≫ 

Da li ova žena može da postane ključni igrač u rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine?

Mahnula je pre nego što se popela uz stepenice do aviona, ali nije odgovorila na pitanje koje joj je doviknuto - o njenoj poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

  • 11
Džo Bajden Putin Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Potpredsednica SAD Kamala Haris otputovala je iz Vašingtona na veoma važan zadatak u Minhen, gde će prisustvovati i održati glavni govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i održati sastanke sa svetskim liderima, uključujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Putovanje Kamale Haris usledilo je kada američki zvaničnici kažu da je 7.000 novih ruskih vojnika stiglo u blizinu Ukrajine, što je u suprotnosti sa bilo kakvim ruskim tvrdnjama o povlačenju.

Mahnula je pre nego što se popela uz stepenice do aviona, ali nije odgovorila na pitanje koje joj je doviknuto, a koje sve najviše zanima - o njenoj poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Zvaničnici su rekli da će ona sa stranim liderima razgovarati o "spektru pitanja", uključujući jedinstvo između saveznika, ekonomske sankcije koje su pripremljene ako bi Rusija izvršila invaziju i diplomatski put ka deeskalaciji.

Visoki zvaničnik administracije opisao je ključni cilj potpredsednika SAD u Minhenu kao trostruki: usredsrediti se na situaciju na terenu koja se "brzo menja", održati punu usklađenost sa partnerima i poslati jasnu poruku Rusiji da SAD preferiraju diplomatiju, ali su spremne u slučaju ruske agresije.

Usled tenzija između Rusije i Ukrajine koje se ne smiruju, svetski lideri započeli su prošle nedelje veoma intenzivne razgovore sa Moskvom i Kijevom, kako bi pokušali da zaustave moguću invaziju Rusije na Ukrajinu.

Međutim, među ključnim igračima ovog zamršenog sukoba gotovo da nije bilo žena. Na sceni su se, pored Putina i Zelenskog, našli Šolc, Makron, Džonson, a ostaje da se vidi kakav Kamala Haris potez može da povuče.

Podsetimo, pre tri nedelje SAD su zvaničnoj Moskvi uputili pismo u kojem su, kako su preneli pojedini mediji, SAD i NATO ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

Sjedinjene Američke Države dobile su danas odgovor od Rusije.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo neprihvatljivost zahteva za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje. Ministarstvo je istaklo da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti Sjedinjenih Država i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu".

Pored toga, danas je američka ambasada objavila da je Rusija proterala zamenika šefa diplomatske misije SAD Barta Gormana.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. februar 2022 | 17:09

    OVO SU TENZIJE IZMEDJU RUSIJE I AMERIKE -NATO ALIJANSE !!! RUSIJA I KINA MORAJU ZAUSTAVITI NATO AGRESORE PO SVAKU CENU !!!!

  • Pavke🙏🙏🙏

    17. februar 2022 | 17:02

    Neka ide u Avganistan kod talibana!!!

  • Nikola

    17. februar 2022 | 17:06

    Paaaa...Zašto "temu" , "pravila" i "očekivanja" treba da diktira Amerika... Gluposti.... oni su agresivni i politički "tanki"..sve rade po istom principu..... tj...važno je naći zločinca koji će se pojaviti umesto njih ili u njihovo ime.... zamajavanje i izdizanje reklame "protiv..nekoga cilja...."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA