≫ 

Kad dobitak na lutriji postane noćna mora: Vrtić osvojio nagradu, roditeljima preti banda

Ubrzo nakon što je njihova nagrada postala javna, dobili su pretnje od naoružane grupe, koja zahteva da novac iskoriste za kupovinu oružja za bandu

  • 0
Meksiko karteli Foto: Tanjug/AP

Roditelji u južnom Meksiku kažu da im preti banda nakon što je vrtić njihove dece osvojio 20 miliona pezosa (950.000 dolara) na lutriji.

U vrtiću ima nešto više od dvadesetak dece, a njihovi roditelji su zaduženi za dodelu nagrade.

Anonimni donatori kupili su izvestan broj tiketa meksičke lutrije i poklonili ih siromašnim školama i vrtićima širom zemlje.

Lista od 100 pobednika saopštena je u septembru 2020. i objavljena u meksičkim novinama. Mali vrtić u selu Okosingo je među pobednicima.

Čim se vest proširila, počeli su i problemi.

Ubrzo nakon što je njihova nagrada postala javna, dobili su pretnje od naoružane grupe, koja zahteva da novac iskoriste za kupovinu oružja za bandu, prenosi BBC.

Banda Los Petulas navodno planira napad na rivalsku grupu u susednom selu.

Međutim, roditelji su to odbili i novac potrošili na novi krov vrtića.

Pretnje su se pojačale ove godine kada su roditelji odlučili da preostalih 14 miliona pezosa potroše za radove na poboljšanju njihovog sela.

Članovi bande su u martu upucali jednog oca od kog su tražili da im preda novac.

Prošlog meseca došlo je do eskalacije kada je banda navodno napala žene i decu, zbog čega je 28 porodica moralo da pobegne iz sela.

Portparol porodica rekao je da su upozorili lokalne vlasti na njihovu nevolju, ali da ako se banda ne razoruža i raspusti, neće moći da se vrate svojim kućama.

Nasilje bandi je rasprostranjeno u Meksiku i naoružane grupe često pokušavaju da regrutuju lokalno stanovništvo u borbi sa rivalima za kontrolu teritorije.

Video: Srbin, šef podzemlja u Španiji, živeo u utvrđenoj ulici: Policija ostala zapanjena luksuzom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA