Vreme čitanja: oko 3 min.

Beba koju je oteo Hamas, ako je još živa, napunila godinu dana u zarobljeništvu: Najtužniji rođendan na svetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oslobođeni taoci i rođaci obeležili su u četvrtak prvi rođendan Kfira Bibasa, kojeg u zatočeništvu drži Hamas

  • 0
Ofri Bibas Levi. Kfirova tetka s njegovim posterom Foto: Tanjug/AP

Oslobođeni izraelski taoci i porodice onih koji su i dalje zarobljeni u Pojasu Gaze od strane Hamasa okupili su se u utorak u kibucu Nir Oz blizu granice sa palestinskom enklavom na tmurnoj proslavi uoči prvog rođendana najmlađeg taoca kojeg je otela palestinska teroristička grupa, javlja Times of Israel.

Kfir Bibas je imao gotovo 10 meseci kada je odveden sa svojim četvorogodišnjim bratom Arielom i njihovom majkom Širi Bibas (32) iz ​​njihove kuće u kibucu 7. oktobra tokom Hamasove prekogranične pohode ubijanja u južnom Izraelu, i postao najmlađi od oko 240 ljudi otetih i odvedenih u Pojas Gaze. Otac Jarden Bibas (34) uzet je kao talac odvojeno od ostatka porodice.

Prestravljena majka i deca pojavili su se u jezivom video snimku sredinom jutra 7. oktobra koji prikazuje Širi Bibas kako drži oba dečaka u naručju, s izrazom straha na licu dok je okružena teroristima, njenom decom okrenutom prema njenim grudima, pokrivajući ih ćebetom.

U utorak, 102 dana nakon otmice porodice, u kibucu je održana ceremonija za Kfira Bibasa, koji će u četvrtak obeležiti svoj prvi rođendan kao talac još uvek u Gazi. Provešće trećinu svog života kao zarobljenik Hamasa.

Narandžasti baloni - znak za Kfirovu i boju kose njegovog brata - stajali su u utorak u napuštenom vrtiću u Nir Ozu, a njihove slike su označavale mesta za stolom za kojima su slavljenici trebalo da sede.

"Obeležavamo rođendan za dete koje nije ovde. Napravismo mu tortu, stavismo balone, slike, blagoslove i sve, a on nije ovde", rekao je Širin rođak Josi Šnajder za Rojters.

"To je ludo."

U četvrtak popodne, porodice talaca obeležiće Bibasov prvi rođendan okupljanjem na Trgu talaca u Tel Avivu. Plakat koji kruži za taj događaj naziva ga "najtužnijim rođendanom na svetu".

Nir Oz je zamrznut u vremenu i traumi. Oko 20 stanovnika kibuca, uključujući roditelje Širi Bibas, Margit Silberman Šnajder i Josi Silberman, ubijeno je u masakrima 7. oktobra, a oko 80 od 400 stnovnika kibuca uzeto je za taoce. Više od polovine otetih su žene i dece, od kojih su neki oslobođeni u novembarskom sporazumu o primirju kojim je oslobođeno 105 civila iz Hamasovog zatočeništva.

Među njima su bile i stanovnice Nir Oza Šeron Aloni Kunio i njene trogodišnje ćerke bliznakinje Ema i Džuli. Njen muž David ostao je kao talac u Gazi, sa još 131 taocem, koji nisu svi živi.

Hamas je krajem novembra objavio neproverenu tvrdnju da su Kfir, Ariel i Širi ubijeni tokom rata u Gazi koji je u toku, dok je Jarden preživeo. Izraelska vlada nije potvrdila ono što je nazvala "okrutnim" tvrdnjama terorističke grupe i opisala kao "psihološki teror".

Hamas je takođe objavio propagandni snimak izbezumljenog Jardena Bibasa koji reaguje na tvrdnje terorističke grupe da je njegova porodica mrtva.

Nili Margalit, koja je provela skoro 50 dana u zarobljeništvu Hamasa, nedavno je otkrila da je bila sa Jardenom Bibasom kada su mu teroristi Hamasa rekli da su mu ubijena žena i dvoje male dece i naredili mu da snimi video u kojem okrivljuje premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael je primetio da su terorističke grupe u Gazi ranije objavile da je žena koja je bila među tacima navedena kao ubijena u napadu IDF-a, samo da bi je oslobodili živu nekoliko nedelja kasnije.

U nedostatku izraelske potvrde, rođaci i prijatelji kod kuće su odbili da napuste nadu za bezbedan oporavak cele porodice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA