"Rekao je laku noć, a onda pucao učiteljici u glavu": Ispovest male Mije, koja je preživela masakr u Teksasu

Mia je rekla da se plaši da će se slična stvar dogoditi u nekoj drugoj školi

  • 0
Mia Kareljo Teksas Foto: Tanjug/AP

Učenica četvrtog razreda Mia Keriljo (11), koja je preživela masakr u osnovnoj školi u Teksasu, ispričala je pred Komitetom predstavničkog doma SAD za nadzor i reformu, da je bila primorana da se maže krvlju svog druga i pravi da je mrtva kako bi preživela.

Ona je zajedno sa roditeljima dece koja, na žalost nisu preživela masakr, govorila u Predstavničkom domu kako bi ukazali na potrebu za reformom aktuelnog zakona o oružju.

- Rekao je mojoj učiteljici laku noć, a onda joj je pucao u glavu. A onda je počeo da puca i u neke moje drugove i tablu. Pucao je u druga koji je stajao pored mene, plašila sam se da će se (napadač, prim.aut.) vratiti u našu učionicu - kaže Mia.

Ona je zatim ispričala da je bila primorana da se namaže njegovom krvlju i pretvara se da je mrtva, kako je napadač Salvador Ramos ne bi ubio.

Mia je takođe rekla da se plaši da će se slična stvar dogoditi u nekoj drugoj školi.

Masakr u osnovnoj školi Rob u Teksasu jedan je u nizu masovnih pucnjava u SAD u poslednjih nekoliko nedelja. U ovim sukobima ubijeno je i ranjeno na desetine osoba, među kojima i veliki broj dece. Ovaj događaj podstakao je novu debatu u američkom Senatu o reformi Zakona o oružju, piše Sky news.

Pošto su republikanci i demokrate duboko podeljeni po pitanju propisa koji se odnose na nošenje oružja, debata se fokusirala da skromne i kratkoročne ciljeve poput ohrabrivanja saveznih država da donesu Zakone kojim bi se osobama za koje se pretpostavlja da predstavljaju rizik po sebe i okolinu zabranila kupovina i nošenje oružja.

Predstavnički dom, u kom većinu imaju demokrate usvojio je sinoć predlog Zakona o podizanju starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja. Međutim, gotovo je izvesno da će ovaj predlog doživeti neuspeh u Senatu, u kom se vode debate o pronalaženju kompromisa koji bi zadovoljio obe strane.

Republikanci snažno podržavaju pravo na nošenje oružja, koje je zaštićeno Drugim amandmanom američkog Ustava.

Podsetimo, u masakru koji se pre dve nedelje dogodio u školi u Teksasu ubiejna je 21 osoba, među kojima je i 19 dece. Napadač Salvador Ramos je ubijen na licu mesta, a ceo slučaj izazvao je veliki bes građana prema policiji za koju su tvrdili da nije reagovala na vreme.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA