Vreme čitanja: oko 1 min.

Krim ostaje deceniju bez vode, akumulacija će se isprazniti za četiri dana? Posledice rušenja brane na Dnjepru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je jutros u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

  • 18
Brana, Herson, Kahovka Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je danas da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju za koje uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Kijevski zvaničnici takođe navode da uništenje ove brane u Hersonskoj oblasti može imati "razarajuće posledice" po nuklearnu elektranu Zaporožje, što IAEA demantuje. Istovremeno, Ukrajina tvrdi i da će Krim u narednoj deceniji ostati bez snabdevanja vodom.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena, prenosi Unian. Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

"Unitšenje Kahovke moglo bi da ima katastrofalne posledice po NE Zaporožje, koje se iz te akumulacije snabdeva vodom za hlađenje reaktora", rekao je Mustafa Najem, šef državne agencije za obnovu Ukrajine.

On je na Tviteru napisao da će među razarajućim posledicama dizanja u vazduh ove brane biti i to što će Krim u narednoj deceniji imati manjak vode, kao i da je ovime učinjena nenadoknadiva šteta za stotine hiljada života, a hiljade ljudi dovedeno u rizik od utapanja.

Ruski zvaničnici u Hersonskoj oblasti izjavili su da bi nivo vode u okolnim mestima mogao da poraste i do 12 metara, te da će rasti naredna 72 sata.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je jutros u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    6. jun 2023 | 10:56

    Rusi granatirali branu koja je pod njihovom kontrolom kako bi Krim ostao bez vode, Zelenski pod hitno da menja dilera.

  • Ika

    6. jun 2023 | 10:56

    NATO posla rade po njihovim planovima zasto bi rus sam sebe unistavao a i ujrajinac ovo su americka posla

  • Alek

    6. jun 2023 | 11:51

    Bas se pitam ko je granatirao branu. Kome je to u interesu,a ukrajinci opet lazu kao po obicaju i kazu da su Rusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA