≫ 

"Time" proglasio Bajdena i Kamalu za ličnost godine: Na čuvenom spisku se nalazi čak i Hitler

"Time" bira "ličnost godine" još od 1927. i za prethodnih skoro 100 godina izređale su se brojne važne svetske ličnosti

  • 8
Naslovna Tajma, Bajden, Haris Foto: Profimedia, Time

Magazin "Time", čuven po odabiru ličnosti godine svakog decembra, ove godine je za "ličnost" proglasio dve osobe i to izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena i buduću potpredsednicu Kamalu Haris.

Njih dvoje nalaze se na naslovnici najnovijeg broja, a pobedili su u finalu američkog zdravstvenog zvaničnika Entonija Faučija i predsednika Donalda Trampa koji je izgubio na izborima održanim u novembru.

Inače, "Time" bira "ličnost godine" još od 1927. i za prethodnih skoro 100 godina izređale su se brojne važne svetske ličnosti. Međutim, kada se danas pogleda spisak ljudi koje je "Time" uvrstio izdvaja se nekoliko i te kako kontroverznih imena.

Prošle godine je za "ličnost godine" proglašena mlada Greta Tunberg, tinejdžerka iz Švedske poznata po svom klimatskom aktivizmu. U to vreme je imala samo 16 godina, pa je postala najmađa osoba koja je uopšte bila nominovana.

Ko se sve nalazi na listi?

Od 1927. godine na spisku su se našla imena poput Mahatme Gandija i Frenklina D. Ruzvelta, ali je "Time" nakon toga imao nekoliko kontroverznih poteza, među kojima se i našlo proglašenje Adolfa Hitlera za ličnost godine 1938.

Međutim, kako navodi BBC, ako je ikada postojao dobitnik koji bi dokazao tvrdnju da "ličnost godine" ne mora da bude "čast" to je onda bio baš izbor od te godine.

To je bila godina kada je Hitler "ukrao Austriju" pred očima užasnutog sveta.

Takođe, za ličnost godine proglašena je i Volis Simpson, prva žena koja je ponela tu titulu. Reč je o razvedenoj zemlji koja je donela krizu u britansko kraljevstvo.

Zbog nje je abdicirao tadašnji britanski kralj Edvard VIII. I dalje je jedna od samo nekoliko žena koje su se našle same na naslovnici uz titulu "ličnost godine". Među njima su kraljica Elizabeta II, nemačka kancelarka Angela Merkel i bivša predsednica Filipina Korazon Akino.

Ličnost godine bio je i papa Franja 2013. godine i on je prvi papa koji je poneo tu titulu. Postao je poglavar u martu te godine.

Pre toga, 2007. godine, titulu je poneo ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, "Time" je tada objasnio da ovo nije takmičenje ko je popularniji.

- To je jasno prepoznavanje sveta kakav jeste i najmoćnijih pojedinaca i sila koje taj svet obliku, na bolje ili na gore - naveo je tada magazin.

Od veoma poznatih imena na listi se nalaze i Jozef Staljin, Frenklin D. Ruzvelt, Dvajt Ajzenhauer, Hari Truman, Vinston Čerčil, Džon F. Kenedi, Marin Luter King, Ričard Nikson, Džimi Karter, Ronald Regan, Mihail Gorbačov, Bil Klinton, Džef Bezos, Džordž V. Buš, Rudi Đuilijani, Barak Obama, Mark Zakerberg, Donald Tramp.

Osim pojedinaca na spisku "ličnosti godine" nalaze se i američke žene, borci protiv ebole, uzbunjivači...

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA