≫ 

Borelj apelovao na Iran da omogući građanska prava: "Očekujemo da se prekine sa nasilnim gušenjem protesta"

Šef diplomatije EU navodi da evropski blok apeluje na iranske vlasti da se striktno drže Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima

  • 8
Đozep Borelj FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je juče da građani Irana, kao i bilo gde drugde, imaju pravo na mirne proteste i da to pravo mora da bude obezbeđeno u svim okolnostima.

- Tokom prethodne nedelje, nakon zlostavljanja devojke Maše Amini od policije za moral i njene smrti u pritvoru, muškarci i žene širom Irana su iskazali njihovo osnovno pravo da se okupe i iskažu protest. Sve veći broj izveštaja ukazuju da je odgovor iranskih snaga bezbednosti na demonstracije bio prekomeran i rezultovao je gubitkom života, kao i velikim brojem povređenim - naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

Odluka iranskih vlasti da se ogranični pristup Internetu i blokira slanje poruka, dodaje Borelj, je dodatni razlog za zabrinutost, jer to očigledno krši slobodu izražavanja.

- Za EU i njene članice, široka i prekomerna upotreba sile protiv nenasilnih demonstranata je neopravdana i neprihvatljiva. Ljudi u Iranu, kao i svuda u svetu, imaju pravo na mirne proteste - poručio je Borelj, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije EU navodi da evropski blok apeluje na iranske vlasti da se striktno drže Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran član.

- Stoga, očekujemo da Iran odmah prekine sa nasilnim gušenjem protesta i obezbedi internet pristup, kao i slobodan tok informacija. Štaviše, očekujemo da Teheran objavi broj poginulih i uhapšenih, da oslobodi sve nenasilne demonstrante i omogući pošteno suđenje pritvorenima. Ubistvo Mahse Amini mora da se temeljno istraži i da se odgovorni za njenu smrt kazne - dodao je Borelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    26. septembar 2022 | 07:04

    Kad svetske ubice pricaju o nekim pravima.

  • Laki🐂

    26. septembar 2022 | 07:02

    Nije vam to Srbija da radite sta hocete

  • Vamja

    26. septembar 2022 | 06:49

    Evo amera opet. Malo ima jedan rat nego opet huskaju na novoj lokaciji. Koje je to svetsko zlo i na sta su sve spremni samo da odrze svetski poredak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA