Vreme čitanja: oko 10 min.

Ko su kandidati za predsednika SAD? Od Bajdena, Trampa i Desantisa, do duhovnog gurua i antivaksera

Vreme čitanja: oko 10 min.

Trka za narednog predsednika SAD se zaoštrava

  • 3
Ron Desantis, Džo Bajden i Donald Tramp Foto-kolaž: Tanjug/AP, Profimedia/Zuma Press/Brian Cahn

Džo Bajden, Donald Tramp i Ron Desantis predvode grupu kandidata za narednog predsednik SAD, a "Sky News" je tim povodom napravio spisak onih koji se nadaju da će pobediti u trci za Belu kuću 2024. godine.

Trka za narednog predsednika SAD se zaoštrava.

Hoće li Džo Bajden biti u Beloj kući za još četiri godine? Da li idemo ka Beloj kući Donalda Trampa 2.0... ili će biti novo lice u Ovalnom kabinetu?

"Sky News" se osvrnuo na listu onih koji se nadaju da će biti vrhovni komandant - od floridskog ratnika i Trampovog glavnog rivala, Rona Desantisa, do vodećeg antivaksera koji je takođe član klana Kenedi, te gurua za samopomoć.

Džo Bajden (80), demokrata 

Džozef Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

"Bitka za dušu Amerike" je u toku, kaže predsednik Bajden, i potreban mu je drugi mandat da bi obezbedio pobedu u toj bici.

Njegov prvi mandat je obeležen ispunjavanjem nekih od njegovih ključnih predizbornih obećanja (otvaranje miliona radnih mesta, vraćanje Amerike u osećaj normalnosti nakon kovida), ali bilo je i padova (haos u Kabulu nakon ulaska talibane posle povlačenja SAD iz Avganistana).

Njegovi kritičari ukazuju na njegove godine - on je najstariji kandidat u trci, nekoliko godina stariji od Trampa - i njegovu sklonost gafovima i čudnim nesrećnim padovima.

Iako je malo verovatno da će se suočiti s ozbiljnim izazovom za nominaciju svoje stranke, njegovi rejtinzi u anketama pokazuju da samo 41 odsto Amerikanaca ima pozitivan stav o njemu kao predsedniku.

Izjava: "Pitanje sa kojim se suočavamo je da li ćemo u godinama koje su pred nama imati više ili manje slobode. Više prava ili manje."

Da li ste znali? Bajden je doživotni entuzijasta po pitanju automobila i ponosni vlasnik "korvete kabriolet" iz 1967. koja se čak pojavila i u TV emisiji "Garaža Džeja Lenoa".

Donald Tramp (77), republikanac

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP
Ove nedelje Donald Tramp je postao Donald Tramp je prvi bivši predsednik SAD koji se pojavio na sudu suočen sa federalnim krivičnim prijavama.

Međutim, on je i dalje odlučan da ide po drugi predsednički mandat 2024. godine.

Optužbe protiv njega otpisuje kao politički motivisane - a čini se da su njegove lojalne pristalice energične da ga brane.

I to uprkos 37 krivičnih prijava zbog zadržavanja poverljivih informacija, ometanja pravde i lažnih izjava, kao i raznih drugih pravnih problema.

Bivši predsednik je jednostavno nepokolebljiv da će povratiti Ovalni kabinet 2024.

Trenutni favorit u republikanskoj trci, njegova percepcija među nekim republikanskim glasačima je uzdrmana nakon njegove optužnice zbog kutija dokumenata natrpanih u kupatilu u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu.

Ali i dalje ima dosta onih koji podržavaju američkog političara sa najvećim podelama.

Objavljujući svoju nameru da se kandiduje u novembru 2022, Tramp je opisao Bajdenovu Ameriku u apokaliptičnim terminima, opisujući "krvlju natopljene ulice" u "gradovima septičkim jamama" i "invaziju" na granici.

Njegov zavet da će pogubiti osuđene za prodaju droge dočekan je uz klicanje njegovih pristalica.

Dok on vodi republikansko polje, ankete o potencijalnom meču Bajdena i Trampa daju različite rezultate.

U jednoj objavljenoj krajem maja, međutim, Bajden ima slabu prednost.

Izjava: "Godinama sam pretpostavljao da sam meta Ministarstva pravde i FBI-a."

Da li ste znali? On je jedini američki predsednik koji je dva puta bio suočen sa smenom sa te funkcije.

Ron Desantis (44), republikanac

Guverner Floride Ron Desantis Foto: Profimedia/Zuma Press/Brian Cahn
Uspon guvernera Floride, Rona Desantisa, bilo je nemoguće ignorisati.

Nekadašnja zvezda bejzbola male lige koja mrzi sve "probuđene", sada se vidi kao jedini republikanac sa šansom da pobedi Trampa na predizborima, iako je njegov rejting u anketi opao.

Pod njegovim nadzorom, "Sunčana država" (Florida, op.aut.) je postala leglo za takozvane "zakone protiv buđenja", uključujući zabranu predavanja kritičke teorije rase.

Takođe je uspeo da napravi neprijatelja od giganta zabave, "Diznija", otkako se kompanija javno suprotstavila njegovom zakonu "Ne govori gej" koji se fokusira na diskusiju o seksualnosti i rodnom identitetu u učionicama.

Izjava: "Ono što sam otkrio je kada ljudi počnu da pričaju o stvarima kao što je globalno zagrevanje, oni to obično koriste kao izgovor da urade gomilu levičarskih stvari koje bi ionako želeli. I tako mi ne radimo bilo kakve levičarske stvari."

Da li ste znali? Njegova supruga Kejsi - bivša novinarka, preživela od raka dojke i majka troje dece - opisana je kao njegovo "najveće bogatstvo". Ona je zaslužna što je pomogla u njegovom usponu i čak ga je naučila kako da "iscrta" lice za TV - trik za lepotu koji je proslavio Kim Kardašijan.

Robert Kenedi Mlađi (69), demokrata

Robert F. Kennedy Jr. Robert F. Kenedi Džunior Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Da, on je iz porodice Kenedi. Ubijeni predsednik Džon Kenedi bio je njegov ujak, a njegov otac Robert Kenedi ubijen je dok se kandidovao za Ovalnu kancelariju 1968.

Ali iako je Kenedi, on nije tipičan političar establišmenta – daleko od toga.

Nekada advokat za životnu sredinu koji je radio na pitanjima kao što je čista voda, zauzeo je stav protiv vakcine pre više od 15 godina.

Tokom pandemije kovid-19, stekao je slavu kao antivakker uprkos tome što su zdravstveni stručnjaci - i članovi njegove vlastite ugledne porodice - nazvali njegovu poziciju opasnom i obmanjujućom.

Zatim je 2022. bio primoran da se izvini nakon što je sugerisao da su uslovi bili gori za one koji žive pod ograničenjima i mandatima kovid-19 nego što su bili za Anu Frank tokom holokausta.

Nedavno je izazvao dodatne kontroverze tvrdeći da je razgovarao sa mrtvim ljudima. Kasnije je pojasnio da su "razgovori" bili jednosmerni i da nije dobio "strateške savete od mrtvih", preneo je "Free Press".

Ali uprkos opisu njega kao autsajdera – i kritikama mnogih stvari koje navodi – on je dobio dovoljno podrške da sugeriše potencijalnu želju za populističkim pristupom sa levice.

Dve nedavne ankete pokazuju da je on na 16 i 20 odsto u trci za demokratsku nominaciju, dok je Bajden daleko ispred sa 62 i 60 odsto.

Izjava: "Moja misija u narednih 18 meseci ove kampanje i tokom mog predsedavanja biće da okončam korumpirano spajanje državne i korporativne moći koje sada preti da nametne novu vrstu korporativnog feudalizma u našoj zemlji."

Da li ste znali? Godine 2005. napisao je "Smrtonosni imunitet", esej koji je ponovio opovrgnutu tvrdnju da su vakcine povezane s autizmom kod dece.

Majk Pens (64), republikanac

Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Bio je Trampov potpredsednik, ali se od tada odvojio od svog bivšeg šefa zbog pobune 6. januara 2021. u kojoj su Trampove pristalice tražile njegovu glavu.

Pens kaže da će "istorija smatrati Trampa odgovornim" za njegovu ulogu u napadu na Kapitol.

Bivši guverner Indijane bio je poznat po svojim društveno konzervativnim i duboko religioznim stavovima, donošenju zakona u državi koji utiču na abortus i prava LGBTQ.

Izjava: "Vratićemo prag uljudnosti u javnom životu."

Da li ste znali? Marlon Bundo, pokojni zec porodice Pens, imao je svoj Instagram nalog i glumio je u knjigama za decu. BOTUS (zeka iz Sjedinjenih Država) umro je 2022.

Tim Skot (57), republikanac

Tim Scott senator Tim Skot Foto: Tanjug/AP

Jedini crni republikanski američki senator slabo je prepoznat van svoje matične države Južne Karoline, ali njegov optimizam i usredsređenost na ujedinjenje podeljene stranke pomogli su mu da napravi kontrast s agresivnijim pristupima Trampa i Desantisa.

Međutim, pred njim je teška borba da osvoji nominaciju. Skot ima samo jedan odsto podrške među registrovanim republikancima, prema proseku anketa u aprilu i maju.

Izjava: "Džo Bajden i radikalna levica napadaju svaku prečku na lestvici koja mi je pomogla da se popnem."

Da li ste znali? On bi bio prvi neoženjeni predsednik SAD od 1884.

Kris Kristi (60), republikanac

Kris Kristi  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji je savetovao Trampovu kampanju za Belu kuću 2016. godine samo da bi postao glasni kritičar bivšeg predsednika, ulazi u trku kao autsajder.

Takođe je poznat po kontroverzi oko zatvaranja dve trake na mostu Džordža Vašingtona, što je izazvalo velike saobraćajne gužve u Fort Liju u Nju Džersiju.

Samo jedan odsto republikanaca reklo je da bi on bio njihov omiljeni kandidat za 2024. u anketi sprovedenoj sredinom maja.

Izjava: Nišaneći Trampa, Kristi je primetio: "Usamljena, samopouzdana, sebična svinja u ogledalu nije vođa."

Da li ste znali? Njegova omiljena knjiga je "Veliki Getsbi". Kaže da je pročitao dva puta.

Merijen Vilijamson (70), demokrata

Merijen Vilijamson  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Autorka bestselera pokrenula je svoju drugu, dugu borbu za Belu kuću.

Kandidovala se kao demokrata na predsedničkim predizborima 2020, ali je odustala od trke pre glasanja.

Napisala je 13 knjiga - od kojih su četiri bile na vrhu liste bestselera "Njujork tajmsa".

Izjava: "Naš posao je da stvorimo viziju pravde i ljubavi koja je toliko moćna da će nadjačati sile mržnje, nepravde i straha."

Da li ste znali? Više puta se pojavila u emisiji Opre Vinfri kao "duhovni savetnik".

Niki Hejli (51), republikanka

Niki Hejli  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Bivša guvernerka Južne Karoline i Trampova ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Hejli je istakla svoju relativnu mladost u poređenju sa Bajdenom i Trampom, kao i njeno poreklo kao ćerke dvojice indijskih imigranata.

Stekla je reputaciju u Republikanskoj partiji kao solidan konzervativac koji ima sposobnost da se bavi pitanjima pola i rase na kredibilniji način od mnogih njenih vršnjaka.

Hejli privlači oko četiri odsto podrške među republikanskim glasačima, prema proseku anketa u aprilu i maju.

Izjava: "Nosim štikle, ali to nije modna izjava... to je zato što ako vidim da nešto nije u redu, da bih mogla to da šutnem."

Da li ste znali? Jednom se takmičila na izboru za "Little Miss Bamberg".

Vivek Ramasvami (37), republikanac

Vivek Ramasvami  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Ramasvami je bivši investitor u biotehnologiju i izvršni direktor. Prošle godine je pokrenuo firmu da izvrši pritisak na kompanije da napuste inicijative za zaštitu životne sredine, društva i korporativno upravljanje.

Velika želja mu je da isprati Trampa i Desantisa, a kamoli da pobedi verovatnog demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Njegovi stavovi su izazvali kontroverze, uključujući njegove tvrdnje da će zatvoriti Odeljenje za obrazovanje i zameniti IRS (poreska uprava SAD) i FBI.

Izjava: "Iskoristićemo našu vojsku da uništimo meksičke narko kartele", rekao je za "Njujork tajms".

Da li ste znali? Ako bi bio izabran, bio bi najmlađi američki predsednik ikada, kao i prvi azijsko-američki stanar u Ovalnom kabinetu.

Ejsa Hačinson (72), republikanac

Ejsa Hačinson  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Ejsa Hačinson kaže da ljudi žele lidere koji se "žale na ono najbolje u Americi“, a ne na "naše najgore instinkte".

On se pozicionirao kao antitrampova figura, rekavši da bi reizbor bivšeg predsednika bio "najgori scenario" za republikance.

Izjava: "Kandidujem se jer verujem da je ovo pravo vreme za Ameriku, a ja pravi kandidat za našu zemlju i njenu budućnost."

Da li ste znali? Hačinson ima identične sinove blizance koji su postali prvi blizanci koji su zajedno služili u Generalnoj skupštini Arkanzasa kao članovi Predstavničkog doma.

Lari Elder (71), republikanac

Lari Elder  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Konzervativna radijska ličnost Elder najavio je svoju kandidaturu za Belu kuću na "Fox News"-u sa Takerom Karlsonom još u aprilu.

Dugogodišnji kandidat za 2024. godinu, on je dao svoju prvu ponudu za javnu funkciju 2021. godine, kada je dobio najviše glasova od 46 ljudi koji su se nadali da smene guvernera Kalifornije Gevina Njusoma u pokušaju opoziva koji je na kraju propao.

Advokat koji je odrastao u grubom kvartu Centralnog južnog Los Anđelesa, Elder je pohađao koledž Ajvi Lig, a zatim pravni fakultet.

Izjava: "Amerika je u padu, ali ovaj pad nije neizbežan. Možemo ući u novo američko zlatno doba, ali moramo izabrati lidera koji nas može tamo dovesti."

Da li ste znali? Tokom kampanje opoziva, bivša verenica je rekla da joj je Elder pokazao pištolj tokom svađe 2015. Elder je negirao optužbe.

Dag Burgum (66), republikanac

Dag Burgum  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Guverner Severne Dakote Dag Burgum je relativno kasno ušao u trku za republikanske kandidate, ali se nada da će mu vrednosti u malom gradu pomoći da se istakne na prepunom terenu.

Burgum, bivši izvršni direktor softverske kompanije, uglavnom je nepoznat izvan svoje države, i on će svoju trku za Belu kuću započeti daleko iza rivala kao što su Tramp i guverner Floride Ron Desantis.

On je naglasio svoje skromno poreklo i rekao da bi sledeći američki predsednik trebalo da bude "neko ko je obavljao poslove na kojima se tuširate na kraju dana, a ne na početku".

Izjava: "Odrastao sam u malom gradu u Severnoj Dakoti... Buđenje je ono što si radio u 5 ujutro da započneš dan."

Da li ste znali? Njegovo lično bogatstvo potiče od prodaje svog startapa "Majkrosoftu" pre više od dve decenije.

(Telegraf.rs)

Video: "Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude": Pobednički govor Bajdena!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA