UN upozoravaju na moguć masakr u Iraku

Grad Amerlija u pokrajini Salahedin, severno od Bagdada, od juna pod opsadom drže borci Islamske države

  • 17

Stanovnicima iračkog grada Amerlija, koji naseljavaju Turkmeni šiitske vere, preti masakr ukoliko se ne preduzme hitna akcija za njihovo spasavanje, upozorile su danas UN. Ovaj grad, u pokrajini Salahedin, severno od Bagdada, od juna pod opsadom drže borci Islamske države, prenosi AFP.

- Stanovništvo Amerlija je u očajnom položaju pa je nužna trenutna akcija da bi se sprečio mogući masakr - ističe izaslanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov u svom saopštenju.

On je apelovao na iračku vladu da učini sve što može kako bi opsada bila razbijena i da se stanovništvu obezbedi nužna humanitarna pomoć ili da bude evakuisano.

Za spas oko 20.000 stanovnika Amerlija juče se založio i najmoćniji šiitski sveštenik u Iraku, veliki ajatolah Ali al-Sistani, ističući kako grad brane heroji ograničeno snabdeveni oružjem, municijom i hranom.

Prema saopštenju iračkog pukovnika Mustafe al-Bajatija, vladine trupe se okupljaju severno i južno od Amerlija, spremajući se za razbijanje opsade, a lokalni zvaničnici ističu da je grad juče dobio pomoć u hrani iz vazduha, dok su irački ratni avioni napadali položaje džihadista.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA