Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama

Od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU

  • 4

Estonija će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

- Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak - rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti.

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posetu Evropi „privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana.

Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boze boze

    11. avgust 2022 | 14:59

    Dal je normalan ovaj narod i sta sve radi protiv sebe zarad Amerikanaca koji puste svakog niz vodu pa vama da puste 3 ruska kera ima da vas podave jeste bre vi normalni necete sa komsijom koji bi vas uvek branio nego idete u 100 P.M. kod najveceg olosa na svetu. Pitam se dal je ova Evropa uopste normalna i sta ona misli jer ti amerikanci ce joj prvi zabiti noz u ledja i neka i to sto pre.

  • Krlja

    11. avgust 2022 | 14:59

    Samo zatvarajte...svratice Putin i do vas da vas otvori 😜😜😜

  • Sasa123

    11. avgust 2022 | 15:08

    Fašizam na delu u najgorem obliku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA