Zbog suše vlada Portugala preporučila poskupljenje vode

Iako zemlja, posmatrajući u celosti, ima dovoljno vode u svojim rezervoarima za dve godine potrošnje, 10 regiona je u kritičnoj situaciji i nemaju dovoljno vode za jednu godinu

  • 1
česma, voda, nestanak vode, pijaća vda Foto: Pixabay

Portugalska vlada je preporučila da 43 lokalne zajednice privremeno povećaju cene vode najvećim potrošačima i obustave čišćenje ulica, zalivanje javnih parkova i bašta, zbog toga što se zemlja bori sa do sada nezabeleženom sušom, prenosi Rojters.

Čitav kontinentalni deo Portugala bori se sa teškom ili ekstremnom sušom posle toplotnog talasa poslednjih meseci, saopštio je državni meteorološki institut IPMA.

Ministar životne sredine Duarte Kordeiro saopštio je u sredu da je od 61 brane u u Portugalu, 10 u kritičnoj situaciji, sa zapreminom uskladištene vode ispod 20 odsto njihovog kapaciteta.

Ovo skoro suve brane snabdevaju 40 opština na severu i u centralnom delu zemlje, a tri su u regionu Algarvea, koji "živi" od turizma.

Iako zemlja, posmatrajući u celosti, ima dovoljno vode u svojim rezervoarima za dve godine potrošnje, 10 regiona je u kritičnoj situaciji i nemaju dovoljno vode za jednu godinu, rekao je Kordeiro.

Portugalski ministar je naveo da je za 43 najteže pogođene opštine, vlada preporučila da u periodu najveće suše povećaju cenu za domaćinstva i kompanije koje troše više od 15 kubnih metara vode mesečno.

One takođe treba da "privremeno obustave korišćenje vode koja nije neophodna, odnosno za pranje ulica i zalivanje zelenih površina, kao i u dekorativnim fontanama i bazenima", saopštio je ministar, dodajući da će vlada pomoći da se obezbedi brza primena ovih mera.

Kordiero je naglasio da "uvek postoji zakonska mogućnost da vlada usvoji mere sa većom snagom od preporuka, mada to za sada nije neophodno", pošto, kako je rekao, opštine su spremne da deluju.

Portugal ima ukupno 278 opština i one su odgovorne za vodosnabdevanje stanovništva, navodi Rojters.

Podsetimo, i susedna Španija se suočava sa najvećom sušom u poslednjih 1.000 godina, veruju stručnjaci, a ovakva suva klima kao posledicu između ostalog ima i to da su otkrivene ruševine starog grada koji je potopljen pre više od 60 godina.

Stari grad Portomarin je potopljen 1960-ih godina da bi se stvorio rezervoar Belesar, a njegove ruševine su otkrivene pošto je tekuća suša izazvala drastičan pad nivoa vode.

Sa ekstremnim sušama suočava se i Kina. Najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Pojang, ušlo je u sušnu sezonu ranije nego što je uobičajeno, a najmanje 75 odsto vode ovog jezera je isušeno.

Takođe, i pojedine reke u Kini, uključujući i delove toka reke Jangce, presušile su zbog rekordne suše što negativno utiče na rad hidroelektrana i rečni promet brodova, a neke kompanije su bile primorane da obustave svoje uobičajene operacije.

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U nemackoj vec pet meseci kako je

    25. avgust 2022 | 16:44

    Duplo skocila cena a najveci problem su plasticne flase proizvode toliko tanke da se u ruci ne moze drzati a cep nije na zavrtanje nego se samo odozgo nabaci dosta puta se sama flasa otvori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA