NAKON ŠTO IH SILUJU, IZVRŠE SAMOUBISTVO: Džihadisti posebno vole da muče decu robove

Oni su se posebno ustremili na Jazide i druge manjine, a tu praktično radi o etničkom čišćenju, ubijanju civila i držanju u ropstvu. Mnoge od onih koje džihadisti drže kao seksualno roblje su deca

  • 7

Pripadnice jazidske verske manjine u Iraku, koje su džihadisti Islamske države na silu odveli u seksualno ropstvo, sve češće vrše samoubistvo ili pokušavaju da ga izvrše, saopštila je danas organizacija za ljudska prava "Amnesti Internešenel" (AI).

Militanti IS su od juna zauzeli velika područja Iraka, proglasili kalifat koji obuhvata i značajna područja Sirije, kao i izveli veliki broj zločina u obe te zemlje, prenela je agencija AFP.

Džihadisti na severu Iraka su se posebno ustremili na Jazide i druge manjine, a AI tvrdi da se tu praktično radi o etničkom čišćenju, ubijanju civila i držanju u ropstvu, koje neki zatvorenici čak smatraju gorim od smrti.

- Mnoge od onih koje džihadisti drže kao seksualno roblje su deca - devojčice stare 14, 15 godina ili čak mlađe - izjavila je viša savetnica AI Donatela Rovera.

Među počiniocima je najviše boraca IS, ali ima i njihovih pristalica. Tako je 19-godišnja devojka Džilan izvršila samoubistvo iz straha da će biti silovana, citirao je AI navode njenog brata. Tu priču je potvrdila druga devojka koja je bila zarobljena zajedno sa Džilan, ali je kasnije pobegla.

- Jednog dana su nam dali kostime za ples i rekli da se okupamo i obučemo tu odeću. Džilan se ubila u kupatilu - rekla je devojka.

AI u izveštaju navodi još sličnih primera, a Rovera je dodala da su fizičke i psihičke posledice teškog seksualnog nasilja kojem su te žene podvrgnute katastrofalne.

- Mnoge od tih devojaka su mučene i tretirane kao pokretna imovina. I one koje su uspele da pobegnu su duboko traumatizovane - istakla je Rovera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bozija pravda

    23. decembar 2014 | 11:41

    Nadam se da ce sud u Hagu blagovremeno reagovati ma ova zverstva

  • Ccc

    23. decembar 2014 | 15:07

    A gde ste ovde ameri i vasa prava demokratija..??

  • uzas

    23. decembar 2014 | 11:57

    cuvaju hranu za sebe- vojsku.. ne interesuju ih drugi..rade pametno sto se njih tice, ali ljudi gde je ovde kraj... gde je kraj ovih desavanja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA