≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Putin se oglasio o Prigožinovoj smrti, SAD veruju da je avion srušen bombom: Vagnerovci tuguju za vođom

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ruske vlasti su potvrdile da je Prigožin bio u letelici koja se srušila

  • 46
Jevgenij Prigožin, pad aviona Foto-kolaž: Tanjug/AP,Vitaliy Shustrov/Sputnik/Profimedia

Jutro nakon što su ruske vlasti saopštile da je šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin bio u letelici koja se u sredu 23. avgusta srušila u ruskoj Tverskoj oblasti, nema zvaničnih potvrda da je njegovo telo identifikovano.

Spasilačke službe su kasno sinoć saopštile da je izvučeno svih deset tela sa mesta nesreće, ali zvaničnih potvrda o identifikaciji žrtava nema.

Objavljen je spisak putnika i članova posade koji su bili u avionu, a među njima je bio i Dmitrij Utkin, Prigožinova desna ruka.

Podsetimo, avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

Iz časa u čas:

22.01 Lavrov: U toku je istraga nesreće

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je u toku istraga avionske nesreće u kojoj je poginuo Jevgenij Prigožin, istakavši da se "treba voditi činjenicama, a ne onim što pišu zapadni mediji".

"Momentalno je pokrenuta istraga, pokrenut postupak, istražitelji rade. Predložio bih da se usredsredimo na činjenice, a ne na ono što pišu zapadni mediji", rekao je šef ruske diplomatije za TV Rusija 1.

21.55 Pentagon: Avion nisu oborile rakete zemlja-vazduh

Portparol Pentagona Pet Rajder saopštio je danas da SAD nemaju nikakvih naznaka da je avion u kojem je bio šef ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, oboren pomoću raketa zemlja-vazduh.

"Ocenjujemo da su takve informacije netačne", rekao je Rajder i dodao da Pentagon veruje da je Prigožin mrtav, ali da to još nije potvrđeno, prenosi Gardijan.

"Jasno je da znamo da grupa Vagner ima mnogo pipaka, neke vojne prirode, neke kriminalne prirode u Africi. Mislim da niko neće odbaciti opasnost te grupe, ili njenih ostataka", rekao je Rajder.

On je istakao da će američki zvaničnici nastaviti da prate aktivnosti Vagnera u Africi.

20.30 Američki zvaničnici: Eksplozija u letelici

Zvaničnici američke obaveštajne službe razmatraju mogućnost da se avion za koji se veruje da se u njemu nalazio šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin srušio nakon eksplozije u letelici, saopštili su američki zvaničnici upoznati sa preliminarnom procenom.

Za sada nema indicija da je avion oboren projektilom, kažu trojica zvaničnika, koji su, kao i drugi, govorili pod uslovom anonimnosti.

Eksplozija je otkrivena duž putanje aviona, ali nema znakova lansiranja projektila, rekli su dvojica zvaničnika.

18.13 Putin se oglasio o padu aviona i smrti Prigožina

16.10 Da li je ovo Prigožinov zamenik na čelu Vagnera?

15.50 EU: Teško je proveriti tvrdnje da je Prigožin poginuo

Evropska unija poručila je da je "teško proveriti" izveštaje prema kojima je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin sinoć poginuo u avionskoj nesreći.

"Videli smo izveštaje o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, vođa Vagner grupe, zajedno s članovima svoje pratnje i članovima posade", rekao je danas na konferenciji za medije Peter Stano, portparol EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

15.29 Moravjecki: Posle smrti Prigožina, Vagner će postati opasniji za Poljsku

Nakon navodne smrti biznismena Jevgenija Prigožina, Vagnerova grupa će predstavljati još veću opasnost za Poljsku, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki .

"Vagnerova grupa je još jača nego ranije, ili će bar u istoj meri biti korišćena kao instrument provokacije, ucene, napada kao deo kršenja destabilizacije zemalja koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom", rekao je on novinarima.

Političar nije želeo da odgovori na pitanje da li je Prigožinova smrt u avionskoj nesreći bila slučajna ili ne, prenosi Komsomolska pravda.

14.20 Prigožin i Utkin navodno identifikovani

Savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Tviteru kako ruski mediji javljaju da je Prigožinovo telo identifikovao jedan od Vagnerovih zapovednika u mrtvačnici. Navodno je glavni znak po kojem ga je prepoznao bio je nedostatak prsta. Navode da je identifikovan i Dmitrij Utkin, a on je prepoznat po svojim tetovažama i visini, napisao je Geraščenko.

14:14 Salinger o padu Prigožinovog aviona: Skoro izvesno da je ovo namerno izazvano

13:25 Nemačka ne veruje u izveštaje o Prigožinovoj smrti

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok kratko je prokomentarisala vest o padu avionu u kojem je bio Prigožin.

Ona je rekla da ne zna šta se tačno dogodilo, ali da ne veruje u informacije koje plasiraju Rusi.

"Još je nejasno šta se dogodilo", rekla je Berbok.

13:21 Zelenski se oglasio o padu aviona

Predsednik Ukrajine rekao da je "jasno ko ima veze sa ovim".

Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

12:30 Borac jeca kraj sveća koje pale u čast Prigožina

12:08 Šta je Prigožinov telohranitelj radio pre smrti

11:31 Koje avione je Prigožin koristio i gde je sa njima bio

11:29 Prigožin bio "mrtvak koji hoda"

10:35 Ispovest Ljudmile koja je videla Prigožinov avion nakon pada

10:13 Oglasio se Putin, ali ne o Prigožinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je danas izjavu putem video veze za samit u Johanesburgu. Iako je ceo svet očekivao da kaže bar jednu reč o Prigožinu, Putin se ponašao kao da se ništa nije desilo.

Putin se prilikom uključenja zahvalio predsedniku Južne Afrike Sirilu Ramafosi što je domaćin samita i na proširenju grupe izvan sadašnjih pet zemalja.

Putinova izjava usledila je nakon što je grupa Brics odlučila da pozove šest zemalja - Argentinu, Egipat, Iran, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate - da postanu nove članice bloka.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predstavlja Putina u Južnoj Africi i nalazi se na konferenciji za medije. Međutim, nije se obratio prisutnima.

09:40 Lepa Kristina bila jedina žena u avionu Prigožina

09:27 Istražni komitet se oglasio o padu aviona

09:14 Određeno ko će voditi istragu o padu aviona?

Ivan Sibul, stručnjak koji je radio na brojnim istragama o avionskim nesrećama, navodno će biti glavni za istragu u slučaju pada Prigožinovog aviona.

08:49 Tela donesena u mrtvačnicu

Tela žrtava iz srušenog aviona prebačena su u mrtvačnicu u Tveru

08:46 Rep aviona pronađen kilometrima od mesta nesreće

Deo repa aviona Embraer, u kojem je bio osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, pronađen je 3,5 kilometara od mesta pada, javlja RIA Novosti.

Jevgenij Prigožin, pad aviona Foto: Tanjug/AP

08:37 Blokirano područje gde je pao avion

Ruski mediji javljaju da nije moguće pristupiti području gde se srušila letelica. Od jutros pristižu samo nova vozila vladinih službi.

08:35 "Moj sin nije ni znao koga vozi"

Otac Rustama Karimova, pilota aviona u kojem je bio Prigožin, tvrdi da njegov sin nije mogao da zna ko je bio na spisku putnika.

08:00 Ko je osim Utkina i Čelakova još bio u avionu?

07:22 Avion ostao u vazduhu 26 minuta

Avion Embraer Legacy, koji se srušio u sredu uveče, 23. avgusta, u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, ostao je u vazduhu manje od pola sata.

Kako prenosi kanal Vesti, mlaznjak je nestao sa radara 26 minuta nakon poletanja.

07:20 Putin i dalje ćuti

Ruski predsednik Vladimir Putin do sada se nije oglasio u vezi sa padom aviona Jevgenija Prigožina.

Sinoć, ubrzo nakon što je objavljena vest da se Prigožin nalazi u avionu "Embraer", Putin se pojavio na događaju u Kurskoj oblasti povodom obeležavanja godišnjice čuvene bitke iz Drugog svetskog rata.

Tokom događaja odao je počast Rusima koji su poginuli tokom takozvane "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, ali nijednom rečju nije pomenuo Vagner ili Prigožina.

07:11 Kakva je budućnost Vagnerovaca nakon Prigožina?

I dok detalji o tome šta je izazvalo avionsku nesreću još uvek nisu poznati, ono što je jasno je da je Vagner, plaćenička organizacija koju je Prigožin osnovao, u suštini prvo razdvojena, a sada i dramatično desetkovana.

07:09 Ko je sve bio u avionu?

06.40 Podoljak: Putin ne prašta

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, potpisao sopstvenu smrtnu presudu.

Podoljak je na Tviteru nakon prijave o nesreći, objavio „Što se tiče Prigožina: moramo sačekati da se ratna magla razveja”.

05.06 Odneta tela stradalih

Dva pogrebna minibusa odnela su tela poginulih u avionskoj nesreći. Sva tela odneta su u Tver, u mrtvačnicu.

04.26 Opraštanje od žrtava

Tokom cele noći, građani su donosili cveće i palili sveće ispred zgrade u ulici Zolnaja u Sankt Peterburgu u znak sećanja na stradale.

Jevgenij Prigožin, opraštanje Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćira

    24. avgust 2023 | 07:48

    Jasno je da Putin smiče svu moguću konkurenciju svojoj doživotnoj diktaturi.

  • qwerty

    24. avgust 2023 | 08:19

    dobronamerno bi upozorio i citaoce da ne pisu nista protiv Putina niti da ga kritikuju jer ko zna kolimo je dugacka njegova ruka. ko ga kritikuje najcesce padne ili kroz prozor ili padne i strada u kadi ili padne mu avion...

  • kum

    24. avgust 2023 | 07:27

    Znamo ko ga je sklonio 🫣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA