Vreme čitanja: oko 8 min.

Ko je ko u "porodici Menson": Ključni članovi i žrtve po zlu čuvenog kulta

Vreme čitanja: oko 8 min.

Članovi Mensonovog kulta divljali su dve noći, tokom koji su počinili ubistva koja se i danas prepričavaju.

  • 0
Manson porodica Foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Godine 1969. Čarls Menson je poslao grupu svojih mladih sledbenika u dvonoćno divljanje koje je terorisalo Los Anđeles. Ta ubistva ostala su urezana u američkoj svesti.

U utorak je Lesli Van Hauten (71) puštena na slobodu nakon što je provela više od 50 godina u zatvoru zbog dva od tih ubistava. Ona je jedina od Mensonovih sledbenika koja je učestvovala u zloglasnim ubistvima Tejt-LaBjanka, a koja je izašla na slobodu, javlja AP.

Članovi "porodice" Čarlsa Mensona stigli su u dom Šeron Tejt na Holivud Hilsu 8. avgusta 1969. godine, gde su izboli, pretukli i ubili mladu glumicu i njene prijatelje — slavnog frizera Džeja Sebringa, naslednicu "kralja kafe" Abigejl Foldžer i ambicioznog scenaristu Vojčeha Frikovskog. Dok su se probijali do kuće, naišli su na tinejdžera, Stivena Parenta, koji je bio u poseti kod poznanika u pansionu na tom imanju, i ubili ga.

Sledeće noći, Menson je poveo nekoliko sledbenika, uključujući Van Hautenovu, do kuće bogatog trgovca Lena LaBijanke i njegove žene Rozmari. Menson je vezao par i ostavio ostale da ih ubiju.

Menson i njegovi sledbenici su takođe ubili još dvojicu muškaraca — muzičara Gerija Hinmana i holivudskog kaskadera Donalda "Šortija" Šeja — u odvojenim, nepovezanim napadima.

U decenijama nakon toga, neki od Mensonovih sledbenika su umrli, dok su drugi ostali iza rešetaka.

Ubice

Čarls Menson Čarls Menson Foto: Tanjug/AP

Čarls Menson je bio sitni kriminalac koji je ulazio i izlazio iz zatvora od detinjstva, sve dok nije postao samoproklamovani guru-filozof 1960-ih. Ciljao je tinejdžere begunce i druge izgubljene duše, a posebno privlačne mlade žene koje je koristio i razmenjivao sa drugima za seks.

Poslao ih je da iskasape bogate i slavne u Los Anđelesu u, kako su tužioci rekli, pokušaju da se pokrene rasni rat - ideju za koju kažu da je dobio iz uvrnutog shvatanja čuvene pesme "Bitlsa" "Helter Skelter".

Decenijama nakon osude, Menson je nastavio da se podsmeva tužiocima, agentima za uslovnu slobodu i drugima, ponekad negirajući bilo kakvu ulogu u ubistvima, a ponekad se hvalio njima. Na ročištu za uslovni otpust 2012. rekao je: "Stavio sam pet ljudi u grob. Ja sam veoma opasan čovek."

Umro je 2017. nakon što je u zatvoru proveo gotovo 50 godina. Imao je 83 godine.

Suzan Atkins Suzan Atkins Foto: Tanjug/AP

Suzan Atkins, osuđena za ubistva Tejta, LaBjanke i Hinmana, bila je tinejdžerka koja je radila kao plesačica u toplesu baru u San Francisku kada je upoznala Mensona 1967.

Ubistva Tejt-LaBjanka ostala su nerešena mesecima dok se Atkinsova, koji je bila u zatvoru zbog nepovezanih optužbi, nije pohvalila cimerki iz ćelije o svojoj umešanosti.

Na suđenju je svedočila da je bila "urađena kiselinom" i da nije znala koliko je puta ubola Tejtovu dok je glumica molila za život. Atkinsova, koja je u zatvoru postala "novorođeni hrišćanin" i osudila Mensona, u suzama je pričala o tom sukobu tokom saslušanja za uslovnu slobodu godinama kasnije.

Umrla je u zatvoru od raka 2009. Imala je 61 godinu.

Lesli Van Hauten u vreme suđenja Lesli Van Hauten u vreme suđenja Foto: Tanjug/AP

Lesli Van Hauten, bivša srednjoškolska čirlidersica, videla je kako joj život izmiče kontroli sa 14 godina nakon razvoda roditelja.

Okrenula se drogama i ostala trudna, ali je rekla da ju je majka prisilila da abortira i zakopa fetus u porodičnom dvorištu.

Van Hautenova je upoznala Mensona na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa gde je osnovao svoju takozvanu "porodicu" sledbenika.

Nije učestvovala u ubistvima kod Tejtove, ali je pratila Mensona i druge do kuće LaBjanke sledeće noći. Opisala je držanje Rozmari LaBjanke sa jastučnicom preko glave dok su drugi uboli njenog muža više desetina puta. Zatim, nakon naređenja Mansonovog sledbenika Čarlsa "Teksa" Votsona da "nešto uradi", rekla je da je uzela nož i ubola ženu više od deset puta.

Van Hautenova je stekla diplomu i master dok je bila u zatvoru, te je vodila nekoliko zatvorskih programa za pomoć u rehabilitaciji zatvorenika. Više puta je bila preporučena za uslovnu slobodu, ali su dva guvernera - prvo Džeri Braun, a zatim Gevin Njusom - blokirala njeno puštanje.

Međutim, konačno je oslobođena nakon što je Njusom prošle nedelje najavio da neće ulagati napore da je zadrži iza rešetaka.

Patriša Krenvinkel Patriša Krenvinkel Foto: Tanjug/AP

Patriša Krenvinkel (75) je bila 19-godišnja sekretarica kada je upoznala Mensona na zabavi. Ostavila je sve iza sebe tri dana kasnije da bi ga pratila, verujući da su imali romantičnu vezu.

Nakon što je postao nasilan i prodao je za seks, rekla je da je dva puta pokušala da ga napusti, ali su je njegovi sledbenici, pomno je pratili i drogirali je.

Ona je svedočila na ročištu za uslovnu slobodu 2016. da je više puta ubola Foldžera, a zatim sledeće noći i Lena LaBjanka u stomak i njegovom krvlju napisala "Helter Skelter", "Ustani" i "Smrt svinjama".

Krenvinkelje i dalje u zatvoru. Tvrdi da se promenila kao osoba, ali joj je više desetina puta odbijen  zahtev za uslovni otpust. Prošle godine je konačno preporučena za uslovnu slobodu, ali je Njusom poništio odluku.

Čarls Čarls "Teks" Votson Foto: Tanjug/AP

Čarls "Teks" Votson (77) je napustio koledž u Teksasu kada je stigao u Kaliforniju 1967. tražeći "zadovoljstvo kroz drogu, seks i rokenrol", kako objašnjava na svojoj veb stranici.

Sećao se da je upoznao Mensona u kući bubnjara "Bič Bojsa" Denisa Vilsona.

Votson je odveo ubice do imanja Tejt, upucao Parenta dok je pokušavao da ode i učestvovao je u ubistvima te i sledeće noći u kući LaBjankinih.

Postao je "ponovo rođeni hrišćanin" u zatvoru i osnovao zatvorsku službu 1980. koju nastavlja da vodi. Votson, koji je bio autor ili koautor nekoliko knjiga dok je bio u zatvoru, tvrdi da se promenio i da više nije opasan ni za koga. Više puta mu je odbijen uslovni otpust.

Žrtve

Manson Murders 50th Anniversary Foto: Tanjug/AP

Šeron Tejt (26) bila je model i filmska zvezda u usponu nakon uloge u filmu "Dolina lutaka" iz 1966. Bila je trudna osam i po meseci kada je napadnuta i molila je svoje ubice da poštede njenog nerođenog sina.

Njena majka, Doris, postala je zagovornica prava žrtava u Kaliforniji i bila je ključna za zakon iz 1982. koji omogućava članovima porodice da svedoče o svojim gubicima na suđenjima i ročištima za uslovni otpust.

Sharon Tate, Šeron Tejt Šeron Tejt kasnih šezdesetih / Foto: Profimedia/Everett

Njena mlađa sestra Debra takođe je posvetila život pravima žrtava i svedočila je na bezbrojnim saslušanjima za uslovnu slobodu za ubice, zahtevajući da nikada ne budu pušteni na slobodu.

Suprug Šeron Tejt, reditelj Roman Polanski, bio je van zemlje u noći ubistava i rekao je da su mu bile potrebne godine da se oporavi od tuge zbog gubitka žene i bebe.

Džej Sebring, frizer holivudskih zvezda, bio je bivši dečko Tejtove i takođe je molio ubice da poštede njeno nerođeno dete. Upucan je, šutiran u lice i izboden više puta.

Sebring je transformisao industriju nege za muškarce nakon što je završio školu lepote u Los Anđelesu, a njegovi klijenti su bili Voren Biti, Stiv Mekvin, Frenk Sinatra i Semi Dejvis Mlađi. Osnovao je "Sebring International" 1967. godine da plasira proizvode za kosu i da franšizuje svoje salone na međunarodnom nivou.

Vojčeh Frikovski (32) i Abigejl Foldžer (25) su večerali sa Tejtom i Sebringom ranije te noći.

Frikovski bio je prijatelj Polanskog iz Poljske i ambiciozni scenarista. Obdukcijom je utvrđeno da je uboden više od 50 puta i dva puta upucan.

Njegova devojka Abigejl Foldžer bila je naslednica bogatstva "Foldžer kafe". Uspela je da pobegne iz kuće, ali je napadnuta na travnjaku ispred kuće i izbodena 28 puta.

Stiven Parent, maturant srednje škole koji je planirao da pohađa koledž na jesen, svratio je u gostinsku kuću na imanju da poseti 19-godišnjeg čuvara imanja, poznanika po imenu Vilijam Gereson. Napuštao je imanje kada se Votson suočio sa njim na ulaznoj kapiji i ubio ga.

Gereson, koji je nakratko priveden, vratio se u svoj rodni Ohajo ubrzo nakon ubistava. Osim svedočenja na suđenju za ubistvo, retko je javno govorio o toj noći. Umro je od raka 2016.

Leno i Rozmari LaBjanka, koji su posedovali lanac prodavnica prehrambenih proizvoda u Los Anđelesu, nisu imali nikakve veze sa Šeron Tejt ili njenim glamuroznim prijateljima.

Njihov dom je nasumično izabrao Menson, koji ih je vezao, a zatim, pre odlaska, naredio svojim sledbenicima da ih ubiju. Među korišćenim oružjem bio je i hromirani bajonet.

Ostali

Linet "Skviki" From (74), član Mensonove "porodice" koji nije bio umešan u ubistva Tejt-LaBjanka, osuđena je na zatvorsku kaznu jer je uperila pištolj u predsednika Džeralda Forda 1975. Od puštanja na slobodu 2009. živela je tiho u severnom delu Njujorka.

Linda Kasabian, ključni svedok suđenja, dobila je imunitet od krivičnog gonjenja. Ona je pratila ubice do kuće Tejtove, ali je bila ostavljena napolju kao čuvar. Rekla je da je iz te pozicije videla neka od ubistava.

Sledeće noći ostala je u kolima ispred kuće LaBjankinih dok je Menson vezivao žrtve, a zatim je otišla s njim dok su ostali ostali da ih ubiju.

Dvadesetogodišnjakinja se preselila sa "porodicom" nekoliko nedelja pre ubistva i pobegla odmah nakon toga. Ona se predala vlastima nakon što su ostali uhapšeni. Kasabianova je kasnije promenila ime i decenijama živela van vidokruga javnosti. Umrla je 21. januara u Takomi u Vašingtonu. Imala je 73 godine.

Brus Dejvis (80) osuđen je za učešće u ubistvima Hinmana i Šeja, ali nije bio umešan u ubistva Tejt-LaBjanka.

On je svedočio na saslušanju za uslovnu slobodu 2014. da je napao Šeja nožem i držao pištolj na Hinmanu dok je Menson mačem posekao Hinmanovo lice. "Želeo sam da budem Čarlijev omiljeni momak", rekao je. Odbori za uslovni otpust su u više navrata preporučivali njegovo puštanje na slobodu, ali su guverneri to blokirali.

Stiv "Klem" Grogan (71), nekadašnji radnik na starom filmskom ranču gde je Menson locirao svoje sledbenike, osuđen je na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu Šeja. Godine 1977. rekao je vlastima gde je njegovo telo sahranjeno.

Grogan je 1985. pušten na uslovnu slobodu i preselio se u severnu Kaliforniju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA