Izbeglice AVIONIMA stižu u Bosnu, a zatim preko Srbije nastavljaju put ka zapadnoj Evropi!

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli s urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdate u ambasadi BIH u Abu Dabiju i to na osnovu turističkog vaučera koji su dobili iz jednog sarajevskog hotela

  • 3

Sirijci koji beže od rata u svojoj zemlji počeli su da stižu i u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, za razliku od onih koji do zapadne Evrope pešače, ove izbeglice na evropsko tlo stižu avionom, potvrdio je Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbednosti BiH, kako ga u sredu citira sarajevski "Dnevni avaz".

BROJKE KOJE ĆE VAS ŠOKIRATI: Sve što niste znali o izbeglicama, a morate da znate!

Nizam je rekao kako je grupa od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gde su se priključili izbegličkom talasu onih koji pokušavaju da se domognu Evropske unije.

- U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvestio MUP Srbije - kazao je Nizam.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli s urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdate u ambasadi BIH u Abu Dabiju i to na osnovu turističkog vaučera koji su dobili iz jednog sarajevskog hotela.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju da utvrde da li je na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i da prekinu praksu overavanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je za njih do sada bio način dobijanja viza za ulazak u BiH.

Pretpostavlja se kako su Sirijci koji su u utorak ušli u BiH turističke vaučere dobili pre nego što je takva mera stupila na snagu, ali Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organizovanog lanca falsifikatora takvih dokumenata pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio kako bezbednosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvatanje mogućeg većeg broja izbeglica. Kazao je kako je procena da bi izbeglice mogle da krenu ka BiH onog trenutka kada Mađarska u potpunosti zatvori svoje granice za njihov prolazak.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banjalucanka iz svabije

    30. septembar 2015 | 12:24

    Zao mi je ovih azilanata. Ali zao mi je i nas . Ovo ne sluti na dobro.

  • Djosa

    30. septembar 2015 | 12:16

    Zatvarajte granicu prema bosni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA