Da li je ovo znak koji pokazuje probleme u Putinovoj vojsci? Sklanjaju visoke generale, dovode nova lica

U analizi Instituta za proučavanje rata navodi se da bi možda mnogi vrhovni zvaničnici mogli da budu okrivljeni za neuspeh u potpunom osvajanju Ukrajine

  • 16
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Kremlj je nedavno zamenio komandanta ruskih vazdušno-desantnih snaga i mogao bi biti u procesu velike promene svoje trenutne komandne strukture u Ukrajini, navodi se u novom izveštaju Instituta za proučavanje rata.

U analizi se navodi da bi možda mnogi vrhovni zvaničnici mogli da budu okrivljeni za neuspeh u potpunom osvajanju Ukrajine, što je navelo Kremlj da zameni ove oficire novim licima.

Sadašnji načelnik štaba Centralnog vojnog okruga, general-pukovnik Mihail Teplinski zameniće trenutnog komandanta vazdušno-desantnih snaga Rusije, general-pukovnika Andreja Serdjukova, prema izveštaju Instituta.

Ukrajinski izvori su ranije preneli da je Serdjukov prethodno smenjen sa funkcije od strane Kremlja zbog "loše performanse" i "velike žrtve", navodi se u izveštaju ISV-a.

- Tako drastične rotacije unutar ruske vojske, ako su istinite, nisu akcije koje preduzimaju sile na ivici velikog uspeha i ukazuju na tekuću disfunkciju u vođenju rata od strane Kremlja - navodi se u izveštaju.

ISV takođe navodi druge glasile o smeni visokih ruskih vojnih lidera, uključujući komandanta ruske operacije u Ukrajini, generala Aleksandra Dvornikova, iako ovi navodi nisu mogli da budu potvrđeni nezavisno.

Vladimir Putin Alexander Dvornikov Aleksandar Putin i Dvornikov Foto: Tanjug/AP

Izveštaj Krista Grozeva, vodećeg ruskog novinara istraživačkog medija Bellingcat, tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin planirao da zameni Dvornikova nakon što je čuo izveštaje o njegovom "prekomernom opijanju" i nedostatku poverenja u njega od strane ruskih snaga.

Ruska strana se još uvek nije oglašavala povodom ovih glasina.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. jun 2022 | 13:13

    CILJ NIJE NI BIO OSVAJANJE CELE UKRAJINE VEC ZASTITA RUSKOG NARODA OD NEONACISTA KOJI SU IMALI PLAN PROTERIVANJA RUSA!!! AMERI I NATO VODE RAT U UKRAJINI PROTIV PRAVOSLAVNE RUSIJE KOJI CE TRAJATI JOS DUGO A ULOZI CE SE POVECAVATI -DALI CE DOCI DO NUKLEARNOG RATA ZAVISI OD AMERA I MALIH NAMERA!!!

  • Miki

    23. jun 2022 | 12:27

    Institut za proučavanje rata?😀😀

  • Sima

    23. jun 2022 | 14:04

    Glupi zaključci, sad kad je počelo razvaljivanje ukrajinske vojske. Može biti da će iskusni komandanti voditi vojsku na neki drugi pravac. Možda Litvaniju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA