≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukinuta uzbuna u američkoj vazduhoplovnoj bazi: Nije bilo pucnjave, ali se nešto desilo, ne zna se šta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vazdušna baza Malmstrom u Montani stavljena je pod blokadu zbog aktivne uzbune.

  • 0
Američki vojnik Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Vazdušna baza Malmstrom u Montani stavljena je pod blokadu zbog aktivne uzbune. Blokada je ukinuta dva sata kasnije, javljaju američki mediji.

Fejsbuk stranica baze naložila je svom osoblju da se skloni na sigurno nakon što je upozorenje izdato u četvrtak u 10.29 po lokalnom vrmenu, izvestio je KTVH, iako nije objavljeno više detalja o incidentu u Grejt Folsu.

Vežba obuke je bila zakazana za danas - ali zvaničnici vazduhoplovnih snaga kažu da je aktivna uzbuna za pucnjavu "stvarna situacija" i da nije povezana sa tom vežbom.

Nešto kasnije vazduhoplovna baza je na Fejsbuku izdala drugo saopštenje, u kom se navodi da je pretnja objavljena u 10.29 u zgradi 219.

"Vazduhoplovstvo i osoblje za hitne slučajeve obezbeđuju područje. Mere za obezbeđenje osoblja sprovedene su oko 10.36 časova zbog incidenta. Zvaničnici Malmstroma upućuju posetioce i gledaoce da se drže dalje od zgrade. Javna saradnja će pomoći u zaštiti od mogućih povreda i omogućiti agencijama da se efikasnije nose sa situacijom."

Lokalnim školama i vrtićima je takođe naređeno da se zatvore dok traje istraga o uzbuni.

Na lice mesta odmah su upućene jake snage policije Grejt Folsa i okruga Kaskejd.

U 12.31 po lokalnom vremenu policija je saopštila da nastavlja da pruža podršku izvan baze, te da sve škole osim dve koje su najbliže mestu mogu da budu otvorene, odnosno da se za njih ukida blokada. Policija je dodala da je incident "unutar baze".

Svega 12 minuta kasnije iz baze je saopšteno da je prijavljeno da je u njoj sumnjiva osoba, odnosno "aktivni strelac", ali da nema potvrđenih pucnjeva i izveštaja o žrtvama ili povređenima. "U ovom trenutku nema opasnosti za javnost. Istraga o incidentu je još u toku", navodi se u tom saopštenju.

Guverner Montane Greg Đanforte i drugi lokalni zvaničnici oglasili su se povodom pucnjave.

"Bili smo u kontaktu sa generalom Hronekom u vezi sa izveštajima o aktivnoj uzbuni u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom. „Nastaviću da pratim situaciju sa generalom", napisao je Đanforte.

Senator iz Montane Džon Tester je napisao na platformi X: "Razgovarao sam sa rukovodstvom baze o izveštajima o aktivnom strelcu u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom i nastaviću da pažljivo pratim ovu situaciju u razvoju."

Kongresmen iz Montane Met Rozendejl je takođe objavio upozorenje na X, napisavši: "Moje osoblje i ja pažljivo pratimo razvoj aktivnog pucanja u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom. Molimo se za bezbednost onih u bazi i za policiju koja brzo reaguje na ovu situaciju."

Vazdušna baza Malmstrom nalazi se istočno od Grejt Folsa duž puta 87.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA