≫ 

Bajden poslao jasnu poruku Putinu: Detonacije odjekuju u Lugansku, gori naftovod nakon eksplozije

Bajden rekao da je uveren da je Putin prelomio oko invazije i da je moguće očekivati napad tokom naredne nedelje * NATO skratio vreme pripravnosti trupa

Ukrajina sukobi Donjeck bežanje evakuacija kolona vozila autobus Foto-montaža: Profimedia, Twitter/DNR_online

Činjenice:

* Bajden: Imamo razloga da verujemo da će Rusija targetirati Kijev

*U Lugansku nakon eksplozije gori naftovod "Družba"

* NATO podigao stepen pripravnosti trupa

* Prve izbeglice iz Donbasa stigle u Rostovsku oblast

* Velika Britanija privremeno izmestila ambasadu iz Kijeva

* Ukrajina demantuje da planira napad na Donbas

* Putin naredio slanje pomoći zbog priliva izbeglica

* SAD situaciju u Donbasu nazvale izgovorom za operaciju protiv Ukrajine

*Vanredni sastanak kontakt grupe o situaciji u Donbasu odložen za sutra

* Lider DNR Denis Pušilin pozvao je danas građane samoproklamovane republike da hitno krenu za Rusiju

* Lider LNR Leonid Pasečnik rekao je da ukrajinske snage planiraju upad na teritoriju i pozvao građane da se evakuišu.

* Putin je nakon sastanka sa beloruskim predsednikom Lukašenkom rekao da Kijev treba da sedne za pregovarački sto sa liderima samoproglašenih republika

* Eksplodirao automobil u blizini Vlade samoproklamovane Narodne republike Donjeck

* Širom Donjecka se čuju sirene

* Počela je evakuacija stanovništva

Iz časa u čas:

23:20 Mediji: Makron za vikend telefonski sa Zelenskim i Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron navodno će sutra telefonski razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dok će sa Putinom razgovarati u nedelju, javljaju mediji, preneo je Rojters.

23:02 Bajden počeo konferenciju za medije

Nakon sat vremena kašnjenja američki predsednik započeo je konferenciju za medije na kojoj će govoriti o situaciji u Ukrajini i Rusiji.

- Nećemo slati trupe da se bore u Ukrajini, ali ćemo nastaviti da podržavamo narod Ukrajine - rekao je Bajden.

23:00 Iz Donjecka evakuisano više od 3.000 ljudi

Iz DNR je do sada evakuisano oko 3.400 ljudi uglavnom žena i dece. Ranije je saopšteno da su prvi autobusi sa izbeglicama već stigli u Rostovsku oblast.

22:53 Bajden se oglasio na Tviteru

Predsednik SAD obratio se naciji na Tviteru povodom pogoršanja situacije oko Ukrajine

- Danas sam razgovarao sa transatlantskim saveznicima i partnerima o jačanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje. Složili smo se oko naše podrške Ukrajini, da nastavimo diplomatske napore i potvrdili našu spremnost da nametnemo visoku cenu Rusiji, ukoliko se odluči na dalji konflikt - navodi se u tvitu.

22:48 Još jedna eksplozija odjeknula u Lugansku

Dopisnik agencije RIA javlja da je u Lugansku odjeknula još jedna eksplozija, ali zvaničnih potvrda još uvek nema.

22:40 Stoltenberg: U Evropi je trenutno najveća koncentracija trupa od Hladnog rata

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se trenutno u Evropi nalazi najveća koncentracija vojne sile od kraja Hladnog rata.

On je rekao da Rusija ima kapaciteta da može da pokrene napad bez ikakvog upozorenja.

22:38 Ukrajina: Ruski specijalci postavljaju mine u Donbasu

Ukrajina kaže da su ruske specijalne snage postavile mine u Donjecku. Naime, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da raspolaže informacijama koje pokazuju da su ruski specijalci postavili mine u niz objekata socijalne infrastrukture u Donjecku.

22: 34 U Lugansku nakon eksplozije gori naftovod "Družba"

Ruski mediji javljaju da nakon snažne eksplozije koja se čula u regionu Luganska gori naftovod "Družba". Za sada nema zvaničnih potvrda ove informacije.

22:24 Snažna eksplozija u Lugansku

Ruski mediji navode da je došlo do snažne eksplozije u regionu Luganska.

22:20 Snimci o evakuaciji iz Donbasa snimljeni pre dva dana?

Dok Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da stvori lažnu krizu u otcepljenom istočnom regionu Donbasa, BBC tvrdi da je došao do dokaza koji dovode u sumnju tvrdnje proruskih separatista da je ukrajinski napad neizbežan.

Ranije danas, rukovodstvo republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine objavilo je video-snimke sa detaljima evakuacije stanovnika. Na jednom od video snimaka vođa tvrdi da je zbog ukrajinskog granatiranja dato naređenje za evakuaciju civila, rekavši: "Danas, 18. februara…".

Međitim, kako piše BBC, nakon izveštaja na društvenim mrežama, BBC je proverio metapodatke postavljenih video snimaka i otkrio da oni pokazuju da su snimljeni u sredu 16. februara - pre dva dana. Ovo sugeriše da je eskalacija bila unapred planirana.

22:08 Putin potpisao dekret o vojnoj obuci rezervista

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pozivaju ruski rezervisti na vojnu obuku u 2022. godini, prenosi agencija RIA.

- Pozivamo 2022. godine sve državljane Ruske Federacije koji se nalaze u rezervnom sastavu da prođu vojnu obuku u Oružanim snagama Ruske Federacije, državnim službama bezbednosti i federalnim službama bezbednosti - navodi se u ukazu koji je potpisao Putin.

Istovremeno je naloženo Kabinetu ministara i izvršnim organima ruskih regiona da obezbede sprovođenje mera u vezi sa pozivom građana u kampove za obuku.

22:05 SAD: Na Zelenskom je odluka da li će napustiti zemlju

Vlsti SAD poručile su ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je na njemu odluka da li će sutra napustiti zemlju kako bi prisustvovao konferenciji u Nemačkoj.

Volodymyr Zelensky Volodimir Zelenski ZElenski bi sutra trebalo da otputuje u Minhen Foto: Tanjug/AP

Zelenski bi trebalo da sutra prisustvuje konferenciji u Minhenu.

- To je odluka koju mora sam da donese Bez obzira kakvu odluku donese imaće podršku SAD - rekal je portparolka Bele kuće Džen Psaki

22:00 NATO podiže stepen pripravnosti vojnika

NATO skraćuje vreme pripravnosti za desetine hiljada vojnika alijanse. Spremnost snaga za brzo reagovanje smanjena sa 30 na 7 dana usled tenzija sa Rusijom

21:44 Bajden započeo telefonski razgovor sa NATO saveznicima

On razgovara sa liderima Kanade, Francuske, nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Velike Britanije, EU i NATO- a kako bi pokušali da nađu zajedničko rešenje koje bi pomoglo u smirivanju tenzija.

Nakon toga najavljena je konferencija za štampu američkog predsednika.

21:40 Bela kuća: Američke sankcije neće uticati na izvoz ruskih energenata

Sankcije koje SAD i njihovi saveznici spremaju protiv Rusije u slučaju zaoštravanja ukrajinske krize neće uticati na sposobnost zemlje da snabdeva svetsko tržište energentima, izjavio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Dulip Sing.

21:35 Bela kuća: Rusija će postati izgnanik

Iz Bele kuće večeras je saopšteno da će Rusija postati izgnanik u međunarodnoj zajednici, izgubiti pristup globalnim finansijskim tržištima i mogućnost kupovine kritičnih tehnologija ako odluči da dovede do eskalacije situacije u Ukrajini, izjavio je zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Dulip Sing.

On je rekao da su SAD i njihovi saveznici "složni" oko paketa finansijskih sankcija i kontrole izvoza koje pripremaju protiv Rusije u slučaju eskalacije krize.

21:27 Blinken prihvatio da se sastane sa Lavrovim

Američki državni sekretar Entoni Blinken prihvatio je ponudu Rusije da se 23. februara sastane sa ruskim ministrop spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, saopštila je Bela kuća.

Sergej Lavrov, Entoni Blinken Blinken i Lavrov nedavno su razgovarali o situaciji na ukrajinsko- ruskoj granici Foto: Tanjug/AP

21:23 Nemačka i Francuska osudile granatiranje stambenih naselja u Donbasu

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske i Nemačke osudilo je upotrebu teškog oruđja i granatiranje stambenih naselja u Donbasu.

21: 15 SAD: Rusija je odgovorna za nedavne sajber napade na Ukrajinu

Američke vlasti saopštile su da je ruska vlada odgovorna za nedavne sajber napade na ukrajinske banke, dok tenzije u regionu nastavljaju da jačaju.

- Verujemo da je ruska vlada odgovorna na više sajber napada na ukrajinske banke koji su se dogodili ranije ove nedelje - saopštila je zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za višokotehnološki kriminal En Nojberger.

21:10 DNR i LNR za pregovore sa Kijevom o konkretnim predlozima

Vlasti samoproglašenih republika u Donbasu u istočnoj Ukrajini saopštile su danas da ne vide smisao u pristanku na hitne razgovore sa vladom u Kijevu, nakon sve većeg intenziviranja oružanog sukoba između dve strane, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Rojters navodi i da je novinska agencija RIA Novosti prenela izjavu zvaničnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike koji su poručili da bi pristali na takve razgovore samo ako na stolu budu bili konkretni predlozi o kojima bi se raspravljalo.

Najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksij Danilov danas je optužio Rusiju da organizuje provokacije u istočnoj Ukrajini kako bi izazvao tu zemlju da uzvrati.

21:05 Stanovnici iz Donbasa koji se nisu evakuisali čekaju ispred benzinskih pumpi

U Donbasu stanovnici koji se nisu evakuisali, stoje u redovima ispred benzinskih pumpi kako bi napunili gorivom ili tečnim gasom svoje automobile.

Iz grada uglavnom odalze žene i deca koje ispraćaju sinovi i kćeri dok u daljini odjekuju deotnacije.

Video: Izbeglice iz Donjecka autobusima za Rusiju: Prvi kontigent iz Donbasa već stigao

20:53 Rusija: Više od 80 autobusa iz Donbasa prešlo granicu sa Rostovskom oblasti

Ruske vlasti su saopštile da je više od 80 autobusa sa izbeglicama iz Donbasa već ušlo na teritoriju Rostovske oblasti. Oni će biti raspoređeni u nekoliko kampova.

20:48 Britanija privremeno premešta ambasadu iz Kijeva u Lavov

Vlasti u Velikoj Britaniji saopštile su da su odlučile da privremeno premeste ambasadu iz Kijeva u Lavov zbog eskalacije sukoba u Donbasu.

20:40 Bajden će razgovarati a NATO saveznicima o situaciji u Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden razgovaraće sa NATO saveznicima o rusko- ukrajinskoj krizi. On će obaviti telefonski razgovor sa liderima Kanade, Francuske, nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Velike Britanije, EU i NATO- a kako bi pokušali da nađu zajedničko rešenje koje bi pomoglo u smirivanju tenzija.

20: 25 Prve izbeglice stigle u Rostovsku oblast

Prve izbeglice iz Donbasa stigle su u kamp Zvezda u Rostovskoj oblasti. Očekuje se da će u ovom kampu boraviti oko 400 ljudi. Tri dečja kampa Zvezda, Sputnjik i Kotlostriotel primiće oko 1.500 ljudi koji su se danas evakuisali iz Donjecka i Luganska.

20:18 Nemačka povećala stepen pripravnosti trupa

Nemačke oružane snage nalaze se u stepenu pripravnosti u okviru snaga za brzo reagovanje NATO-a ukoliko dođe do eskalacije sukoba., saopštilo je vojno rukovodstvo.

20:14 Ukrajinska ministarka: Ukrajina nije neprijatelj civilima

Ukrajinska ministarka za reintegraciju Irina Vereščuk predložila je stanovnicima Donjecka i Luganska da putuju u slobodne delove Ukrajine umesto u Rusiju.

Ona je navela da Ukrajina nije neprijatelj civilima u Donbasu, već samo okupatorima.

20:10 SAD upozorila banke na moguće sajber napade

Ministarstvo pravde SAD upozorilo je američke kompanije i banke na moguće sajber napade od strane Rusije. 

20:06 Ruski zamenik ministra: Sporazumi iz Minska su jedini osnov za rešavanje sukoba

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je danas novinarima da su jedini osnovi za rešenje sukoba Sporazumi iz Minska.

- Uvereni smo da je paket mera iz Minska, koji je podržao i Savet bezbednosti dobra osnova za nagodbu. Minski sporazum ostaje jedina međunarodna pravna osnova za rešenej situacije - rekao je Veršinjin.

20:01 Konvoji automobila sa Rusima napuštaju Donjeck i Lugansk

Lideri NRL i NRD najavili su danas da će početi sa evakuacijom građana iz ovih oblasti usled deeskalacije sukoba između separatista i ukrajinskih bezbednosnih snaga.

19:52 EU razmišlja o novim sankcijama protiv Belorusije

Visoki zvaničnik EU rekao je da razmišljaju o uvođenju novog paketa sankcija Belorusiji ukoliko budu uključeni u moguću invaziju Rusije na Ukrajinu.

Sankciji Belorusiji su uvedene nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko ugušio proteste posle izbora 2020. godine i od tada su pooštrene.

19:41 Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine sutra će posetiti Donbas

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je da će sutra sa nekim ministrima posetiti prvu liniju fronta. Ukrajinska poslanica Irina Geraščenko takođe je najavila posetu ovoj oblasti.

19:31 SAD i Ukrajina: Eksplozija vozila je smišljena kako bi podstakla sukob

Ukrajinski i američki zvaničnivi saopštili su da je eksplozija vozila u Donjecku izrežiran napad koji je osmišljen kako bi podstakao tenzije u istočnoj Ukrajini.

19:23 Vanredni sastanak kontakt grupe o situaciji u Donbasu odložen za sutra

Predsedavajući OEBS-a saopštio je da se sastanak kontakt grupe o situaciji u Donbasu odlaže za sutra ujutru.

19:19 Stejt department: Ciničan potez Moskve

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da je najava da će civili biti evakuisani iz oblasti u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija "ciničan" potez Moskve.

- Ovakve objave su dodatni pokušaji da se lažima i dezinformacijama zamagli da je Rusija agresor u ovom sukobu. Takođe je cinično i okrutno koristiti ljudska bića kao pijune da odvrati svet od činjenice da Rusija jača svoje snage pripremajući se za napad. Nema dokaza da Ukrajina planira ofanzivu u regionu, uprkos tome što Rusija tvrdi suprotno - rekao je zvaničnik, obraćajući se novinarima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

19:16 Ukrajina zatražila od Nemačke i Francuske da pošalju predstavnike u Donbas

Kijev je zatražio od Nemačke i Francuske da što pre pošalju svoje predstavnike u Donbas kako bi mogli da daju nezavisnu procenu situacije u Donjecku i Lugansku.

19:10 NATO: Ruska deeskalacija se ne vidi na terenu

Generalni seketar NATO Jens Stoltenberg rekao je da nije došlo do deeskalacije uprkos tvrdnjama Rusije da se neke snage povlače iz delova Ukrajine.

On je zatim dodao da je i dalje zainteresovan za pronalaženje političkog rešenja.

Stoltenberg je ranije  izjavio da postoji bojazan da bi Rusija mogla da inscenira razlog za vojni napad na Ukrajinu i da NATO raspolaže informacijama o prisustvu velikog broja ruskih obaveštajaca u trenutno zapaljivom regionu Donbasa.

19:00 Berbok: Ruski napad biće pre tajna operacija nego ofanziva

Najverovatniji scenario za ruski napad na Ukrajinu nije totalna invazija, već "operacija pod lažnom zastavom" ili državni udar, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Invazija u punoj meri nije nemoguća, ali nisam sigurna da je to zaista najverovatniji scenario - rekla je Berbok u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Ona je navela kao najearlniji scenario za ruski napad na Ukrajinu operaciju "lažna zastava", državni udar, sajber napad ili onesposobljavanje ukrajinske vitalne infrastrukture.

18:52 SAD razmatraju vojno jačanje baltičkih zemalja

Potpredsednica SAD Kamala Haris saopštila je baltičkim liderima da Vašington razmatra vojno jačanje njihovih država u trenutku kada se ukrajinsko-ruska kriza usložnjava, izjavio je danas predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

- Rečeno nam je da se u ovom trenutku razgovara o jačanju baltičkih država, jer pretnje zahtevaju odgovor kako u okviru NATO formata, tako i od naših američkih saveznika - naveo je u video izjavi Nauseda, koji danas sa drugim baltičkim liderima boravi u Minhenu, prenosi Rojters.

On je rekao i da očekuje da će takva odluka uskoro biti doneta i izrazio je nadu da će ministri odbrane tih zemalja moći o svim detaljima da razgovaraju u Viljnusu.

Lideri baltičkih država Letonije, Litvanije i Estonije sastali su se danas sa američkom potpredsednicom Kamalom Haris na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin sastaće se u subotu sa svojim baltičkim kolegama u Viljnusu, prenosi Rojters.

18:45 Estonija isporučila američke rakete Ukrajini

Estonija je danas uputila Ukrajini protivoklopne rakete Džavelin američke proizvodnje, saopštilo je estonsko ministarstvo odbrane.

General-potpukovnik Martin Herem, komandant estonskih odbrambenih snaga rekao je da ove rakete trenutno više koriste estonskoj bezbednosti u Ukrajini nego u vežbama na nekom poligonu u Estoniji.

- Ovo je mali korak Estonije za podršku Ukrajini, ali je realan i opipljiv doprinos odbrani od ruske agresije - naveo je on, prenosi Rojters.

Estonija, Letonija i Litvanija saopštile su pre mesec dana, pošto su dobile odobrenje Stejt departmenta da će uputiti Ukrajini američke protivoklopne i protivvazdušne rakete.

Litvanija je poslala Ukrajini u nedelju kontingent protivvazrušnih raketnih sistema Stinger i municiju.

18:43 Plan je da se evakuiše 700.000 ljudi iz Donjecka

Prvi autobusi sa evakuisanim stanovnicima DNR krenuće danas u 20 časova po lokalnom vremnu. Trenutno evakuaciju sprovodi Ministarstvo za vanredne situacije DNR zajedno sa upravama gradova i regiona. Planirano je da se evakuiše oko 700.000 stanovnika.

Od kako su lideri naložili evakuaciju stanovništva, Donjeckom se čuju širene.

Video: Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju Donjeckom

18: 33 DNR: Ukrajinske Snage bezbednosti  iz minobacača gađale predgrađe Gorilovke

- U 19.40 po moskovskom vremenu zabeleženo je da su ukrajinske snage granatirale selo Zajcevo u predgrađu Gorilovke i tom prilikom je ispaljeno 18 mina - saopšteno je.

18:30 Lider Donjecka: Situacija ide ka ratu

Lider DNR Denis Pušilin rekao je danas gostujući na televiziji "Rusija 24" da situacija u Donbasu na žalost ide ka ratu punih razmera. On je ranije pozvao građane da se hitno evakuišu iz Donjecka.

18: 27 SAD situaciju u Donbasu nazvale izgovorom za operaciju protiv Ukrajine

Američki Stejt department saopštio je danas da evakuacija i eksplozije koje su se danas desile u Donbasu predstavljaju izgovor Ruisje za pokretanje operacije protiv Ukrajine.

18:23 "Informacije prihvatajte sa rezervom"

Zapadni i ukrajinski zvaničnici upozorili su da može da eksalira "rat informacijama" nakon čega bi mogla da usledi ruska intervencija.

18:20 Zaharova situaciju u Donbasu nazvala genocidom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije izjavila je danas da bi ono što ukrajinska vojska čini u Donbasu moglo da se nazove genocidom.

- Sada zapadni partneri sebi dozvoljavaju da sumnjaju, kao što je to učinila Psaki i mnogi drugi državni funkcioneri, da se u Donbasu ne dešava ono o čemu govorimo, da nema masovnih grobnica, da je sve ovo laž i da situacija koja je trenutno u ovoj oblasti ne podseća na genocid. Ali situacija tamo jeste genocid - rekla je ona.

18:18 "Hajde, idemo na ekskurziju"

Ruski mediji objavili su snimak koji je navodno nastao u regionu Donbasa, a u kojem se navodno prikazuje kako decu koja živi u sirotištu spremaju na evakuaciju. Na snimku se čuje žena koja kaže: "Hajde, idemo na ekskurziju".

18:14 Putin naredio slanje pomoći zbog priliva izbeglica

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je pomoć ruskoj Rostovskoj oblasti usred priliva izbeglica iz Donbasa. Putin je dao instrukcije Ministarstvu za vanredne situacije da pruži pomoć južnom regionu Rostova usred neviđenog priliva izbeglica koje dolaze iz istočne Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

18:11 Bajden se večeras ponovo obraća

Presednik SAD Džo Bajden će se večeras, oko 22 sata po našem vremenu, ponovo obratiti i pričati o najnovijim informacijama oko rusko-ukrajinske krize.

18:05 Ukrajina pozvala Međunarodnu zajednicu da osudi provokaciju Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Međunarodnu zajednicu da osudi, kako su naveli, provokacije Rusije u oblastima istočne Ukrajine koje drže separatisti. Ministarstvo je saopštilo da bi nedostatak odgovarajuće reakcije ili neutralne pozicije doveo do veće eskalacije sukoba.

- Gledamo kako Rusija pokreće kampanju koja za cilj ima širenje masovnih dezinformacija, pojačano granatiranje ukrajinskih položaja i civilne infrastrukture oružjem zabranjenim sporazumima iz Minska i eskalaciju bezbednosne situacije. Nedostatak odgovarajuće reakcije ili neutralne pozicije samo će podstaći eskalaciju situacije od strane Rusije - saopštio je portparol Ministarstva.

18:00 Raznet automobil šefa Narodne milicije DonjeckaNarodna republika Donjeck saopštila da je raznet automobil šefa Narodne milicije Denisa Sinenkova. Kako navode, on nije povređen u eksploziji.

17:50 Kuleba: Ukrajina ne planira nikakvu ofanzivu u DonbasuUkrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba negirao je navode da Kijev planira pokretanje ofanzive u Donbasu.

- Kategorički odbacujemo ruske dezinformacije o navodnim ukrajinskim ofanzivnim operacijama ili aktima sabotaže u hemijskim proizvodnim postrojenjima - napisao je Kuleba na Tviteru.

On je naveo da Ukrajina ne izvodi niti planira takve akcije u Donbasu i da je potpuno posvećena samo diplomatskom rešavanju konflikta.

17:20 Eksplozije odzvanjaju u DonjeckuOko 19 časova po lokalnom vremenu odjeknula je eksplozija u centru Donjecka. Prema saopštenju zvaničnika DNR dignut je u vazduh automobil na parkingu u blizini zgrade vlade.

16:20 Sirene odjekuju u DonjeckuNedugo nakon što su lideri Donjecke Narodne Republike (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) naložili evakuaciju civilnog stanovništva iz straha da će ukrajinska vojska izvršiti invaziju, širom Donjecka čuju se sirene.

14:39 Lideri Donjecka i Luganska najavili evakuaciju civila

Lideri Narodne republike Donjeck (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) najavili su evakuaciju civila u Rusiju. Lider DNR Denis Pušilin pozvao je građane samoproklamovane republike da hitno krenu za Rusiju. On je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da uskoro naredi napad na region Donbasa te je, kako je rekao Pušilin, otpočela masovna evakuacija stanovništva u Rusiju.

Kako je došlo do pogoršanja situacije u Donbasu?

Poslednjih dana stižu vesti o međusobnim optuživanjima Kijeva i proruskih snaga u vezi sa ispaljivanjem granata. Ranije u toku dana, ukrajinska vojska je saopštila da je "zabeležila 60 kršenja primirja od strane proruskih snaga u poslednja 24 sata, pri čemu je jedan vojnik povređen".

Proruske snage su prethodno optužile Kijev da su rano jutros "artiljerijom i minobacačima napali njihove položaje u tri odvojena incidenta", o čemu je izvestila novinska agencija Interfaks.

Juče je u sukobima između pripadnika Narodne milicije Luganska i ukrajinskih vojnika pogođen jedan vrtić u selu Stanica Luganska, a dve strane su se međusobno optuživale oko toga ko je ispalio granate.

Pojedinci ocenjuju da sukobi između proruskih snaga i ukrajinske vojske koji su se u četvrtak odigrali na istoku Ukrajine bili najveći od 2015. godine.

Video: Potomci Srba na ničijoj zemlji: Život u selu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    18. februar 2022 | 18:51

    Živim za dan kad će nestati najveće zlo u istoriji čovečanstva monstruozno, imperijalističko, fašističko zlo zvano Amerika. Hitlerova Nemačka je bila humana u odnosu na današnju Ameriku. Bože pomozi da se ugasi to satanističko zlo, zajedno sa engleskim kolonijalistima.

  • Bhm

    18. februar 2022 | 19:19

    Hahahaha ovi ameri su totalni kreteni!Tovare Ukraince mesecima oruzjem,prete im u ime Rusa,najavljuju im invaziju,dižu tenziju i kad se ništa nije dogodilo nagovorili ih da oni napadnu Ruse u Donbasu i kažu to ćeRusiskorostitiza "IZGOVOR"danapadnu Ukrajiu!?!Oni su definitivno najveći kreteni koji hodaju ovom planetom kao i oni koji veruju u njihove budalaštine!

  • Aleksandar

    18. februar 2022 | 18:35

    Putine molim te nedaj da se zavrsi kao u Hrvatskoj. Udri bandu pokori ih Kijev ima da se pokloni Ruskome caru. Molim te u ime Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA