Američki mediji tvrde da Kina želi da počini genocid nad Ujgurima: Zatvaraju ih i nasilno sterilišu?

- Samoubistva su postala toliko česta pojava, da zatočenici moraju da nose "odela protiv suicida" - navodi se u izveštaju

  • 23
Ujguri kamp Kina, kineski dokument Foto:Tanjug/AP/uhrp.org
Ujguri kamp Kina, kineski dokument Ilustracija: Nikola Jovanović Foto:Tanjug/AP/uhrp.org

Više od 50 eksperata za međunarodno pravo, ratne zločine i ljudska prava tvrde da su Kinezi u Sinkjangu prekršili svaku odredbu Konvencije Ujedinjenih Nacija o genocidu, prenose svetski mediji.

Kako javlja CNN, ovi stručnjaci radili su na nezavisnom izveštaju, a njega je objavio u utorak Institut za strategiju i politiku u Vašingtonu. U tekstu se Vlada Kine navodi da "Peking nosi državnu odgovornost za genocid koji se dešava protiv Ujgura" .

Prema navodima američke TV mreže, ovo je prvi put da je nevladina organizacija koja je načinila nezavisnu pravnu analizu optužbi za navodni genocid u kampu u Sinkjangu.

Kako tvrde svetski mediji, oko dva miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina navodno su stavljeni u razgranatu mrežu kampova širom regiona gde ih vlasti navodno ispituju, seksualno zlostavljaju, sterilišu na silu, čak i ubijaju.

Kina demantuje optužbe da krši ljudska prava i ističe da su ti centri neophodni kako bi se sprečio religiozni ekstremizam i terorizam.

Samoubistva česta pojava

Jona Dajmond, pravni savetnik pri Centru za ljudska prava Raul Valenberg, jedan je od eksperata koji su radili na izveštaju.

On je istakao da su svedočanstva na hiljade Ujugura, koji su uspeli da pobegnu, deo izveštaja, pored zvaničnih dokumenata kineske vlade.

Izveštaj daje detalje seksualnog zlostavljanja, psihičkog mučenja, pokušaja kulturološkog ispiranja mozga, kao i nepoznatog broja smrtnih slučajeva u kampovima.

- Ujgurima, koji su u kampovima, uskraćena su osnovne ljudske potrebe. Oni su poniženi i žrtve su nehumanog tretmana i kazne, uključujući boravak u samnicama gde im je na duži vremenski period uskraćena hrana. Samoubistva su postala toliko česta pojava, da zatočenici moraju da nose "odela protiv suicida", a nije im dozvoljen pristup materijama kojima bi mogli sami sebi na naude - navodi se u izveštaju.

"Sistemsko silovanje"

Žene u kineskim kampovima za "prevaspitavanje" Ujgura navodno su sistematski silovane, seksualno zlostavljane i mučene, pisao je ranije BBC, pozivajući se na svedočanstvo žene koja je uspela da pobegne iz jednog od tih kampova.

Tursunej Ziavudun tvrdi da u tim kampovima muškarci uvek nose maske, čak i u vreme kada nije bilo pandemije. Kaže da su nosili odele, a ne policijske uniforme. Ponekad, posle ponoći, ušli bi u ćelije i izdvojili neke žene i vodili su ih niz hodnik do "mračne sobe", gde nema sigurnosnih kamera.

Ziavadun tvrdi da su nekoliko puta i nju odveli.

- To je ožiljak koji nikad ne mogu da uklonim, o tome ne želim ni da pričam - kaže Ziavudun.

Ziavudun kaže da se neke od žena, koje bi noću izvodili iz ćelije, nikad nisu vratile. One koje su vraćane nisu smele da pričaju šta su im radili, pretili su im, tvrdi ona.

Britanska ambasadorka u Pekingu pozvana na razgovor

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je pozvalo britansku ambasadorku u Pekingu Karolin Vilson da bi joj izrazilo nezadovoljstvo zbog neprimerenog članka u kome je branila nedavno izveštavanje stranih medija o Kini.

Članak Karoline Vilson na kineskom jeziku postavljen je na zvaničnom VeČet nalogu britanske ambasade u Pekingu prošle sedmice, usred ionako napetih odnosa izmedu Velike Britanije i Kine po pitanjima poput Hongkonga, Sinkjanga i medija, javlja Reuters.

U članku, ona je pokušala da objasni zašto kritike stranih medija kineske vlade ne znače da odgovorni novinari ne vole Kinu, već u stvari deluju u dobroj veri i igraju aktivnu ulogu u praćenju delovanja vlade.

U saopštenju o pozivu na razgovor Vilsonove, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da se kineska vlada i ljudi nikada nisu suprotstavljali stranim medijima, već onima koji šire lažne vesti kako bi napali Kinu i njenu vladajuću Komunističku partiju pod parolom slobode štampe i slobode govora.

Ceo članak je pun arogancije "predavača" i ideološke predrasude... i ozbiljnoj u suprotnosti sa statusom diplomata, dodaje se u saopštenju.

Video: Nasilje usred vrtića: Otac ošamario sinovljevog druga, dečak pao na pod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    9. mart 2021 | 20:55

    Ameri pričaju o Genocidu!!! Sačuvaj Bože pa ubili su izmedju 80 i 120 miliona Indijanaca i danas ubijaju gde i koga stignu u Vijetnamu su ubijali Žene i Decu cele porodice pa Ameri su najveće zlo.

  • ubipacijentic

    9. mart 2021 | 19:59

    A sta je bilo sa indijancima kud se dedoše?Jel to cuvena američka demokratija?

  • PRC

    9. mart 2021 | 21:17

    Ameri čine genocid svuda gde su bombardovali uranijumom i plutonijumom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA