• 0

Banditi "ukrali" obrazovanje: Milion dece u Nigeriji možda neće ići u školu iz straha od otmice

, Telegraf

Samo ove godine u Nigeriji bilo je čak 20 napada na škole, u kojima je oteto više od 1.400 dece

  • 0
Nigerija škola

Foto: Tanjug/AP

Najmanje milion nigerijske dece moglo bi da izostane iz škole ove godine zbog porasta masovnih otmica i nesigurnosti u školama, saopštio je UNICEF.

Škole su, zbog novca, postale mete za masovne otmice naoružanih grupa u severnoj Nigeriji. Takve otmice u Nigeriji prvo je izvela džihadistička grupa Boko Haram, a kasnije i njen izdanak ISWAP, ali taktiku su sada usvojile i kriminalne grupe, prenosi CNN.

Samo ove godine u Nigeriji je bilo čak 20 napada na škole, u kojima je oteto više od 1.400 dece, ubijeno je 16, a više od 200 dece još uvek vodi kao nestalo.

- Pošto se porodice i zajednice i dalje plaše da pošalju decu nazad u učionice zbog mnogobrojnih napada i otmica učenika u Nigeriji, deca sada ne idu u školu - rekao je Peter Havkins, predstavnik UNICEF-a u Nigeriji.

Više od 37 miliona nigerijske dece ovog meseca bi trebalo da započne novu školsku godinu, a procenjuje se da je osam miliona moralo da čeka više od godinu dana na obrazovanje samo zbog pandemije korona virusa.

Nezaštićenost je takođe dovela do zatvaranja škola u Nigeriji. Nekoliko severozapadnih država pokušalo je da obuzda bujicu otmica zabranom prodaje goriva u kanticama i transporta ogrevnog drveta u kamionima kako bi ometale bande koje putuju motociklima i kampuju na udaljenim mestima.

Masovne otmice, taktika islamističkih pobunjenika na severoistoku iz prethodnih godina, nedavno su izvedene na severozapadu Nigerije.

U Abuji, glavnom gradu Nigerije, početak školskog roka neuobičajeno kasni bez objašnjenja, nakon što su škole u ​​obližnjim državama bile na meti otmičara koji su tražili otkupninu.

Provajderima mobilne mreže u državi Zamfara naređeno je da prekinu komunikaciju na dve nedelje kako bi relevantnim bezbednosnim agencijama omogućili da sprovedu potrebne akcije u cilju rešavanja bezbednosnog izazova u državi, navodi se u pismu Nigerijske komisije za komunikacije.

Direktiva je usledila nakon što je najmanje 73 učenika oteto iz državne škole u ​​okrugu Maradun u Zamfari. Svi ti studenti su oslobođeni.

Vojne vlasti izvršile su ciljane upade u skrovišta otmičara i drugih kriminalnih grupa u državi, koji su lokalno poznati kao "banditi".

Krajem jula otmičari su zarobili i čoveka koji je doneo otkupninu.

Video: Nigerijci decu sklanjaju sa ulica u - cirkuse!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima