≫ 

Novinarka se zaljubila u osuđivanog preduzetnika čije je prevare razotkrivala, rasplet je još luđi

Škreli, koji sada ima 37 godina, proglašen je krivim na temelju dve optužnice za prevaru s vrednosnim papirima te za klevetu u avgustu 2017. i osuđen u martu sledeće godine.

  • 0
Martin Shkreli Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Mnogi su u nedelju uveče ostali u čudu nakon intervjua u magazinu Elle u kojem je bivša reporterka "Bloomberg Newsa" opisala kako je odbacila svoj "savršeni mali život u Bruklinu" zaljubivši se u Martina Škrelija, ozloglaženog preduzetnika osuđenog na sedam godina zatvora zbog prevare, piše Guardian.

U tekstu pod naslovom "Novinarka i Pharma Bro" - što je podsetnik na poznati tekst Dženet Malkolm o novinarskoj etici, "Novinar i ubica" - reporterka Stefani Kliford opisuje kako je "tokom devet meseci, počevši od jula 2018", Kristi Smit, novinarka koja je prva objavila priču o hapšenju Škrelija u decembru 2015, "napustila svoj posao, odselila iz stana i razvela se od supruga".

- Šta je moglo da natera inače razumnu Smit da tako preokrene svoj život? Zaljubila se u osuđenika čiji slučaj ne samo da je pratila, već je prva prenela vest o njegovom hapšenju - napisala je Kliford.

- Priča je zapalila internet, jer njen ljubavnik, a sada životni partner, nije bilo koji optuženik, već Martin Škreli: takozvani "Pharma Bro" i internet provokator, koji je preko noći povećao cenu spasonosnog leka protiv AIDS-a za 5.000 odsto i dospeo na naslovne strane zbog kupovine jedinstvenog albuma Wu-Tang Clana za dva miliona dolara.

Škreli, koji sada ima 37 godina, proglašen je krivim na temelju dve optužnice za prevaru s vrednosnim papirima te za klevetu u avgustu 2017. i osuđen u martu sledeće godine. U aprilu 2019. premešten je iz zatvora poluotovrenog tipa u Nju Džersiju nakon što je Wall Street Journal otkrio da on i dalje vodi svoju staru kompaniju pomoću prokrijumčarenog mobilnog telefona. Sada se nalazi u saveznom zatvoru u Alenvudu u državi Pensilvaniji, a na slobodu bi trebalo da bude pušten 2023. godine.

Kristi Smit se razvela i napustila Bloomberg i sada živi u "svetlom podrumskom stanu u Harlemu". Opisuje kako se njen odnos sa Škrelijem razvio prema nečem višem, do te mere da je prvi poljubac pao u sobi za posetioce zatvora, prenosi Jutarnji list.

- Rekla sam Martinu da ga volim. A on mi je rekao da i on mene voli - priznala je Smit u intervjuu.

Klidord dodaje: "Pitala je može li ga poljubiti, a on je rekao da. Seća se, soba je mirisala na pileća krilca".

- Prema zatvorskim pravilima nisu mogli ići dalje od čednog zagrljaja i poljupca i nikada nisu spavali zajedno, ali veza je krenula napred kroz kontinuirane posete, telefonske pozive i e-mailove - napisala je.

Smit i Škreli razgovarali su o "imenima dece i predbračnom ugovoru", izvestila je Kliford, dodajući da Smit sada Škrelija naziva svojim "životnim partnerom" i podržava njegovu neuspešnu molbu za puštanje iz zatvora zbog pandemije korona virusa, u kojoj je rekao da će živeti s neimenovanom verenicom na Menhetnu s kojom radi na pronalaženju leka za kovid-19. Takođe, detaljno su opisani pokušaji Smitove da sklopi ugovore za knjigu i film.

Mnogi su čitaoci, međutim, pozdravili kasniji neverovatan zaokret.

Škreli je prestao da komunicira sa Smit, kaže Kliford, kada je saznao za članak. Njegov jedini komentar je bio: "Gospodin Škreli želi gospođi Smit puno sreće u njenim budućim poduhvatima".

Opisujući vlastitu reakciju na Škrelijevo hapšenje 2015. godine, događaj koji je pokrenuo njenu ličnu sagu, Smit je rekla: "Imala sam osećaj da će se svi masovno naslađivati".

Jer upravo takvog tona bile su mnoge reakcije nakon što je objavljen njen intervju.

- Postoji još jedan način da sagledamo celu ovu zbrku. Kristi Smit prodaje Martina Škrelija za slavu i novu knjigu. Iskorišćava ga, ide po novac, pobeđuje ga u njegovoj vlastitoj igri i izudara dok ovaj sedi u zatvoru. Bajka završava za Pharma Broa? - napisala je Keti Rosman, novinarka New York Timesa.

Ipak, neki su komentatori izrazili i sažaljenje prema Smit.

- Ne zanima me koliko je loš bio vaš ljubavni život ove godine. Ali ako nije ni blizu tome da te odbaci Martin Škreli koji je u zatvoru i to nakon što si uništila sopstveni brak i karijeru, dobro ti ide - rekla je spisateljica Šarlot Klajmer na Tviteru.

U vlastitim tvitovima Smit je rekla: "Shvatam da je mnogim ljudima teško prihvatiti da, kao prvo, Martin nije psihopata i, kao drugo, da žena može odlučiti da učini nešto sa svojim životom (što ne utiče na vas) što vi nikako ne odobravate. Ali to je u redu".

Takođe je napisala da je "izlazak u javnost s ovom pričom bio veliko olakšanje, bez obzira šta ljudi mislili. Nemate pojma koliko je teško držati ovu priču skrivenom. Tako neuredno i komplikovano. Drago mi je da je sve na kraju izrečeno".

Video: Novinarka TV Prva se rasplakala dok je radila priču sa kosovskom decom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA