≫ 

Sneg iznenadio Peking: U nekim oblastima Kine najavljeno i do 40 cm, temperature rekordno niske

Zbog snežne oluje, otkazani su avio-letovi i polasci vozova, ili su kasnili

  • 0
Kina sneg Foto: Tanjug/AP

Neočekivana snežna oluja zahvatila je veći deo severne Kine. Sneg je pao i u Pekingu, u proseku, 23 dana ranije, a zatvoreni su delovi auto-puteva. Otkazani su avio-letovi i polasci vozova, ili su kasnili. Temperatura u Pekingu mogla bi da padne na rekordno nisku vrednost u poslednjih 10 godina.

Najavljeno je do 40 centimetara snega u nekim oblastima Kine. Stanovništvu se savetuje da ostane u zatvorenom prostoru, a lokalnim vlastima da preduzmu mere predostrožnosti u vezi sa putevima, železnicom, strujom i telekomunikacijama. Regioni naročito zahvaćeni pandemijom će primenjivati posebne standarde za uklanjanje snega i leda – sneg se ne sme prenositi van određenih područja, prenosi portal globaltimes.cn, a javlja RTS

Gradske vlasti Pekinga su saopštile da su izvršene sveobuhvatne pripreme. Pripremljeno je osoblje koje broji 56.000 članova, tu su rezerve od 33.000 tona sredstva za topljenje snega kao i 30.000 tona posebne tečnosti za topljenje snega.

Na Međunarodnom aerodromu Kapital za sada je otkazano deset letova. Aerodrom je aktivirao mehanizam za reagovanje prvog nivoa pripravnosti kako bi osigurao bezbedno putovanje putnika. Aerodrom Dašing prilagodio je planirane letove i smanjio njihov broj na nedeljnom nivou. Obustavljeno je najmanje 175 autobuskih linija. Skraćen je interval između polazaka i produženo je vreme rada u ključnim oblastima kako bi olakšalo putovanje putnika i smanjilo vreme čekanja po snegu i nevremenu.

Najmanje devet vozova sa polazne stanice u Pekingu nije moglo da krene zbog mećave.

Dok se mećava širi Pekingom, sneg je stigao i do susednih Hebeja, Tjenđina, Mongolije i takođe severoistočnog kineskog Liaoninga. Zatvoreno je oko 140 puteva u Pekingu, Tjenđinu, Hebeju, Šansiju, Ningsiji, Šansiju, Ćingaju i Lijaoningu. Pekinška meteorološka opservatorija je još 5. novembra izdala žuto upozorenje o hladnom talasu koje se odnosi na jak vetar, sneg, zaleđene puteve.

Upozorenje na mećavu je u nedelju ujutro podignuto na narandžasto. Očekuje se da će jak sneg zahvatiti devet gradova i regiona širom Kine, saopštila je Centralna meteorološka opservatorija.

Dubina snega u visinskim predelima dostići će 30 centimetara, a u okrugu Janking je već u subotu uveče oko 20 časova bila 9 centimetara. Lei Lei, glavni prognostičar Pekinške meteorološke opservatorije, rekao je da bi temperatura u prestonici mogla pasti ispod najniže vrednosti za isti period u protekloj deceniji.

Prosečna temperatura će se kretati između -1 i 2 stepena Celzijusa tokom dana, a najniža temperatura noću između -5 i -4. Najniža temperatura u planinskim predelima je oko 9 stepeni ispod nule. Najniža temperatura koju je opservatorija ikada zabeležila u prvoj polovini novembra u poslednjih deset godina je -4 stepena Celzijusa 1. novembra 2016. godine.

Temperatura u prestonici od utorka će polako rasti. Prvi ovogodišnji sneg pao je u proseku 23 dana ranije od uobičajenog prvog snega u prestonici – 29. novembra. Najraniji datum prvog snega u meteorološkoj istoriji Pekinga bio je 31. oktobar u zimu 1987/88, a najkasniji 11. februara u zimu 1983/84. godine.

Centralna meteorološka opservatorija prognozirala je da će od subote do ponedeljka uveče temperatura od severozapada do jugoistoka u centralnoj i istočnoj Kini pasti za 8 do 10 stepeni. U pojedinim oblastima pad će dostići raspon od 12 do 14 Celzijusovih stepeni.

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA