≫ 

Ukrajinci u Mariupolju odbijaju da se predaju: Zelenski pozvao Makrona i Bajdena u Kijev

* Savetnik Zelenskog: EU šalje oružje koje smo tražili, treba mu dugo da stigne * Rusija najavila recipročne mere nakon poteza vlasti Severne Makedonije * Jevmenov: Posada ''Moskve'' će nastaviti da služi u mornarici

Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 53. dan.

U danu za nama, ključni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i šef ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak je rekao da "Ukrajina nakon što je zatražila oružje od Evrope nije dobila ono koje je tražila i da oružju treba predugo da stigne".

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći u obnovi opkoljenog Mariupolja, grada koji, kako je rekao "nosi u srcu" i gde poseduje dve ogromne čeličane za koje veruje da će se ponovo nadmetati na globalnom nivou.

Rusija je najavila recipročne mere nakon poteza vlasti Severne Makedonije. Proterivanje šestorice ruskih diplomata iz Severne Makedonije negativno će uticati na odnose dve zemlje, poručila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Oksana Marčenko, supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka pritvorenog u Ukrajini, zamolila je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u razmeni njenog muža.

Iz časa u čas:

00:37 UN: 4,87 miliona Ukrajinaca napustilo domove od početka sukoba

Prema poslednjih podacima Ujedinjenih nacija, svoje domove u Ukrajini od početka invazije napustilo je 4.87 miliona ljudi, oko 32.000 ljudi više nego juče.

UN ističe da su dve trećine sve ukrajinske dece morale da napuste svoje domove, uključujući i decu koja su ostala u Ukrajini. Takođe, 60 odsto Ukrajinaca koji su napustili državu završili su u Poljskoj.

00:10 Zelenski pozvao Bajdena da dođe u Kijev: "Treba da dođe i vidi šta se ovde dešava"

23:44 Ukrajinci u Mariupolju odbijaju da se predaju

Ukrajinski borci u mariupoljskoj železari Azovstal, za koje se smatra da su poslednji branioci ovog lučkog grada na jugu Ukrajine, ignorisali su ultimatum za predaju koju su im Rusi ponudili, a na koji je trebalo da odgovore do 13 časova danas, javlja AP.

23:16 Savetnik gradonačelnika Mariupolja: Rusi zatvaraju sve ulaze i izlaze iz grada

Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je na Telegramu da su ruske snage najavile kako će zatvoriti sve ulaze i izlaze iz razorenog grada, a zatim su upozorile muškarce preostale u Mariupolju da će biti podvrgnuti "filtraciji".

Savetnik, koji se ne nalazi u Mariupolju, ali dobija informacije iz tog opkoljenog grada, objavio je da su Rusi danas počeli da izdaju propusnice za kretanje po gradu, a zatim je objavio fotografiju koja, kako tvrdi, prikazuje građane koji stoje u redu za propusnice.

- Stotine građana moraju da stoje u redu za propusnice, bez kojih od sledeće nedelje neće moći ne samo da se kreću između gradskih naselja nego ni da izađu na ulicu - napisao je Andriuščenko.

22:43 Zelenski odgovorio Makronu: Dođi u Ukrajinu i sam se uveri da li je ovo genocid

22:01 Zelenski sa direktorom MMF razgovarao o obnovi Ukrajine posle rata

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas da je razgovarao sa generalnim direktorom MMF-a Kristalinom Georgijevom o finanasijskoj stabilnosti zemlje i obnovi nakon završetka rata.

- Za sada imamo jasne planove i viziju. Siguran sam da će saradnja između MMF-a i Ukrajine i dalje biti plodonosna - napisao je Zelenski na Tviteru.

21:38 Dragi: Evropa može da smanji zavisnost od ruskih energenata

Evropa može da ograniči svoju zavisnost od ruskih energenata kroz diverzifikaciju i to u relativno kratkom vremenu, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

- Više ne želimo da zavisimo od ruskog gasa zato što ekonomska zavisnost ne sme da postane političko potčinjavanje. Da bismo to uradili moramo da diverzifikujemo energetske izvore i pronađemo nove dobavljače - rekao je Dragi za list ''Korijere dela Sera''.

21:06 Ukrajina dozvolila sklapanje braka onlajn: Supružnici ne moraju da budu na istom mestu

20:23 U Harkovu uklonjena bista sovjetskog heroja iz Drugog svetskog rata

U Harkovu je danas uklonjena bista sovjetskog maršala Georgija Žukova. Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama pokazuje rušenje biste sa postolja.

Lokalna službenica Tatjana Topčij rekla je za ukrajinsku televiziju Suspilne da se incident dogodio jutros oko 11 po lokalnom vremenu, dodavši kako ne zna ko je odgovoran. Naime, lokalne vlasti dugo su se protivile uklanjanju spomenika Žukovu, čuvenom sovjetskom maršalu.

19:26 Medvedev: Bankrot Rusije može da izazove bankrot Evrope

Bankrot Rusije mogao bi da izazove hiperinflaciju i bankrot Evrope, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev povodom tvrdnje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je "bankrot Rusije samo pitanje vremena".

- Bankrot Rusije mogao bi da izazove bankrot Evrope, kako moralni tako i materijalni - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, dodajući da finansijski sistem EU nije toliko stabilan i da građani gube poverenje.

Štaviše, smatra Medvedev, vlasti u EU treba da očekuju "veliku zahvalnost Evropljana zbog hiperinflacije za koju ne može da se okrivi Rusija, za nestašicu osnovnih prehrambenih namirnica u prodavnicama i priliv izbeglica koji će izazvati talas nasilnog kriminala".

Dmitrij Medvedev Foto: Tanjug/AP

18:46 Moskva: Ruska avijacija uništila skladista municije i goriva

Ruske snage uništie su danas visokopreciznim raketama skladišta goriva, maziva i municije u rejonu naselja Barvenkovo i Dobropolje, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je dodao da su ruske raketne snage i artiljerija uništile četiri komandna mesta, četiri artiljerijske baterije, dva skladišta goriva i maziva i 113 drugih ukrajinskih objekata.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je još 44 vojna objekta Ukrajine, prenosi Sputnjuk.

18:00 Nehamer: Putin veruje da pobeđuje u ratu

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putim veruje da pobeđuje u ratu. On je u intervjuu za NBC rekao da ne može u potpunosti da objasni Putinovo objašnjenje, ali je rekao da ruski predsednik ima svoju logiku ratovanja. On je dodao da je Putinu jasno rekao koje su njegove zabrinuztosti, kao i da Putin savršeno razume šta se dešava.

17:27 Kuleba: Situacija u Mariupolju "crvena linija"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija i da je situacija u Marijupolju, koju je opisao kao strašnu, možda "crvena linija" na putu pregovora.

- Mariupolj je možda crvena linija - rekao je on za CBS news, a prenosi Rojters.

Mariupolj je pod blokadom ruskih snaga, a Moskva tvrdi da su u nekadašnjem metalurškom kombinatu "Azovstalj" blokirani pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici koji odbijaju da se predaju.

Ukrajina Rat u Ukrajini Rusija, Dmytro Kuleba Foto: Tanjug/AP

17:00 Smihal: Preostale ukrajinske snage se još bore u Mariupolju

Preostale ukrajinske snage u južnoj luci Mariupolj i dalje se bore i nastavljaju da prkose zahtevu Rusije da se predaju, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Grad još uvek nije pao - rekao je Šmihal za ABC, dodajući da ukrajinski vojnici i dalje kontrolišu neke delove grada, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, ruske snage ne kontorlišu u potpunosti Mariupolj.

Šmihal je kazao da će on i ukrajinski finansijski zvaničnici tražiti veću finansijsku pomoć ove nedelje tokom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

16.20 Kijev: Pet osoba poginulo,13 ranjeno u granatiranju Harkova

Pet osoba je poginulo u granatiranju centra Harkova, a 13 je povređeno, sopštio je danas ukrajinski javni servis Suspilne, pozivajući se na izveštaj lokalnih zdravstvenih vlasti.

- Spasioci deluju na lokacijama pogođenim granatiranjem - navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Ukrajina Harkov, bombardovanje,  Ukraine Kharkiv Felipe Dana

U prethodnom, jučerašnjem, granatiranju poginula je jedna osoba, a 18 je ranjeno kada je ruski projektil pogodio jedan od centralnih okruga severoistočne ukrajinske oblasti Harkov, objavio je na Telegramu guverner regiona Oleg Sinegubov, prenosi TAS S.

15.30 Zelenski spreman da se bori za Donbas

Zelenski odbio da se odrekne terotorije na istoku zemlje kako bi se okončano rat sa Rusijom, a ukrajinska vojska spremna je da se bori protiv vojske Moskve u regionu Donbasa u bici za koju kaže da bi mogla uticati na tok čitavog rata.

Zelenski je u petak u ekskluzivnom intervjuu za CNN, iz kabineta predsednika u Kijevu rekao da njegova zemlja nema garanciju da Rusija neće ponovo pokušati da zauzme Kijev ako uspe da zauzme Donbas.

- Zato nam je veoma važno da im ne dozvolimo, da stoje na svom terenu, jer ova bitka... može uticati na tok celog rata - rekao je Zelenski.

14.10 Peskov: Rusija moze da izdrzi konfrontaciju sa Zapadom

"Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju" sa Zapadom ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Možemo - rekao je Peskov za TV Rusija 1 odgovarajući na pitanje može li Ruska Federacija da "uspe" u konfrontaciji sa zapadnim svetom, za razliku od S S SR-a, prenosi list Izvestija.

Dmitry Peskov, Dmitri, Dmitrij Foto: Profimedia/TASS/Mikhail Japaridze

13.50 Konašenkov: Kijev naredio da se puca na sve koji na sve koji bi se predali

Režim u Kijevu je zabranio pregovore o predaji u Marijupolju i naredio da se puca na sve koji žele da se predaju, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, u nekadašnjem metalurškom kombinatu "Azovstalj" zajedno sa ukrajinskim snagama blokirano je i oko 400 stranih plaćenika, među kojima je najviše državljana evropskih zemalja, a ima i državljana Kanade, piše Izvestija.

13:20 Zvaničnici Marijupolja odbacuju ultimatum Rusije o predaji

Ukrajinske snage nastaviće da brane Marijupolj uprkos ultimatumu Rusije, saopštili su danas zvaničnici tog ukrajinskog grada koji je pod blokadom ruskih snaga.

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je, odgovarajući na zahtev ruskog Ministarstva odbrane za predaju, da ukrajinske snage nastavljaju borbu, prenosi CNN.

Petro Andrjuščenko Petro Andrjuščenko / Printskrin: Youtube/Апостроф TV

Šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev saopštio je ranije danas da su ruske oružane snage ponudile pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju da polože oružje, pa će im životi biti pošteđeni.

Marijupolj je pod blokadom ruskih snaga, a Moskva tvrdi da su u nekadašnjem metalurškom kombinatu "Azovstalj" blokirani pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici.

12:25 U Harkovu uklonjena bista maršala Žukova

Bista sovjetskog maršala Georgija Žukova u Harkovu jutros je uklonjena, piše Ukrajinska pravda. Načelnica Nemišljanskog okruga Tetjana Topčij izjavila je da su stigla dva automobila sa vojnicima, da je bista uklonjena i nekud odvezena.

Gradsko veće Harkova još se nije oglasilo tim povodom. Georgij Konstantinovič Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu.

Bitka za Moskvu, odbrana i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradska bitka, zauzimanje Berlina - samo su neke od najvažnijih pobeda sovjetskih vojnika pod komandom maršala Žukova.

11:45 Konašenkov: Likvidirali smo 1.035 stranih plaćenika

Ruska vojska je u borbama u Ukrajini ubila 1.035 stranih plaćenika, tvrdi danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je naveo da je još 912 plaćenika odbilo da učestvuje u borbama i pobeglo iz Ukrajine, prenosi agencija Interfaks.

Konašenko je rekao da se, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u Ukrajini na strani Kijeva bori 4.877 stranih plaćenika.

Igor Konashenkov, Igor Konašenkov Konašenkov, Foto: Profimedia/Sputnik

11:15 Ukrajina od G7 traži 50 milijardi dolara pomoći

Ukrajina će od zemalja grupe G7 tražiti 50 milijardi dolara finansijske pomoći, a razmatra i izdavanje beskuponskih obveznica, kako bi u narednih šest meseci pokrila budžetski deficit nastao usled rata, saopštio je savetnik za ekonomiju ukrajinskog predsednika, Oleh Ustenko.

Ustenko je u obraćanju na nacionalnoj televiziji kazao da se ove opcije aktivno razmatraju, javio je Rojters.

11:00 Praunuka Nikite Hruščova: Putin planira da pobedi po svaku cenu, možda upotrebi i nuklearno oružje

10:10 Azovu naređeno da puca u one koji su voljni da se predaju?

Kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, Kijev bojkotuje pregovore o predaji, a brigadi Azov je naređeno da puca u one koji su voljni da se predaju, prenosi Sputnjik.

09:45 Duma: Zelenski kupuje vreme svojim izjavama o pregovorima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojim izjavama o pregovorima sa Rusijom želi da dobije na vremenu, dok traži pomoć od NATO-a, izjavio je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je reagovao na izjavu Zelenskog da je Ukrajina spremna da sa Rusijom pregovora o odustajanju od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i o statusu Krima, ali tek kad Moskva zaustavi vojna dejstva i povuče svoje trupe, prenosi TAS S.

Ruski zvaničnik je naveo da je Zelenski takve stavove iznosio i pre razgovora u Turskoj kada su ruske trupe bile blizu Kijeva, ali da je nakon što je Moskva smanjila vojne aktivnosti u toj oblasti „odustao od obaveza koje je prihvatio“ i da je zatim došlo do „provokacija u Buči“.

Volodimir Zelenski Zelenski, Foto: Tanjug/AP

09:40 Gradonačelnik: Raketirana infrastruktura u gradu Brovari

Raketni napad u ranim jutarnjim satima oštetio je infrastrukturu u gradu Brovari u blizini ukrajinske prestonice Kijeva, saopštio je gradonačelnik Igor Sapožko u onlajn objavi.

On nije izneo detalje o obimu razaranja i potencijalnim žrtvama, prenosi Rojters.

09:07 Ministarstvo odbrane: Ruske snage preraspoređuju opremu ka istoku

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnovije obaveštajne informacije o ratu u Ukrajini, u kojima se navodi da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za podršku iz Belorusije prema istočnoj Ukrajini.

To uključuje lokacije u blizini Harkova i Severdonjecka, prenosi agencija Rojters. Ruska artiljerija nastavlja da gađa ukrajinske položaje širom istoka zemlje gde Rusija planira da obnovi ofanzivnu aktivnost, navodi se u obaveštajnim podacima.

08:00 Ruske oružane snage nude danas militantima rok za predaju

07:22 Zelenski: Potrebno je više od jednog sastanka sa ruskim liderima, situacija u Mariupolju je veoma teška

07:20 Putin potpisao novi zakon: Novčane kazne i zatvor za izjednačavanje SSSR i nacističke Nemačke

07:15 Ukrajinci pronašli ostatke hemijskog oružja?

Gradonačelnik Trostianeca, grada u severnom ukrajinskom regionu Sumi, tvrdi da su vlasti pronašle ostatke hemijskog oružja u selu Bilka, koje su okupirali Rusi. U razgovoru za ukrajinski radio, gradonačelnik Jurij Bova tvrdio je da su pronašli dokaze o prisustvu sarina i drugih otrovnih materija.

- U selu Bilka pronašli smo ostatke hemijskog oružja - sarin i druge materije. Otkrili smo ampule. Služba bezbednosti Ukrajine trenutno radi na tome - rekao je.

Gardijan nije mogao da proveri ove navode.

07:08 U Harkovu poginule 3 osobe

U eksploziji u Harkovu poginule su tri osobe, a povređeno 34, izjavio je gradonačelnik Ihor Terehov. Grad je u subotu pogođen raketnim napadom.

07:05 Više eksplozija odjeknulo ovog jutra u Kijevu

Više eksplozija odjeknulo je jutros u ukrajinskoj prestonici Kijevu, javili su lokalni mediji. Tokom protekle noći sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u gotovo svim delovima Ukrajine, preneo je Rojters.

Za sada nema detalja o jutrošnjim eksplozijama koje su potresle Kijev. Kako je javio AP, komanda ruske vojske upozorila je da će obnoviti raketne udare na prestonicu nakon gubitka komandnog broda crnomorske flote krstarice "Moskva".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko savetovao je stanovnike prestonice koji su napustili grad da se ne vraćaju.

06:50 Blumberg: Abramovič u Kijevu, cilj oživljavanje pregovora?

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi razgovarao o mogućnostima nastavka mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji su, kako je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin ocenio, zapali u ćorsokak.

Abramovič se sastao sa ukrajinskim pregovaračima sa kojima je razgovarao o načinima da se obnove pregovori, prenosi Blumberg pozivajući se na dobro upućene izvore.

Ipak, predstavnik ruskog biznismena demantovao je danas izveštaje da je on otputovao u Kijev kako bi razgovarao o načinima za oživljavanje pregovora između Rusije i Ukrajine, javio je ruski televizijski kanal RBK pozivajući se na reči portparola.

- Abramovič se ne nalazi u Kijevu, niti je tamo boravio u skorije vreme - kazao je portparol Abramoviča za taj kanal, prenosi TAS S.

Roman Abramovich Abramovič Abramovič, Foto: Tanjug/AP

06:48 Mizincev: SZO ćuti o korišćenju bolnica za vojna uporišta

Svetska zdravstvena organizacija još nije procenila "činjenice da neonacisti pretvaraju medicinske ustanove širom Ukrajine u svoja uporišta", izjavio jedanas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Prema njegovim rečima, ukrajinske oružane snage i nacionalistički bataljoni raspoređuju svoje položaje i teško naoružanje u vrtićima i srednjim školama, opštinskim i medicinskim ustanovama širom Ukrajine, uključujući Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Kijev, Odesu, Sumi, Harkov i Černigovsku oblast.

- Svetska zdravstvena organizacija još nije dala odgovarajuću ocenu činjenica na osnovu kojih neonacisti ne koriste medicinske ustanove za njihovu pravu svrhu, kao što je medicinska nega, već kao uporišta i mesta za vođenje vojnih operacija - istakao je Mizincev.

06:45 Papa Franja Ukrajincima: Budite hrabri, mi smo uz vas

Papa Franja osudio je okrutnost rata u Ukrajini na Uskršnjoj misi bdenja, kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio.

Video: Poslednji srpski vozač kamiona iz Ukrajine stigao u Beograd: Pomogli su mi volonteri Crvenog krsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    17. april 2022 | 09:08

    Zapadna demokratijo, nijedan rat se ne zaustavlja dolivanjem ulja na vatru, tj. doturanjem oružja!!!

  • Nikolas

    17. april 2022 | 08:40

    DAJE VAM ZAPAD ORUZJE I BODRI DA SE BORITE DO POSLEDNJEG UKRAJINCA I POSLEDNJE ZGRADE I FABRIKE !!!

  • шта сад

    17. april 2022 | 07:28

    Значи сада се и Папа већ званично сврстао на страни нациста у Украјину,није му дуго требало да се изјасни,и коће сада веровати Папи од стране православних верника да је он кобајаги неутралан и помирљивог духа

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA