≫ 

Suzavac na pristalice prava na abortus, poslanici u podrumu: Papa nije spomenuo presudu, ali pričao o porodici

Lokalna KPHO-TV je izvestila da su policajci otvorili vatru kada je nekoliko demonstranata počelo da lupa u staklena vrata zgrade Senata

  • 8

Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala pristalice prava na abortus koji su u subotu demonstrirali ispred Kongresa u saveznoj državi Arizoni.

Poslanici su prethodno morali na 20-ak minuta da se sklone u podrum kongresnog zdanja, dok su bili sučeni sa demonstracijama hiljada ljudi, podeljenih u grupe onih koje podržavaju i onih koji osuđuju odluku Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa, prenosi AP.

Pripadnici policijskog tima za vanredne situacije ispalili su suzavac sa drugog sprata stare zgrade Kongresa kako bi rasterali demonstrante u tržnom centru lociranom između novih zdanja Predstavničkog doma i Senata, prenosi Tanjug.

Lokalna KPHO-TV je izvestila da su policajci otvorili vatru kada je nekoliko demonstranata počelo da lupa u staklena vrata zgrade Senata, a lokalne vlasti su saopštile da nije bilo ni povređenih, ni uhapšenih.

Papa slavio porodicu ne pominjući presudu VS SAD o abortusu

Dan nakon što je Vrhovni sud SAD ukinuo ustavnu zaštitu za abortus, papa Franja je tokom obraćanja vernicima u Vatikanu slavio porodicu i porodične vrednosti i pozvao vernike da se klone "sebičnih" odluka, ravnodušnih prema životu.

Papa Franja se nije osvrtao na presudu Vrhovnog suda SAD, niti je eksplicitno pomenuo abortus u svojoj besedi, ali je stao u odbranu porodice i porodičnih vrednosti i osudio "kulturu otpada" za koju veruje da stoji iza društvenog prihvatanja abortusa, prenosi AP.

- Ne dozvolimo da se porodica zatruje otrovima sebičnosti, individualizma, današnje kulture ravnodušnosti i rasipništva i da kao rezultat svega toga porodica izgubi svoj DNK ugrađen u duh dobrodošlice i služenja - rekao je u subotu poglavar Rimokatoličke crkve.

Konstatujući da neki parovi dopuštaju svojim strahovima i anksioznostima da se "ispreče želji da se svetu donesu novi životi", on je apelovao na sve da se ne povode za sebičnim željama.

Vatikanska akademija za život pohvalila je ranije odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je svetu upućen izazov da razmisli o važnim životnim pitanjima.

Vatikansko odeljenje u svom saopštenju predočava da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", preneo je ranije Rojters.

- Činjenica da je velika zemlja sa dugom demokratskom tradicijom promenila stav po ovom pitanju veliki je izazov za ceo svet - navodi se u saopštenju Akademije.

Vrhovni sud SAD je u petak napravio dramatičan iskorak poništavajući važnu presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine kojom je priznato i legalizovano ustavno pravo žena na abortus.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je odluku Vrhovnog suda SAD i rekao da je petak bio "tužan dan za Ameriku", a "konzervativce iz suda" nazvao je "ekstremnim".

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    26. jun 2022 | 09:08

    Hoce da se gaze a da ne koriste zaszitnu gumu, e nemoze tako.

  • Nikolas

    26. jun 2022 | 09:13

    PAPA JE PRICAO O PORODICI JER PORODICE NESTAJU KAO I HRISCANI -TO JE ZABRINJAVAJUCE STANJE ZA VERNIKE !!! ZAPAD POSTAJE STARACKI DOM A STA CE NAM NOVAC AKO NEMA MLADOSTI I DECIJE GRAJE !!!!!

  • Dno dna

    26. jun 2022 | 10:00

    Radjajte sami! Ovo je pocetak kontrole nad telom svetskih budaletina.Amerika vlast i politika su dno dna dodirnuli.Imaju smrtnu kaznu ali ne i pravo na abortus.Dakle samo oni mogu da ubijaju.Naravno da zene koriste abortus samo kad moraju, jer to je bolna intervencija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA