrosio Foto: Cleveland Police

Džo D'Ambrosio iz Ohaja proveo je više od 20 godina u zatvoru gde je čekao izvršenje smrtne kazne i, u jednom trenutku, bio je samo nekoliko dana od pogubljenja za zločin koji nije počinio.

Davne 1988. godine, kada je imao 26 godina i tek što je napustio vojsku, Džo je optužen za ubistvo Entonija Klana (19), čije je telo sa prerezanim vratom pronađeno u blizini potoka u Klivlendu.

Policija je ubrzo primila dojavu da su za brutalno ubistvo krivi Džo i dvojica njegovih kolega iz firme - Majkl Kinen i Edi Espinoza, nakon čega je upala u njegov stan.

Espinoza je postigao sporazum i osuđen je na 12 godina, dok su Džo i Kinen osuđeni na smrt.

Suđenje je trajalo manje od tri dana - najkraće suđenje u istoriji Ohaja, i zavisilo je od svedočenja Espinoze.

Govoreći za Ladbible, Džo, koji sada ima 58 godina, zahteva odštetu od države i radi na ukidanju smrtne kazne.

- Nikome nisam rekao kad su me uhapsili jer sam očekivao da će da me puste. Međutim, već u sledećem trenutku bio sam osuđen, imao sam najkraće suđenje u istoriji - rekao je Džo.

Kako je rekao, čak i kad nakon što je osuđen, očekivao je da će mu reći "da su uhvatili pogrešnu osobu", ali to se nikad nije dogodilo.

Prošlo je više od decenije pre nego što se neko nije zauzeo za njega.

Sveštenik Nil Kukut, bivši advokat i medicinski radnik, bio je u poseti drugom zatvoreniku i ponudio je da porazgovara sa Džoijem o smrti njegove majke, jer mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje sahrani.

- Zahvalio sam mu se što to radi, ali sam mu rekao da mora da mi pomogne jer žele da me ubiju zbog zločina koji nisam počinio. Kada sam mu rekao koliko je kratko trajalo suđenje, u njemu se javio advokat - rekao je Džo.

Sveštenik nije verovao da je neko za dva dana osuđen zbog ubistva i počeo je da kopa dublje. Otkrio je da su tužioci sakrili dokaz koji je mogao da spasi Džoijev život.

- Slučaj smrtne kazne obično ima 15 tomova materijala za suđenje koje traje četiri do šest nedelja. I kada sam mu rekao da smo na suđenju proveli dva i po dana, sa samo jednom sveskom koja je zabeležila celu istorija tog suđenja, bio je zapanjen - prisetio se Džo.

Deo dokaza odnosio na svedočenje Espinoze, koji je rekao da nakon što je žrtvi prerezan vrat, ona otrčala vrišteći u pomoć.

- To je fiziološki nemoguće, jer kada vam je dušnik ugrožen, ne možete da pričate. Kad sam to video, pitao sam se šta je još netačno u slučaju - rekao je sveštenik.

Otkrio je još puno detalja o slučaju, kao i to da je osoba koja ih je prijavila policiji osumnjičeni za silovanje u kojem je Klan bio glavni svedok, dok je tužilac u oba slučaja bila ista osoba.

Sve to je dovelo do toga da sudija 2006. godine preinači Džoovu kaznu. Sudija je 2008. godine naredio tužiocima da ga puste ili da mu ponovo sude, a u martu 2010. godine zabranjeno im je da mu ponovo sude za ubistvo.

Uprkos žalbi tužilaca da se odluka poništi, Džo je postao 140. osoba koja je puštena iz zatvora od 1973. godine.

- Da su me pogubili, uništili bi dokaze i niko nikada ne bi znao da sam bio nevin - rekao je Džo.

Iako je izbegao pogubljenje, smrtna kazna je ostavila tragove na njemu.

- Kažu da zamrzneš godine koje imaš kada te zatvore, pa kad sam pušten pomislio sam da imam 26 godina - ali sam imao 48 - rekao je Džo.

Iako sada zahteva odštetu jer je bio nepravedno zatvoren, Džo zna da mu ništa neće vratiti godine i sve ono što mu je oduzeto dok je bio u zatvoru.

I njegov kolega Majkl Kinen pušten je iz zatvora 2012, dok ubica Entonija Klana nikada nije pronađen.

Video: Kao pušteni sa lanca: Oboleli od korone pobegli iz zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Klisarić

    20. novembar 2020 | 12:16

    Smrtna kazna ne treba da postoji! Ova priča je jedan od brojnih dokaza za to. Ali, najjači dokaz je to da društvo nije odlučivalo o tome kad će neka osoba da se rodi. O tome odlučuje Nebeski Otac, a majka priroda odlučuje svojim zakonima kad će neko da napusti ovaj svet. Međutim, čovek je toliko osiono i arogantno biće da je sebi dalo za pravo da odlučuje o životima pojedinaca, čak i naroda. Otuda smrtne kazne u zakonima i njihova izvršenja, a kad zli gone i sude, onda nevini stradaju, otuda ratovi sa milionima ljudskih žrtava, otuda podmetnute epidemije i pandemije, otuda trovanje i zagađenje životne sredine i još mnogo drugih zala i katastrofa. Zato ne možemo samo reći da je čovek generalno dobre i plemenite prirode, već, nažalost i zle, bezbožničke. Kad ti zlikovci dođu na vlast onda stradaju mnogi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA